2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Eğitim!
YAZI #6754 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Kasım 2020
Tarihsel sürece baktığımızda her dönem ve her çağda cinsellik önemini ve gündemini korumuş, hem insanların hayatlarını şekillendirmelerinde etkili olmuş hem de insanlar inanç ve kültürlerine göre onu şekillendirmiştir. Tüm insanlık tarihinde en çok konuşulan, ilgi duyulan, merak edilen ve en çok da gizli tutulan alan yine cinsellik ve cinsellik ile ilgili konular olmuştur.
Madem bu kadar önemi ve özel bir yeri varsa bu konunun neden düzenli ve sistemli olarak öğretilmiyor ya da anlatılmıyor? Her dönemde olduğu gibi yine çocuklar kendi akranlarından mı öğrenmeli yanlış bir şekilde? Ya da çeşitli basın ve yayınlar ile mi yanlış veya eksik olarak edinilmeli cinsel eğitime dair bu bilgiler?

Hayır öyle olmak zorunda değil!

Cinsellik ve cinsel eğitim taa anne karnından başlar. Ailede verilmeye başlanmalı ve okulda sistematik bir şekilde eğitimi planlanarak gerçekleştirilmelidir. Eğer aile ve okulda verilmezse maalesef çocuklarımız ya akranlarından ya teknolojik araçlardan bir şekilde öğrenmeye çalışırlar. Bir doğru bilgi öğrene kadar birçok yanlış ve eksik bilgi de edinirler ki bu da ileride hem kendileri hem de diğer insanlar için sorun veya sorunlar oluşturur.

Cinsel eğitim çocukların dışardan veya teknolojik araçlardan öğrenmelerine bırakılamayacak kadar değerli, önemli ve etkili bir konudur. Çünkü sadece kendilerini değil tüm insanlığı ilgilendirir ve etkiler.

Bu konuda yapılan araştırmalara baktığımızda genellikle "cinsel eğitim" veya "cinsel sağlık" kavramlarının kullanıldığı görülmektedir. Dini bir perspektiften bakan kişilerin genellikle bu kavramı "mahremiyet eğitimi" olarak kullandığı göze çarpmaktadır. Kültürel-sosyal yapı içerisinde "cinsel" kelimesinin geçtiği kavramlar veya konuşmalar bazı insanların rahatsız olmasına neden olmakta ve bu kişiler daha çok "mahremiyet" kelimesini kullanmayı tercih etmektedirler. İster mahremiyet eğitimi, ister cinsel eğitim veya cinsel sağlık diyelim, konunun önemini ve ihtiyacını değiştirmez. Aksine önemini arttığını düşündürmektedir. Ben "cinsel eğitim" kavramını kullanmayı tercih ediyorum. Bunun temel nedeni bu konuda bir eğitime ihtiyaç olduğunu ve ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapmaktır.

Günümüzde dünya geneline baktığımızda daha gelişmiş ülkelerin cinsel eğitim konusunda hem ailede hem de okulda eğitim vermeye çalıştıkları görülmekte iken; daha az gelişmiş ülkelerde bu konuda okullarda neredeyse hiç bir eğitim verilmemekte tamamen ailelere bağlı kaldığı görülmektedir. Aileler de ne kadar verebiliyorsa artık!
Ülkemizde cinsel eğitim durumu incelendiğinde okullarda çok az ya da neredeyse hiç bir eğitim verilmediği, ailede ise anne baba ne kadar verebilirse-verebiliyorsa o kadar verdiği şeklinde kalmaktadır. Tüm eğitim kademeleri incelendiğinde anaokulu ve ilkokulda kısmen vücudun bölümleri anlatıldığında özel bölgeler adında bu konuya değinildiği; ortaokul ve lisede sadece bir iki derste genetik ve ergenlik konularında çok yüzeysel geçilerek anlatıldığı; yükseköğretimde ise üniversite ve bölüm öyle bir ders aldıysa müfredatına ancak eğitim verilmektedir. Sonuç olarak şu anlaşılıyor ki, ülkemizde cinsel eğitim konusunda herhangi planlı ve sistemli bir eğitim verilmediği, ailelerinin bilgi-bilinç durumuna bırakıldığı ve daha kötüsü teknoloji-eğitim ile bireylerin kendi öğrenmeleri ile baş başa kaldığı herkesin bildiği somut bir gerçektir. Şunu da biliyoruz ki, bireylerin özellikle çocukların cinsellikle ilgili bilgi eksikliği ve ihtiyaçlarını internetten öğrenmeye çalışmaları beraberinde birçok riske davetiye çıkarmaktadır.

Daha detaylı bilgi için "Ortaöğretim Öğrencilerinin Cinsel Eğitim Konusundaki Düşünceleri" adlı makalemi inceleyebilirsiniz. Makale linki aşağıdaki gibidir (Araştırma önce İngilizce, sonra Türkçe olarak sunulmuştur)
Link: https://www.researchgate.net/publication/345164427_High_School_Student's_Thoughts_about_Sexual_Education_Ortaog retim_Ogrencilerinin_Cinsel_Egitim_Konusundaki_Dusunceleri
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► Cinsel Eğitim Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
► Cinsel Eğitim Psk.Remzi KARAKAYA
► Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Barışcan ÖZTÜRK
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Cinsel Gelişim ve Eğitim Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Cinsel Eğitim Psk.Dnş.Leyla DURSUN
► Cinsellik ve Cinsel Eğitim Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel Eğitim!' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Çift İlişkilerinde Tıkanma ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:48
Top