2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi
YAZI #6832 © Yazan Psk.Büşra Nur KÜÇÜK | Yayın Ocak 2021
YETİŞKİN DANIŞMANLIĞI

Bireysel danışmanlık, psikolojik sorunların ve rahatsızlıkların doğasını anlamanızı, bu sorunlarla başa çıkabilmenizi ve daha iyi bir ruh haline kavuşmanızı sağlar.

Yetişkinler için Psikolojik danışmanlık hizmeti almak, yaşamda zorlanılan olayların üstesinden gelmek için kişinin çabasını destekleyen ve yeni çözüm yolları sunarak gelişimi desteklemeye fırsat veren danışmanlık ve terapi yöntemlerini içerir.

EMDR –ÇOCUK/ERGEN/YETİŞKİN

EMDR Nedir?

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamına gelmektedir. Yöntem, 1987 yılında Dr. Francine Shapiro tarafından göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı. EMDR terapi literatüründe “kısa süreli terapiler” grubunda yer almaktadır. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır.

EMDR Nasıl İşler?

Günde ortalama 20 bin anıyı kaydediyoruz. Normal şartlar altında, stres devrede yokken yaşanılan her an gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere bilgi işleme sürecinde işlenip, belleğe kaydedilir. Travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaylar yaşandığında bu sistem olması gerektiği şekilde işlemlenemez ve yaşanan o an, bir anı ağı olarak kalır. Duygular, düşünceler, imgeler, sesler, beden duyumları yaşandığı haliyle depolanır. Bu da sonraki süreçlerde, tetikleyiciler devreye girdiğinde yaşanan o anının bir kısmını ya da bütününü yeniden yaşar gibi etkilenir ve tekrar tekrar yaşanmasına sebep olur.

EMDR, beynin sağ ve sol yarımkürelerine uyaranlar göndererek, kişiyi olumsuz etkileyen anıların yeniden işlenmesini sağlar. Bilginin, adaptif bilgi ile yeniden işlenmesiyle de kişi yaşadığı travmatik veya çok fazla rahatsız eden olaya karşı duyarsızlaşır.

EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?

EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.



EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?

EMDR “kısa süreli terapiler” grubunda yer almaktadır. Bazen bir seansa çözüme ulaşan bir konu, bazen birkaç seans sürebilmektedir. Tüm terapi yöntemlerinde olduğu gibi burada da süre danışana ve konuya bağlı değişkenlik göstermektedir.

EMDR ile Her Şeyi Unutmak Mümkün Müdür?

EMDR yaşanılan olumsuz anıları veya travmaları değil, yaşanılan anı ile ilgili kaydedilen olumsuz duygu, düşünce ve beden duyumlarını duyarsızlaştırır.

Örneğin; sınavda başarısız olan kişinin o anı için kaydettiği olumsuz inancı “ben aptalım” ise ve devamında başarısız olduğu sınav sebebiyle “ben başaramam” düşüncesi var ise EMDR ile çalıştıktan sonra, başarısız olduğu sınav anısı silinmiyor ancak o anı için “ben başarabilirim” inancı yerini alıyor.


EMDR ile Hipnoz Arasındaki Fark Nedir?

EMDR bilinç düzeyinde, kişi kendindeyken uygulanan bir terapidir. Kişi “şimdi ve burada”nın farkındadır. Hipnozda ise kişi trans halindedir.

EMDR’nin Çalışma Alanları

Doğal afetler

Büyük kazalar

Kayıp ve Yas

Savaş, Taciz, Tecavüz gibi önemli travmalar

Panik Bozukluk

Kaygı Bozuklukları

​Rahatsız Edici Anılar

​Ağrı Rahatsızlıkları

Yeme Bozuklukları

Performans Kaygısı

Stres Kontrolü

​Beden Algısı Bozuklukları

Cinsel İşlev Bozuklukları

Özgüven Sorunları

Olumsuz Çocukluk Çağı Anıları
EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Büşra Nur KÜÇÜK Fotoğraf
Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Büşra Nur KÜÇÜK'ün Makale ve Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi Nedir? Ocak 2021
◊ Cas Testi Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:49
Top