2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluk
YAZI #6797 © Yazan Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ | Yayın Aralık 2020
Panik bozukluk; kişinin gerçek bir tehlike olmaksızın, aniden ortaya çıkan ve tekrarlayan panik ataklar yaşadığı bir anksiyete bozukluğudur.

Günlük hayatta mücadele edilen stres kaynakları ve problemler nedeniyle herkes zaman zaman endişe duygusuna kapılabilir. Belirli düzeyde yaşanan endişe olağan, hatta gereklidir. Ancak panik bozukluk için bu durum geçerli değildir. Panik bozukluğu olan kişi, çoğu zaman belirli bir neden olmaksızın panik duygularıyla baş etmektedir.

Anksiyete Nedir?
Anksiyete, zihnin ve bedenin stres verici veya alışılmadık durumlara verdiği tepkidir. Önemli bir olaydan önce hissedilen huzursuzluk, sıkıntı veya korku duygusu buna örnektir.

Kaygı ve Korkunun Farkı Nedir?
Kaygı ile korku ilişkili kavramlar olsa da önemli farklarla birbirinden ayrışırlar. Korku belirli bir tehlikeye karşı tepki olarak görülür. Kaygı ise tam olarak belirli bir nesneye odaklanmayan, nesnel olmayan ve geleceğe yönelik bir korku olarak kategorize olur. Örneğin ormanda yılanla karşı karşıya gelmek belirli bir yaşamsal tehdit oluşturur ve ölüm korkusuna neden olabilir. Ancak herhangi bir neden yokken yaşanan ölüm korkusu anksiyeteye işaret eder, ki bu durum çok daha genel ve rahatsızlık vericidir. Panik ise kaygının en tepe noktasıdır.

Panik Atak Nedir?
Panik atak; yoğun fiziksel ve zihinsel belirtilerin görüldüğü, aniden ortaya çıkan bir korku ve huzursuzluk dalgasıdır. Semptomlar genellikle birkaç dakika içinde zirveye ulaşır, genellikle 10 dakika ile arasında 30 dakika sona erer. Nadiren daha uzun da olabilir. Panik atak geçtikten sonra kişi kendini yorgun ve halsiz hissedebilir.

Panik Atak Semptomları Nelerdir?
Çarpıntı veya hızlı kalp atış hızı
Terleme
Titreme
Nefes darlığı, boğulma hissi
Göğüs ağrısı
Baş dönmesi, sersemlik veya bayılma hissi
Uyuşma ve karıncalanma
Üşüme veya sıcak basması
Mide bulantısı veya karın ağrıları
Kopmuş hissetmek
Kontrolü kaybetme korkusu
Ölme korkusu
Panik ataklar doğası gereği rahatsızlık vericidirler ve kişide tekrar yaşanacağına dair beklenti anksiyetesine neden olabilirler. Başka bir atak yaşayacağı korkusuyla kaçınmalara ve kısıtlanmalara neden olabilirler. Çoğunlukla “tekrar yaşanacağı” korkusu panik duygusunu tetikleyerek bir döngüye neden olur ve panik atakların sayısı artabilir.

Kaynaklar:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/science-choice/201812/anxiety-vs-fear#:~:text=In%20general%2C%20fear%20is%20seen,fear%20(Barlow%2C%2020 02).
https://blogs.psychcentral.com/fearless/2018/02/what-are-the-differences-between-fear-and-anxiety/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021#:~:text=A%20panic%20attack%20is%20a,heart%20attack%20or%20eve n%20dying.
https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder-agoraphobia/symptoms
https://www.nhs.uk/conditions/panic-disorder/
https://www.healthline.com/health/panic-attack-vs-anxiety-attack
https://www.helpguide.org/articles/anxiety/panic-attacks-and-panic-disorders.htm
https://www.apa.org/topics/anxiety/panic-disorder#:~:text=A%20panic%20attack%20is%20a,racing%20heartbeat
https://www.anxiety.org/what-is-anxiety
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem KARAKAŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem KARAKAŞ'ın Makale ve Yazıları
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Doğum Sonrası Depresyonu Aralık 2020
◊ Depresyon Aralık 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top