2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sınırlar Nasıl Olmalıdır?
YAZI #6721 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Ekim 2020
Sınırlar konusu ebeveynlerin çocuklarını nasıl yetiştirmesi ve onlara nasıl sınır koyması konusunda en çok zorlandığı durum olarak karşımıza çıkar. Sınırlar konusu aslında doğumla başlayıp yaşamın sonuna kadar devam eder. Başlangıç olarak; bebeğin anne karnındaki ortamının sınırlı bir şekilde olması ve bebeğin burada belirli derecede kendini hareket ettirmesiyle başlar. Orada bile bir sınır vardır. Bebek elini, kolunu istediği yere kadar açamaz, belirli sınırlara tabidir. Ve o buna uyum sağlamak durumundadır. Sınır sorunu çocuklarda en çok 1,5 - 2 yaş itibariyle kendini gösterir. Her yaşın kendi içinde sınırları bulunur. Ebeveyni olarak bunu siz belirleyeceksiniz. Size göre uygun olan bir davranış, bir başka aileye göre uygun olmayabilir. Burada ebeveyninin tutumu çok önemli bir rol oynar. Anne – babanın işbirliği içinde olması, açık, net, tutarlı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi gerekir. Aileler için sınırları oluşturabilmek için bir müddet sabır ve çaba gerekir. Ama sistemi oturttuktan sonra hayatları daha keyifli ve kolay olacaktır. Hayatımızın her alanında sınırlar konusu karşımıza çıkar. Çocuklarda teknolojik alet kullanım sıklığı, ders çalışmaması, yemek yememesi gibi başlıca konular en belirleyici olanlardır. Ailelerin sınırlar konusunda kararlı olması çocuklar üzerinde destekleyici, kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını alabilen bir özellik katar. Ailelerin, çocuklarla karşılıklı saygı oluşturmasını sağlar. Bunun yanında topluma olan uyumu da arttırır. Ayrıca çocuk, sınırlar karşısında yaptıklarından sorumlu olacak ve kendisine bir misyon/sorumluluk yüklemiş olacaktır. Çocukların; ilerleyen yıllarında, iş yaşantılarında, meslek seçimlerinde, yakın romantik ilişkilerinde, arkadaş seçimleri ve benzeri durumlarda sınırların ne kadar önemli olduğunu görmüş olacaksınız. Sınırsız yetişen çocuklar, her istediğinin alınmasını ve kendilerini ön planda tutulmasını bekler. İlerleyen zamanlarda bu sınır sorunları aileleri zor durumlara sokar. Yaşamımızda sınırlar konusu her daim önemli olmaya devam edecektir. Ne kadar erken başlarsak, aileler için o kadar kolay olacaktır. Unutmayın, çocuklarımızın kullanma kılavuzu bulunmamaktadır. Her çocuk kendine özgü özelliklere sahiptir. Ebeveyn olarak, bu durum karşısında çocuklarınızı en iyi yetiştirecek olan sizlersiniz. Şimdiden herkes bunları uygulamaya biran önce başlasın. Zorlandığınız noktalarda bu alanda tecrübeli uzman desteği almak sizin hayatınızı kolaylaştıracak ve çocuklarınızın ileriki sürece yönelik sağlıklı erişkin olabilme yolunda oldukça önemli katkı sağlayacaktır. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Klinik Psikolog
Onur KÖK
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Eş Seçimi Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
► İdeal Evlilik Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Aile İçi İletişim Nasıl Olmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sınırlar Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:14
Top