2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Tssb)
YAZI #6836 © Yazan Psk.Kiraz Şevval AVCI | Yayın Ocak 2021
Hepimizin başından travmatik olaylar geçmiştir. Sevilen bir yakının kaybı, kaza, doğal afet gibi durumlar… Bu olayların sonunda yas tutulur, zamanla acı azalır ve hayat normal akışına devam eder. Ancak bazı bireylerde bu durum böyle değildir. Bazılarımızın aylar yıllar sonra bile acısı azalmaz ve hayat normal akışına devam edemez. Travmadan kaynaklı aşırı stres ve kaygı yaşamaya devam ederler. Uyku bozuklukları, yeme bozuklukları vb. ruhsal hastalıklar da beraberinde görülebilir.
Travma sonrası stres bozukluğu ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde görülen belirtiler;
Yaşanan travmanın anılarından kurtulamamak; travma yaratan olayın tekrar tekrar yaşanması, kabuslar görmek, sürekli akla gelmesi gibi durumlar yaşanabilir ve beraberinde çarpıntı ve terleme gibi fiziksel belirtiler gerçekleşebilir.
Kaçınma; travmayı hatırlatan insanlardan, ortamlardan, olaylardan kaçmak; uzak durmak
Aşırı tetikte olma; uyumak da zorlanmak, tedirgin olmak, sinirlenmek
Travma yaşayan bireylerin hepsine uzman yardımı gerekmez. Birçoğu aile, arkadaş yardımları ile iyileşebilmektedir. Ancak belirtiler uzun süre devam ederse profesyonel bir yardım almakta fayda vardır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kiraz Şevval AVCI Fotoğraf
Psk.Kiraz Şevval AVCI
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Kiraz Şevval AVCI'nın Makaleleri
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir? (Tssb) Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Arzu BEYRİBEY
► Travma Sonrası Stres Bozukluğu Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Tssb)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:32
Top