2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapi Nedir?
YAZI #6678 © Yazan Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ | Yayın Eylül 2020
Çocukluğumda lojmanda büyümüştüm. On tane müstakil ev ve büyük bir bahçesi vardı. Şehre uzak ve paylaşmanın zorunlu olduğu bir yerdi. Gece yarısına kadar oyunlar oynardık. Sanıyordum ki hayat hep öyle devam edecek, insanlar birbirini sevecek, sevmese de saygı duyacak, kimse kimseye bilerek kötülük yapmayacak ve kimse kimsenin acısı olmayacak… Tabi ki de öyle olmadı. Psikoloji eğitimi aldıktan, daha çok öğrenci ve danışan tanıdıktan sonra anladım ki bu böyle değil. Öğrendiğim teknikler ve müdahaleler zaman zaman kısıtlı kaldı. Empatim sempatiye dönüştü kimi zaman. Başka bir şey yapabilmeliyim acıları silmek için diye düşünürken bir hizmet içi eğitime dâhil oldum. Orada farklı illerden meslektaşlarımla tanışmak ve mesleki paylaşımlar yapma şansı buldum. EMDR terapi de orada keşfettiğim bir teknikti. İlk duyduğum andan itibaren beni çok etkiledi. İnsanları yaşadığı olumsuz anıya karşı duyarsızlaştırmak ve yerine kendisiyle ilgili güçlü ve pozitif inançlar verebilmek… Mucize gibiydi. (resim 5)
Birinci düzey EMDR eğitimi aldıktan sonra uygulamalara başladım. Sonuçlar inanılmazdı. İyi gelmenin bana kattığı iyiliğin ise tarifi imkânsızdı. Bu beni daha çok okumaya, daha fazla eğitime katılarak bilgilerimi arttırmaya ve tabi ki daha çok kişiye ulaşmaya sevketti. İkinci düzey EMDR eğitimimi de tamamladım ve uygulamalara halen devam ediyorum. Her defasında neler keşfedeceğime heyecan duyarak, seansın başında 0 ila 10 arası bir ölçekte 10 oranında rahatsız eden anının seansın sonunda 0 oranında rahatsız etmesinin daha doğrusu artık rahatsız etmiyor oluşunun seyrini izliyorum.
Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme (EMDR), kaza, savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yasam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir yöntemdir.
Travma yaşandığında kişi bu anıyı o günkü duygusal kapasitesi ile kaydeder. Fizyolojik olarak depolanmış yaşantı olayın gerçekleştiği zaman dilimindeki duygu ve beden duyumu ile işlenmemiş bir şekilde kaydedilir. Bu anılar işlenmediği, diğer anılar gibi hazmedilmediği için o anıyı tetikleyici bir durum ile karşılaşıldığında olumsuz duygu ve düşünceler üremeye devam eder.
EMDR’de danışanın yaşama daha iyi uyum sağlamasını, olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirmesini, kendisi ve dış dünya hakkında daha olumlu başa çıkma yöntemleri geliştirebilmesini, daha sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilmesini sağlamaktadır. Terapi sonucunda davranış değişikliklerine neden olur. Yoğun sıkıntı ile başlayan danışanların çoğu ilk seanstan itibaren sıkıntılarının azalmaya başladığını, kendilerine rahatsızlık veren görüntülerin silinmeye başladığını, beden duyumlarının rahatladığını ve olumsuz duygulanımların azalmaya başladığını belirtirler. Sıkıntı yaratan durum eskisi kadar rahatsızlık vermemeye başlar. Kişi için travmatik yaşantının anlamı değişmeye başlar. EMDR ile hızlı ve şaşırtıcı bir değişim yaşanır.
EMDR Nedir?
EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak ele alınabilecek güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır.
Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek (ki bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur), beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Buna alternatif olarak, dikkatin bir yönden diğer bir yöne aktarılmasını sağlayan çeşitli aletler de bulunmaktadır. Bu hızlı göz hareketleri (genellikle uykunun REM evresinde ortaya çıkar) veya dikkatin farklı yönlerden gelen uyarılara odaklanması, danışanın iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadriye EŞKİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ
Isparta (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ'nin Yazıları
► Emdr Terapi Nedir? Psk.Tuba GÜR
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapi - Acı Anıları Silmek Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Emdr Nedir? Psk.Ezgi SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:17
Top