2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyondan Nasıl Çıkılır - Matrixten Çıkış
YAZI #6696 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Eylül 2020
İSTİKRARLI NİCELİKSEL DEĞİŞİM NİTELİKSEL DEĞİŞİMİ KENDİ DOĞALINDA GETİRİR.
Korkak birini cesur yapmak kolay değildir fakat güncel cesaret miktarımızı bir tık arttırmak ve korku düzeyimizi bir tık azaltmak mümkündür. Bakın burada korkak ve cesur nitelik iken, miktar ise niceliktir. Ayrıca parantez açıyorum: Net bir farkındalık hedeflediğim için seçtiğim korkak ya da cesur sıfatları kişide etiket yaratır. Duruma, kişilere göre değişen sıfatları lütfen kendinize yapıştırmayın.
Zihin için varı yok etmek ve yoku var etmek zordur. Eğer biz psikolojimizi iyileştirmeyi hedeflerken mutsuzluktan mutluluğa, kötülükten iyiliğe gibi iki uçtaki halden hale geçiş yapmayı hedeflersek bu oldukça zor bir hedeftir.
Aynı şekilde;
Zihin depresyonun varlığından depresyonun yokluğuna nasıl geçeceğini bilemez. Depresyon bir haldir. Bir hali yok edip başka hali var etmek demek niteliği değiştirmek demektir. Ve zihin için psikolojimizde nitelik değişimi yapmak nicelik değişimi yapmaktan daha zordur.
Tavsiyem depresyon halini niceliksel olarak azaltıp psikolojik iyilik haline git gide yaklaşmak ve niteliksel değişimin kendiliğinden olmasını sağlamak. Her gün bir adım iyileşirken bir sabah kalkacaksınız ve şöyle diyeceksiniz “artık iyiyim, uzun süredir.”
O zaman depresyonla mücadele sürecinde söylemlerimizi değiştirmeliyiz.
Mesela:
Artık iyileşmek istiyorum yerine her gün biraz daha iyi olmak istiyorum.
Depresyondan çıkmak istiyorum yerine depresif duygu durumumun biraz da olsa azalmasını istiyorum
Ne zaman eski halime döneceğim yerin eskiden zevk aldığım neyi yapsam bugün biraz da olsa ilerleme kaydedebilirim
Gibi…
Yani durumumuzu değiştirme işini bir kenara bırakıyoruz. Olumsuz duygudurumun ve davranışsal sonuçlarının şiddetini azaltmak ve istediğimiz hale adım yaklaşmak yeni hedefimiz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Makaleleri
► Depresyondan Nasıl Kurtulurum Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Depresyondan Kurtulmak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyondan Nasıl Çıkılır - Matrixten Çıkış' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top