2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukla Sağlıklı ve Destekleyici Oyun İçin Ebeveynlere Öneriler
YAZI #6731 © Yazan Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ | Yayın Ekim 2020
Zaman zaman ebeveynlerden ‘’çocuğumla nasıl oyun oynayacağımı bilemiyorum.’’, ‘’nasıl sağlıklı ve destekleyici oyun oynayacağımı bilmiyorum.’’ Gibi cümleler duyuyorum.
Bu yüzden sizlere çocuğunuzla vakit geçirirken kolayca uygulayabileceğiniz birkaç püf noktadan bahsetmek istiyorum.

Çocuğunuzla oyun oynarken;
- Onu izleyin, dinleyin, sorularına cevap verin. Oyun sırasında çocuğu izlemeniz, yorumlarını dinlemeniz ve ihtiyaç duyduğu yanıtları vermeniz yaptıklarının kabul edildiğini ve onaylandığını hissetmesini sağlar.

- Onun hayal dünyasına girin. Çoğu zaman çocuklardan biz yetişkinlerin dünyasına uyum sağlamalarını, bizim kurallarımıza göre hareket etmelerini bekleriz.
Bir değişiklik yapıp siz onun yarattığı dünyada uysal bir oyun arkadaşı olursanız onlara durumu kontrol etme, kendi kurallarını yaratma, güç ve uzmanlık duygusu geliştirme şansı tanımış olursunuz.

- Yönlendirme yapmayın. Yetişkinlerin çok fazla yönlendirmesi, çocukları inisiyatif almaktan mahrum bırakabilir, hatta onları yetişkinlik hayatında da ne yapmaları gerektiğini söyleyen kişilere bağımlı hale getirebilir.

- Sormadığı sürece yanlışını düzeltmeyin. Mesela bir dükkana tabela hazırlarken ismini yanlış yazdığında –‘manav’ yerine’ manva’ yazmak gibi- eğer size doğru yazıp yazmadığını soruyorsa düzeltin ama oyun esnasında geri bildirim istemeyen çocuk için düzeltmeler cesaret kırıcı olabilir, hatta sizin oyuna dikkat vermediğinizi hissederek sinirlenebilir de.

- Güç dengesini tersine çevirmesine izin verin. Yetişkinlerin korkaklık, beceriksizlik, tuhaflık, güçsüzlük gibi halleri çocukların yaşadıkları güçsüzlük hissini boşaltabilmelerine yardımcı olur.

- Role girin! Onun size biçtiği rol her ne ise ona bürünün. Çocuğunuz sizden bebek olmanızı istiyorsa kendini daha güçlü olan anne rolünde hissetmeye ihtiyacı olabilir. Onun yönlendirmelerine uyup çaresiz bebek rolünü oynamanız sağaltıcı olacaktır.

- Birlikte bolca gülmeyi unutmayın! Gülmek gerginlikleri ve korkuları alır yerine güven ve rahatlamayı koyarak ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı güçlendirir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sühendan TOPTAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sühendan TOPTAŞ'ın Makale ve Yazıları
► Boşanan Ebeveynlere Öneriler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukla Sağlıklı ve Destekleyici Oyun İçin Ebeveynlere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:08
Top