2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Biten Bir Evliliği Çocuk Kurtarabilir mi?
YAZI #6709 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ | Yayın Eylül 2020
Evlilik ilişkisinde zorlanan çiftler, bebek sahibi olduklarında zorlandıkları konuların kendiliğinden bitebileceğini düşünebiliyorlar. Çocuk, bitmek üzere veya çatışmalı devam eden bir evliliğin kurtarıcısı olarak görülebiliyor.
Çiftler çocuk sahibi olduklarında eskiden çatıştıkları konularda değil, çocukla ilgili konularda çatışmaya başlayabilirler. Çatışmanın devam ettiği fakat yalnızca yön değiştirdiği bu durumlarda, eşler önceden çatıştıkları konularda çatışmadıkları için çatışmanın bittiği yanılgısına düşüyor olabilirler. Oysa çatışma sadece şekil değiştirmiştir, yok olmamıştır. Önceden kişiliğe yapılan hakaretler şimdi anne/babalığa yapılıyordur örneğin. Bir insan size hakaret ediyorsa, anne veya baba olduğunuzda bunun değişmesi için nasıl bir sebep ortaya çıkabilir ki? Ebeveynlik rolleri yalnızca çocuklar içindir. Anne veya baba olmayı eşimizle kurduğumuz ilişkinin değişmesi için istemek, ilişkide yolunda gitmeyen şeyler olduğunun göstergesidir.
Ele almak istediğim bir başka nokta ise iki yetişkin insanın evliliğiyle ilgili bir kurtarıcı olarak bakıma muhtaç bir canlıyı görmeleri. Bir bebek dünyaya geldiğinde tamamiyle bakıma muhtaçtır. Çatışmadan, kavgadan başını kaldıramayan çiftlerin bakıma ihtiyaç duyan bir canlıdan yuvayı kurtaran kişi olmasını beklemesi çocuğa çocuk olmaktan çok daha başka bir rol biçer:kurtarıcı rolü. Kurtarıcı rolünde yetişen insanlar herhangi bir ortamda huzursuzluğa tahammül edemezler, ilişkilerde çatışmaya izin vermezler, iki insan kavga edip küsse onları barıştırma sorumluluğu duyarlar. Her yerde işlerin iyi yürümesinden kendilerini sorumlu hissederler. Kendileriyle ilişkili olmayan konularda bile huzur ve güven ortamının kurulması için fazladan sorumluluk alırlar. Fazladan alınan her sorumluluk insanoğlunun sırtında bir yüktür ve gerçekten de çok yorar. Kurtarıcı rolünde olmak diğer insanların sorunları kendilerinin çözebileceğine güven duymamaktır aynı zamanda. Oysa insanların çatışmayı çözme becerileri vardır. Sürekli birileri bizim yerimize yaparsa, biz sorunları çözmeyi nasıl öğreneceğiz?
Çocuğunuza biçtiğiniz bu kurtarıcı rolü, ebeveyn olarak sizin yetişkin olarak sorunları çözemeyen konumda olmanıza sebep olmaktadır. Oysa çocuğun ihtiyacı olan şey kendi sorunlarını sahiplenip çözebilen, çözemese de bunu kendisinden beklemeyen gerektiğinde bunun için destek almaktan çekinmeyen ebeveynlerdir. Bu iki yetişkinin yapması gereken şeydir. Ebeveynlerin yapamadığı yetişkin davranışlarını çocuktan beklemek onun çocuk olmasına izin vermemektir aynı zamanda. Çocuktan yüksek beklentiler içindeyiz. Ama biliyoruz ki bir çocuk bakıma muhtaçtır, en çok o bizden bir şeyler beklemektedir. Ve onun dünyaya gelmesine sebep olarak biz bu sorumluluğu en baştan kabul etmişizdir.
Çocuktan böylesine yüklü bir şey beklerken düşünmeyi unuttuğumuz bir şey daha var. Çocuk hayatımıza girip, ailemizin bir üyesi olsa da en nihayetinde anne babadan bambaşka bir bireydir. Evladımız bile olsa bize ait olan sorunları üzerine boca ettiğimizde ve haydi gel bunları çöz dediğimizde ona haksızlık etmiş sayılmaz mıyız?
Bazen de çiftlerin inancı bir aile olma duygusunun, çocuğun yuvaya vereceği neşe ve heyecanla birlikte çiftlerin sorunlarını ortadan kaldıracağı yönündedir. Çocuk doğumuyla bir aileye aile olma duygusunu, neşe ve heyecanı verebilir elbette. Tıpkı başlangıçta iki insanın hayatlarını birleştirme kararı aldığında duyduğu heyecan gibi. O zaman da çok heyecanlı ve mutluydunuz, hiç sorun yaşamayacağınızı düşünmüştünüz. Sorunları yok saymak, halının altına süpürmek, üzerine başka duygularla cilaladığımızda yok olduğunu düşünmek o sorunların çözümünü sağlamaz. Sorunlar yetişkin olarak ele alıp, çözmek için adım atmadığımız sürece orada duruyordur.
Çözüm bir çocuk sahibi olmak, çözüm için bir iksir, çözüm için bir mucize yoktur ne yazık ki. Çözüm için sorunu görmek, anlamaya çalışmak, çözmenin yollarını aramak, gerektiğinde destek almak vardır. Bitirirken şunu sormak istiyorum. Çocuğunuzun gözünde sorunları çözmek için çabalayan, sorumluluk alan, yetişkin gibi davranan, ondan çocukluğunu yaşaması dışında bir şey beklemeyen bir ebeveyn olmayı istemez misiniz?
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEĞİRMENCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin Makale ve Yazıları
► Aşk Evliliği Psk.Dnş.Kevser ORAK
► Evliliği Sürdürme Yolları Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► Mutlu Evliliği Keşfetmek Psk.Şanver YEREBAKAN
► Evliliği Kurtarmanın Yolları Psk.Feyzullah ALPMAN
► Evliliği Boşanmaya Götüren Nedenler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Biten Bir Evliliği Çocuk Kurtarabilir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Onay İhtiyacı Ağustos 2020
► Benliğin Ayrımlaşması Ağustos 2020
◊ Neden Terapi Ağustos 2020
◊ İlişki Bir Danstır Ağustos 2020
◊ Evde Sesler Yükseliyorsa Temmuz 2020
◊ Kendini Tanımak ve Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:50
Top