2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişki Çıkmazında Bir Çıkış Bulmak!
YAZI #6799 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Aralık 2020
İlişkiler de insanlar gibi biriciktir, özeldir, farklıdır. Bu yüzden her ilişkinin farklı dinamikleri, sorunları, çözümleri olsa da temel de yöntem ve süreç olarak birbirine benzeyen yönleri-tarafları bulunmaktadır. Bu yazıda ilişkiler ile ilgili yönlerden bir tanesi için ışığın göründüğü bir yön/bir yol/bir yöntem ifade etmeye çalışacağım. Umarım bu sizin biricik ilişkinize biraz da olsa aydınlık ışığından bir huzme getirebilir. Keyifli okumalar... Yorumlarınızı yazarsanız sevinirim.

İlişkileri de bir iş anlaşması gibi düşünebiliriz. Neticede ilişkilerde de bir tür alış veriş söz konusudur. Kimse bir şey almadığı, sadece verdiği bir ilişki veya bir ortaklık istemez. İsterse bile böyle bir ilişkiyi sürdüremez veya bir yerden sonra bu ilişkiyi bitirir ya da bitirmek zorunda kalır.

Bir iş anlaşmasında tarafların bir maddede anlaşamadığını varsayalım. Hmen ortaklığı bitirirler mi? Hayır, tabi ki. Ne yaparlar? Masaya oturur, anlaşamadıkları madde üzerinde konuşur ve maddeyi anlaşabilecekleri şekilde düzenlemeye çalışırlar. Bu da işe yaramazsa en sonunda tarafların biri ya da her ikisi anlaşmadan çekilir/çekilebilir. Tabi ki insan ilişkileri bu kadar iş gibi düşünülemez ama bir yönden çok benziyor işte. Romantik ilişkide de bir madde üzerinde anlaşamadığımızda masaya oturup konuşmalı, anlaşabileceğimiz forma getirmeye çalışmalıyız. Tarafların her ikisi de madde üzerinde anlaşamazsa ve bu madde ilişki için elzem ise anlaşmadan çekilme seçeneği otomatik olarak karşımıza çıkar...

Romantik ilişkilerde anlaşma koşulları tam olarak konuşulmazsa ve net değilse belirsizlikler ve anlaşmazlıklar oluşmaya başlar. O ilişki bir şekilde sürüp gidebilir. Ancak bir şekilde sürüp giden ilişkilerde ne aşırı mutsuzluk ne de ilişkide canlılık olur. Kör topal yürür gider. Kör topal yürüyen bir ilişkiden memnunsanız sorun yok tabi... Memnun değilseniz yazıyı okumaya devam edin.

Kör-topal yürüyen ilişkilerde belli ki kör noktalar, yürümekte zorlanan ayaklar vardır. Konuşulmayan, belirsiz olan ancak sizi içinizde bir yerde rahatsız eden kör noktalar olabilir bir ilişkide.

İlişkiniz zarar görebilir diye bu noktaları kurcalamaktan çekinmek, dokunmamak elbette bir şekilde kör-topal bir ilişkiyi yürütür. Ancak ilişkideki kör noktaları partnerinizle oturup konuşmaya, birbirinizi anlama/dinlemeye başladığınızda, birbirinize düşünce ve duygularınızı ifade ettiğinizde kör noktalar açılmaya/aydınlanmaya başlar.

Bu ne anlamaya geliyor?
Gerekirse tartışalım mı, çekinmeyelim mi, içimizdekileri ifade mi edelim?
Evet, aynen öyle çekinmeyin duygu ve düşüncelerinizi partnerinize anlatmaktan/ifade etmekten. Gerekirse tartışın, ama tartışırken bazı şeyleri dikkate alın. Amacınız sadece tartışmak olursa verim alamazsınız, ilişkiniz zarar görür.
Peki neye/nelere dikkat edelim tartışırken?
Tartışırken dikkate alınabilecek bir çok nokta olabilir ama en temelde şunları yapmak gerekir:
1. Karşımızdakinin ve kendimizin bir "İNSAN" olduğunu unutmayalım.
2. Bir ilişkide SAYGI her şeyden önemlidir.
3. Bir de İYİ NİYET'iniz olmalı.

Birincisi, hem kendimizin hem de partnerimizin İNSAN olduğunu dikkate almamız şu demek: hata yapabiliriz çünkü insanız, yanlış anlayabiliriz çünkü insanız, zorlanabiliriz çünkü insanız, baş edemediğimiz durumlar olabilir çünkü insanız, desteğe ihtiyacımız olabilir çünkü insanız, kızıp öfkelenebiliriz çünkü insanız... Bu liste uzayıp gider. Ama şunu da unutmamak gerekiyor: İNSAN olduğumuz için öğrenebiliriz, hatalarımızı anlayabiliriz, gelişebiliriz vs..

İkincisi, SAYGI her şeyin önünde olmalı, hem kendimize hem partnerimize, hem diğer canlılara ve nesnelere. Saygı duyulması gereken bir ilke. İnsan olduğu için, insan olduğumuz için en başta gerekli. Peki İlişkide SAYGI ne anlama geliyor? İlişkide saygı, partnerimizin farklı düşünce-duygu-davranışlarının olmasını/olabilmesini ve bu farklılıklara karşı bizim kendi içimizde partnerimizin biricikliğini kabul edebilmemiz anlamına gerekiyor. Hepimiz insan olarak farklı ve biricik varlıklarız çünkü. Partnerim ben değil, ben partnerim değilim. Farklılıklarımıza saygı duyduğumuzsa, farklılıklarımızı gördüğümüzde/dinlediğimizde/hissettiğimizde beraber renklenebiliriz/eğlenebiliriz/mutlu olabiliriz.

Üçüncüsü de, ilişkide İYİ NİYET'in olması. İlişkide iyi niyet tarafların birbirine karşı tüm tavırlarında (düşünce, duygu, davranış) olumlu bir amacı düşünmesi, ilişkinin yararını gözetmesi, karşıdaki kişinin iyiliğini istemesi anlamına gelmektedir. Ancak şu tuzağa dikkat etmek gerekiyor. Sadece kendi bakışınız ile baktığınızda, partnerinizi dikkate almadığınızda sizin için iyi niyet olan bir şey partneriniz için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden partnerinizle konuşmalı, duygu-düşüncelerinizi anlatmalı ve iyi niyetinizi göstermelisiniz. İyi niyet konuşulduğunda, ifade edildiğinde, hissedildiğinde birlikte anlam kaznır.

İNSANCA, SAYGIYA VE İYİ NİYETE DAYALI BİR İLİŞKİ'de olmanız dileğiyle...

Uzm. Psikolojik Danışman
Mehmet Şirin AKÇA
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► İlişkide Huzuru Bulmak Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Kendimizi Bulmak ve Değişim Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişki Çıkmazında Bir Çıkış Bulmak!' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:57
Top