2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir? İlaçsız Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?
YAZI #6698 © Yazan Uzm.Psk.Ebubekir Yasir ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2020
Yineleyen beklenmedik panik atakları kişilerin hayatını oldukça zorlaştırmaktadır. Bir panik atak yaklaşık 10 dakika içerisinde en yüksek seviyesine ulaşır. Kısaca panik atak, birden yoğun bir korku ve endişe nöbeti olarak tanımlanır. Ataklar kişinin sadece stresli olduğu zamanlarda gelmemekte sakin ve her şey yolunda giderken aniden de bastırabilmektedir. Panik atak geçiren kişilerde aşağıdaki belirti ya da belirtiler görülür.
1. Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması.
2. Terleme.
3. Titreme ya da sarsılma.
4. Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
5. Soluğun tıkandığı duyumu.
6. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
7. Bulantı ya da karın ağrısı.
8. Baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma duyumu.
9. Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
10. Uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları).
11. Gerçekdışılık (“derealizasyon”, gerçekdışı olma duyumu) ya da kendine yabancılaşma (“depersonalizasyon”, kendinden kopma duyumu).
12. Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu.
13. Ölüm korkusu.
Panik Atak Neden Devam Eder?
Kişi ilk defa geçirdiği panik ataktan duyduğu yoğun korku sebebiyle bir daha atak gelmemesi için çaba göstermeye başlar. Bu çabaya kaçınma adı verilir. Kalabalıkta gelebilir endişesiyle kalabalıklara girmemek, kahve çarpıntı yapabilir atak gelebilir düşüncesiyle kahve içmemek, metrolara binmemek gibi kaçınma örnekleri verilebilir. Bu kaçınmalar kişinin yaşamına ve düşünce sistemine göre farklılaşmaktadır. Bu kaçınmalar kişileri anlık olarak rahatlatsa da beyinde panik atakların çok aşırı korku sebebi şeklinde kodlanmasına sebep olmaktadır. İleriye dönük bakıldığında panik ataktan kurtulmak için yapılan kaçınmaların panik atakları beslediği sonucuna ulaşılır. Atak geçiren kişi bu şekilde kaçınmalara devam ederse geçmesi mümkün değildir.
İlaçsız Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?
Öncelikle bu yoğun korku hiçbir mantıklı açıklamayla geçmeyecek kadar güçlüdür. Çünkü duygularımız mantığımızla açıklayamadığımız belirsizlikler içermektedir. Kişinin panik atakta hissettiği belirtilerle direk duyguları tetiklemektedir. Terapinin amaçlarından birisi de bu tetikleme mekanizmasının değiştirilmesidir. Belirtilerle çalışırken sadece konuşmak yeterli olmaz. Bundan dolayı seans içerisinde yapılan uygulamalar ve eve verilen ödevler yapıldığında panik ataklar azalmakta ve bir müddet sonra tamamen geçmektedir. İlaç kullanmadan da panik atakların geçmesi mucize değil. Kendinize inanın! Panik ataklar başlamadan önce de bir hayatınız vardı fakat panik ataklarınız yoktu. Bundan sonra da olmaması sizin tercihlerinize bağlı!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Ebubekir Yasir ÖZTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebubekir Yasir ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Panik Atak Nedir, Belirtileri Nelerdir? Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir? İlaçsız Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:34
Top