2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ile Sosyal İzolasyon Süreci
YAZI #6840 © Yazan Psk.Gizem İKİZ | Yayın Ocak 2021
Coronavirus (COVID-19) getirdiği stres, kaygı, belirsizlik duyguları her yaştan çocuk tarafından yoğun bir şekilde hissedilmekte. Biliyoruz ki, her çocuk duyguları farklı şekilde ele alıyor. Fakat okullarının kapandığı, antrenmanlarının/provalarının durdurulduğu, arkadaşlarını göremedikleri, günlük rutinlerinin oldukça bozulduğu ve belirsizliklerin hakim olduğu bu günlerde çocuklar ebeveynlerinin destek, ilgi ve sevgisine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyorlar. Unutmamak gerekir ki yetişkinlerin hayatları için daha az önemli olan detaylar, çocuklar ve gençler için hayal kırıklığı yaratıyor olabilir. Öfkelerini ve üzüntülerini anladığınızı onlara hissettirip dile getirdikten sonra durumu normalleştirme sürecine yardımcı olun.
Çocuğunuzun yaşadığı kaygı durumuyla ilgili sizinle konuşabilmesi çok önemlidir, bunun için rahat olması gerektiğini ona hissettirin. Rahat hissetmesi için sizin sakin olmanız ve konuya hakim gözükmeniz önemlidir. Şu anda bu virüs hakkında dolaşan pek çok yanlış bilgi var ve çocuğunuz bu bilgileri edinmiş olabilir. Yanlış bilgilerin üzerine bilmeden, sizin ona vereceğiniz bilgiler kafasında karmaşıklığa sebep olacaktır ve yanlış bilgiler silinmeyecektir. Çocuğunuzun ne bildiğini öğrenip bilgilerini doğru yola sokmak çok daha faydalı olacaktır. Sıradan bir soğuk algınlığı semptomlarında gerilmemesi gerektiği konusunda onlarla konuşun. Çocuk ve gençlerin bu hastalığı hafif atlattıklarından, elimizde olmayan şeylerden ziyade yapabileceğimiz şeylere (ellerimizi yıkamak, evimizde oturmak, sosyal mesafeyi korumak vb.) odaklanırsak bu sürecin bizim için çok kolay geçeceğinden ve aldığımız bu basit ama etkili önlemlerle hem kendimizi hem de başkalarını koruduğumuzdan bahsedin. Bu sayede çocuğunuz kendisini topluma yararlı hissedecektir.
Normal bir günü planlı olan bir çocuk sosyal izolasyon günlerinde de planlı bir rutine ihtiyaç duyacaktır. Ders çalışma, kitap okuma, telefon/tablet/televizyon ile zaman geçirme, oyun oynama, arkadaşlarıyla görüşme vb. durumları planlaması için çocuğunuzla çalışabilirsiniz. Bir günlerini nasıl geçireceklerini bilince çocuklar daha da rahatlamış hissedeceklerdir.
Bu süreçteki zor duygularını işlemek için çocuğunuzun hoşlandığı şeylerden faydalanıp dikkat dağıtan şeyler bulabilir ve duygularını dengeleyebilirsiniz. Film gecesi düzenlemek, ekip işi çıkarmak için sırayla mutfağa girmek, ailecek geleneksel oyunlar oynamak gibi etkinlikler size yardımcı olacaktır.
Sizin de bu süreçte kaygılı olmanız çok normal ama unutmamanız gerekir ki çocuklarınız sizi gözlemliyor ve sizlerden duygusal ipuçları alıyorlar. Kaygınızı kendiniz yönetin ve kendi kaygılarınızı bu süreçte çocuklarınızla paylaşmayın. Eğer ki duygularını çok yoğun yaşıyorlarsa, sizin korkularınıza tanıklık etmek bu süreci onlar için zorlaştıracaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem İKİZ Fotoğraf
Psk.Gizem İKİZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem İKİZ'in Yazıları
► Boşanma Süreci ve Çocuklar Psk.Bahar ERDEN
► İçe Kapanık Çocuklar ve Sosyal Fobi Psk.Dnş.Tunahan UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ile Sosyal İzolasyon Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Siberkondri Nedir? Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:46
Top