2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeşler Arası Rekabet ve Kıskançlık İçin İpuçları
YAZI #6844 © Yazan Psk.Gizem İKİZ | Yayın Ocak 2021
-Aile kavgalarını daha yönetilebilir hale getirmenin ilk adımı, nedenlerini anlamaktır. Çocuklarınız sadece bir oyuncak ya da bir pasta diliminin daha büyük olması nedeniyle kavga etmiyor. Bunun yerine, kavgaların çoğu doğumlarının sırası ve aile dinamikleri gibi altta yatan nedenlerden kaynaklanmaktadır.
-Dikkatinizi çekmek ve gelişim aşamalarındaki farklılıklar, kıskançlık veya yanlış anlama anlamalara yol açabilir. Yaş farkı veya mizaç gibi nedenlerin çoğunun değiştirilmesi imkansızdır ve kardeş rekabetini maalesef kaçınılmaz kılar.
-Ama umudunuzu kaybetmeyin! Kardeşler arasındaki bu çekişmeleri sonsuza kadar durdurmanın bir yolu yoktur, ancak çatışmayı en aza indirmenin birçok yolu vardır. Elinizde tabii ki sihirli değnek yok; fakat yapabileceğiniz küçük değişiklikler var. Ben de sizlerle çocuklar arasındaki çatışmayı önleme ve müdahaleleriniz için en iyi 10 ipucunu derledim.

-Kardeşler arasındaki rekabeti önlemek için beş ipucu:
1)Sakin, sessiz ve kontrollü olun. Bir durum başlamadan veya tırmanmadan önce müdahale edebilmeniz için çocuklarınızın ne yaptığına dikkat edin. Sakin olun, siz sakin olduğunuz sürece çocuklarınız da aynı şeyi yapmayı öğrenecek.
2)Ortak bir ortam yaratın. Çocuklarınızı karşılaştırmaktan, bir diğerini tercih etmekten veya aralarındaki rekabeti teşvik etmekten kaçının. Bunun yerine, işbirliği ve uzlaşma fırsatları yaratın. Ebeveynlerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiği, çocuklarının nasıl etkileşime girmesi gerektiğine örnek oluyor. İyi bir örnek oluşturmayı unutmayın.
3)Bireyselliği fark ettirin. Çocukların her birini bireysel olarak takdir ettiğinizi düşünürlerse çatışma olasılıkları daha düşüktür. Her çocuğa, onunla bireysel olarak zaman geçirmenin sizin için özel olduğunu belli edin. Herkesin yalnız kalması için gereken alana ve zamana sahip olduğundan emin olun.
4)Eğlenceli aile zamanı planlayın. Aile yemekleri, tatiller ve aktiviteler, çocukların olumlu anıları birbirine bağlaması ve paylaşması için harika bir yoldur. Bu anlar çocuklara birbirleriyle kavga etmeye daha az teşvik eder.
5)Çocuklarınıza adil davranın - eşit değil. Ebeveynler için adalet esastır. Ama adil olmak her zaman eşit demek değildir. Cezalar ve ödüller çocuklarınızın bireysel ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Örneğin, iki çocuğa aynı oyuncağı vermek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, yaşlarına ve ilgi alanlarına uygun farklı oyuncaklar verin. Bu tür adalet size uzun bir yol kat ettirecektir.

-Kardeşler arasındaki kavgaya müdahale etmek için beş ipucu:
1)Unutmayın bu iki uçlu bir düğüm. Dövüşe yol açan olaylara nadiren tanık olacaksınız. Suçlama oyunu oynamak yerine, her çocuğun durumdaki rolüne odaklanın.
2)Dinleyin. Kavga sırasında çoğu çocuk sinirli ve duygusaldır. Çocuklarınızı dinleyin ve duygularına saygı gösterin. Duyguları olumsuz ya da agresif davranışlar için bir mazeret olmasa da, çocukların duyulduğunu hissetmeleri halinde işbirliği yapma olasılığı daha yüksektir.
3)Çocuklara problem çözme araçları verin. Gelecekteki anlaşmazlıklardan kaçınmak için, o anki kavgayı çocuklarınıza gelecekteki sorunları çözme araçları sağlamak için bir fırsat olarak kullanın. Benzer bir durumda olaya nasıl daha olumlu ve uygun bir şekilde yaklaşabileceklerini gösterin.
4)Cezaları özel olarak verin. Kardeşler arasında bir kavga cezaya neden olacaksa, konuşmayı herkesin önünde yapmaktan kaçının. Bu, bir çocuğu kardeşlerinin önünde utandırabilir ve aralarında daha büyük bir düşmanlık yaratabilir. Bu cezanın anons yapmak için değil bir ders vermek için olduğunu unutmayın.
5)Bir aile toplantısı yapın. Aile olarak toplanın ve “herkese söylemek istediklerini söyleme şansı vermek” için konuşun. Ayrıca bu aile üyelerinin uymayı kabul edebileceği ev kuralları oluşturmak için de bir fırsattır. Herkese mutlu ve sağlıklı bir aile olma taahhüdünü hatırlatmak için bu kuralları mutfak, salon vb. gibi herkesin görebileceği bir yere asın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem İKİZ Fotoğraf
Psk.Gizem İKİZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem İKİZ'in Yazıları
► Kardeşler Arasında Kıskançlık Psk.Sinem MALKOÇ
► Kardeşler Arası İlişkiler Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kardeşler Arası Rekabet ve Kıskançlık İçin İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Siberkondri Nedir? Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:13
Top