2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Neden Çok Öfkeli
YAZI #6726 © Yazan Psk.Esra BÜYÜKKURT | Yayın Ekim 2020
Çocuğunuzun genel olarak öfkeli bir çocuk olduğunu düşünüyorsanız, hayatında yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Çocuklarda öfke bazen bağırıp çağırma, bazen etrafa bir şeyler fırlatma, bazen de kardeşine ya da başkalarına şiddet uygulama veya sataşma şeklinde görülür.
Öncelikle öfke tek başına oluşan bir duygu değildir ve altında yatan birçok sebep olabilir. Bu nedenle öfkenin üstesinden gelebilmek için öfkeyi doğuran esas duygulara ulaşabilmek gerekir. Aksi takdirdeöfke davranışları çocuğun yaşıyla birlikte büyüyerek, içinden çıkılamayacak bir hale gelebilir.

Peki öfkeli oldukları zamanlarda çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
Çocuklarımıza öfkeli olduları zamanlarda çoğu zaman “Neyin var?” ya da “Ne oluyor” gibi sorular sorarız. Genellikle karşılık olarak alacağımız cevap “Yok bir şey”, “Git başımdan” ya da sessizlik olacaktır. Oysa yetişkinler gibi çocuklar da bizden öfke anında onları anlamamızı beklerler.
Onları anladığımızı göstemenin en iyi yolu yine sözlü iletişimdir; ancak doğru kelimelerle ve soru sormadan. Burada bize doğru yolu gösterecek sihirli kelime empatik iletişimdir. Yani çocuğun duygularını anlamaya yönelik bir iletişim tarzı belirlemektir.
Empatik bir iletişim için, “Neyin var?” yerine “Bir şeylere canın sıkılmış gibi görünüyor”, ya da “Şu anda üzgün görünüyorsun” gibi cümleler kurulmalıdır. Çünkü böyle öfkeli bir durumdayken sorgulanmak kimsenin hoşuna gitmez. Anne-babanın amacı sorgulamak olmasa bile öfke anında çocuğa sorgulanma hissini yaşatacaktır. Doğru cümlelerle yaklaşılarak çocuk hem bu histen uzaklaştırılmış olacak, hem de ailesinin onu anladığını düşünecektir. Bu şekilde konuşmaya daha müsait bir ortama için de zemin hazırlanmış olur.
Sürekli öfkenin sebepleri neler olabilir?
Çeşitli sebeplerle sürekli eleştirilen çocuklar
Anne babası sürekli çatışan çocuklar
Yetersiz aile denetimi olan çocuklar
Bağlanma sorunları yaşayan çocuklar
Aile içi şiddete maruz kalan çocuklar
Fiziksel, duygusal, cinsel istimara maruz kalan çocuklarda öfke yüksek oranda görülür.
Öfkeli çocuklar genellikle benlik saygısı düşük, sınırlarlarını bilmeyen çocuklardır.

Esra BÜYÜKKURT
Klinik Psikolog
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BÜYÜKKURT Fotoğraf
Psk.Esra BÜYÜKKURT
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Esra BÜYÜKKURT'un Makale ve Yazıları
► Çocuğum Neden Öfkeli? Psk.Müge ADALI
► Öfkeli Miyiz? Psk.M.Enes İMERT
► Evli ve Öfkeli Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
► Öfkeli Çocuklar Psk.Hülya TOPAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Neden Çok Öfkeli' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:38
Top