2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mynet --- Çocuğunuzun Öğrenme Tarzını Test Edin.
YAZI #668 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Ocak 2010
ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENME TARZINI TEST EDİN..
7 Ocak 2010 Perşembe
Her anne baba çocuğunun ders yapış şeklinden rahatsızlık duyar. Ya kısa süre çalışıp sık sık mola vermesinden, ya müzik dinleyerek çalışmasından ya da sürekli sessizlik istemesinden sitem ederler. Aslında çocuğunuz öğrenmesini hızlandıran yöntemleri bulmaya çalışıyor olabilir. Belki de çocuğunuzun öğrenme tarzını öğrenerek ona daha fazla yardımcı olabilirsiniz.

Öğrenme stili kavramı 1960 lar dan beri tartışılan bir konudur. Her kişi farklı şekilde öğrenir felsefesine dayalı olan bu teoride çocukların erken dönemde tarzlarını belirlemenin ileriki yaşantılarını olumlu etkilediği düşünülmektedir.
4 farklı öğrenme tarzı vardır.
• İşitsel öğrenenler
• Görsel öğrenenler
• Dokunsal öğrenenler
• Kinestetik öğrenenler
İşitsel öğrenen çocuklar; iyi dinleyen, ezberi kuvvetli, esprili, okumayı pek sevmeyen, konuşurken sesini ayarlamakta zorlanan, yabancı dile daha yatkın çocuklardır. Çocuğunuzda bu özellikler daha baskın ise,

Kitap okuması konusunda aşırı baskı yapmak yerine beraber özetleme ya da akılda kalıcı ana fikirler hakkında tartışın.

Size sesli kitap okumasını isteyin.

Okuma zevkini kazandırmak için ufak oyunlar oynayın. Belirlenen parçayı ya da hikayeyi en iyi kim okudu? Yarışması düzenleyerek sonuna ufak ödüller koyabilirsiniz.

Eğer müzikle, sesli bir ortamda çalışmak istiyorsa zorlamayın. Bırakın sevdiği bir müzik ile ders çalışmasına fırsat verin.
Görsel öğrenen çocuklar, görsel hafızaları kuvvetli, hayal etmeyi seven, kişilerin ve nesnelerin şekline, rengine önem veren, sessizliği ve yalnız kalmayı seven, dinleme ile ilgili işlerde çabuk sıkılan çocuklardır. Çocuğunuzda görsellik baskın ise,

Çalışma ortamını kendisinin ayarlamasına izin verin. Masasını, dolabını ya da çantasını hazırlama şeklini ona bırakın. Size dağınık gelen bu durum onun özel alanını oluşturuyor olabilir.

Renkli fosforlu kalemler, renkli ayraçlar ya da bloknotlar alın. Dersiyle ilgili notları, kendi için önemli olan hususlar için bunları nasıl kullanacağını öğretin. Ders programını renkli kağıtlara yazması, kitaptaki önemli noktaları renkli kalemle çizmesi ya da renkli ayraçlarla kodlama yapabileceğini fark ettirin.

Sessiz ve yalnız başına çalışma konusunda ısrarcıysa müdahale etmeyin.

Ona çok uzun arka arkaya sıralanmış emir cümleleri ile konuşmayın. Kısa, net ve basit ifadeler kullanın.
Dokunsal öğrenen çocuklar, dokunmayı temas etmeyi seven, çalışırken eli ayağıyla bir şeylerle oynayan, sarılmayı öpmeyi seven, deneysel çalışmalara fen ve doğa konularına yatkın çocuklardır. Çocuğunuzun dokunsallığı kuvvetli ise;
• Çalışmalarında daha çok görselliği kullanın. Resim, maket, projeksiyon yada video..
• Çalışmalarını olabildiğince deneysel, uygulamalı yapmaya çalışın. Hatta mümkünse bilgisayarı bu anlamda aktif kullanıp, derslere uygun eğitici cd’ ler alarak çalışmalarını destekleyebilirsiniz.
• Performans ve proje çalışmalarında övün, destek olun yönlendirin.
• Müzik öğretmeni ile görüşüp hangi müzik aletini çalmaya yatkın olduğunu öğrenin.
Kinestetik öğrenen çocuklar, hareketi seven, pasif olmayı sevmeyen, atak, deneme yanılma ile öğrenen, vücut dilini kullanan, mimikleri jestleri kuvvetli, yazı yazmayı sevmeyen, taklit yeteneği kuvvetli çocuklardır. Çocuğunuzun kinestetik yanı kuvvetli ise,
• Çalıştığı konular hakkında deneysel çalışmalar yapmasına fırsat verin,
• Dikkati çabuk dağıldığından çalışma ortamının gürültüden, aşırı ışık ya da sıcak olmasından kaçının,
• Eleştirmek yerine övgü cümleleri ve ödüllendirmeye ağırlık verin.
• Okulda drama, tiyatro vs.. gibi aktivitelerde görev alması konusunda teşvik edin.
• Akademik beceriler konusunda aşırı baskı ve zorlamadan kaçının.
Çocuğunuzun öğrenme stilini fark etmeniz onu doğru yönlendirmeniz açısından önemlidir. Unutulmaması gereken çocuğunuzun sizin beklentilerinizle çalışması değil, kendine uygun çalışma tarzını belirleyerek öğrenmesini daha kalıcı hale gelmesidir.
Pozitif Gelişim Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi
Çocuk Gelişim Uzmanı
Şenay Yılmaz
senay.yilmaz09@mynet.com
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Mynet --- Çocuğunuzun Öğrenme Tarzını Test Edin.' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:58
Top