2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyondan Nasıl Çıkılır - İşleyen Demir
YAZI #6695 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Eylül 2020
HAREKET EDEN KAZANIR
Bu video özel bir kitleye hitap ediyor. Kişi onu depresyona iten nedenleri anlamış, büyük oranda çözmüştür fakat cevapları günlük hayatta uygulamaya koyamamaktadır. Kişide sürekli erteleme, güçsüz ve yorgun hissetme hali hakim olup depresyondan çıkacak gücü, enerjiyi kendinde bulamamaktadır.
Depresyon geçiren danışanlara çok basit, minik hedefler koymak gerekiyor. Bunlar günde yarım saat yürüyüş ya da farklı sporlar, 10 sayfa da olsa kitap okumak, günlük kişisel bakımına dikkat etmek örn: her gün duş almak, dişlerini fırçalamak, kılık kıyafete dikkat etmek gibi.
Depresyondaysanız ve uzun süredir günleriniz hareketsiz geçiyorsa yapmanız gereken şey adım adım hafif hafif hareket miktarınızı arttırmak. “Yarın spora başlıyorum, hemen diyete giriyorum, öbür gün bambaşka biri olacağım” ani gelen enerji atağı ile birden büyük kararlar verirseniz büyük ihtimal ertesi gün eski modunuza devam edersiniz.
Ben size yavaş ve istikrarlı bir şekilde hareket miktarınızı arttırmayı öneriyorum. Bu arada hareketli ve dışarıdan bakınca oldukça mutlu gözüken depresyon vakaları da var ama bu ayrı bir konu. Ben bu videoda kişisel bakımın bozulduğu, hareketlerin kısıtlandığı tipik depresyon vakalarına odaklandım.
Kendinize günlük minik hedefler koyun. Bu hedefler günlük yaşantınızla, kişisel gelişiminizle ilgili hedefler olsun. Tek istediğim bu sürecin en az 1 ay sürmesi. Hedeflerinizi gerçekleştirmediğiniz günler olabilir, hiç sorun değil. Bazı günler sadece bir kısmını yaptınız, o da sorun değil. Yeter ki dünden daha hareketli olun. Baştan size zorunluluk görünen bu hedefler git gide size keyif vermeye başlayacak ve siz hedeflerinize kendiliğinden yeni eklemeler yapmaya başlayacaksınız.
Kullanılmayan demir bile paslanırsa insan da uzun bir depresyon döneminden sonra hafif bir yavaşlama yaşayacaktır ama nasıl işleyen demir ışıldarsa yavaş yavaş kişi de hareketlenmeye başlayacaktır. Siz hareketlendikçe de zaman daha hızlı ve bir o kadar keyifli akmaya başlayacaktır. Yani amacımız üzerimizde pası yavaş yavaş atmak ve git gide ışıldamak.
Evet eğer hazırsanız elinize defter kalem alıp kendinize günlük bir program hazırlamaya başlayabilirsiniz. Vereceğim örneklerden 3 tanesini seçerek hayatınızı hareketlendirmeye başlayabilirsiniz.
1) Günde 30 dakika yürüyüş ya da spor
2) Her gün duş almak, diş fırçalamak ve dış görünüme dikkat etmek. Sürekli evdeysek de pijamayla dolaşmıyoruz.
3) Okumayı istediğiniz bir kitaptan 10 sayfa okumak
4) Çiçekleri sulamak gibi evdeki hoşunuza giden bir görevi üstlenmek
5) Daha önce hiç yapmadığınız bir yemeği yapmak
6) Yaşam alanınızı düzenli ve temiz tutmak
7) müzik aleti çalmak, ebru sanatı, yabancı dil öğrenmeye başlamak ve her gün bir saat buna zaman ayırmak
8) eskiden size zevk veren ama şu aralar ilginizi çekmeyen bir hobinize geri dönmek
9) romantik komedi gibi size keyif verecek filmler izlemek
10) günde 30 dakika dans etmek
Bir sonraki videoda görüşmek üzere.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Makaleleri
► Depresyondan Nasıl Kurtulurum Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Depresyondan Kurtulmak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Depresyondan Kurtulma Yolları Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Depresyondan Nasıl Çıkılır - İşleyen Demir' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:42
Top