2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kaka Tutma Problemi
YAZI #6848 © Yazan Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ | Yayın Ocak 2021
Kaka tutma problemi sıklıkla okul öncesinde dönemde görülmektedir. Tuvalet eğitimi sırasında veya sonrasında bazen de daha öncesinden başlayan bir problem olabilmektedir. Kaka çocukların vücutlarından dışarıya bıraktığı kendilerine ait önemli bir parçadır ve bazen bununla vedalaşmak ve kendinden bir parça vermiş olmak kötü hissettirebilir, korkutabilir. Çocuğun yaşadığı kaygı küçük ya da büyük ne olursa olsun hafife alınmamalı ve anlaşıldığı hissettirilmelidir. Hepimizin en temel ihtiyacı kabul görmek ve anlaşılmaktır. Bu çocuklar için de aynı böyledir.

Nedenleri nelerdir?

Kaka tutma probleminin bir çok farklı sebebi olabilir. Psikolojik, çevresel ve ya biyolojik sebepler değerlendirilmelidir.

Tuvalet eğitimi sırasında yaşanan kötü deneyimler, ebeveynin tuvalet eğitimi sırasındaki tutumu,

Önemli olayların değişimlerin tuvalet eğitimi sürecine denk gelmesi (boşanma, taşınma, kaza, kayıp..),

Stres, aile içi sorunlar, yaşanan travmatik bir deneyim, Korku, kaygı, aşırı kontrolcü mükemmeliyetçi ebeveyne karşı koyma kontrol etme isteği vb. durumlar,

Yaşanan kabızlık sorunu sonrası “acıycak” düşüncesiyle bırakmak istememe ve ardından tutmaya bağlı devam eden kabızlık ve acıma döngüsü gibi durumlar kaka tutmanın sebepleri arasında yer almaktadır.

Ne yapılmalı?

-Öncelikle sorunun biyolojik mi yoksa psikolojik kaynaklı mı olduğu teyit edilmelidir. Buna göre daha sağlıklı bir yol haritası belirlenebilir.

-Ebeveynin tutumu bir diğer önemli meseledir. Yapması için zorlamak, uzun saatler tuvalete oturtup yapmasını beklemek, uzun uzun bu konudan konuşmak, başkalarının yanında ve ya aile içinde bu konudan çokça bahsetmek meseleyi daha da içinden çıkılmaz bir hale sürükleyecektir. Bunun için olabildiğince kaka muhabbetini ortadan kaldırmak, neden yapmıyorsun, acımayacak, korkma gibi söylemlerden uzak durmaya çalışmak yardımcı olacak adımlar arasındadır.

-Ödül / ceza sistemi diğer konularda olduğu gibi bunda da pek işlevsel bulunmamaktadır. Zaman zaman geçici çözüm vermekle birlikte çoğu zaman durumu geriletir daha da travmatik hale dönüştürebilir.

-Klozetten korkan bir çocuksa ona uygun aparatlarla desteklenebilir. Bazen klozetin içine düşmekten korkmadan dolayı tuvalete oturmak istemeyen kakasını bırakmak istemeyen çocuklar için yanlarında tutunup güvende hissedebilecekleri bir şey veya ayaklarının altına basamak şeklinde bir tabureyle desteklemek iyi hissettirmektedir.

-Çıkışı kolaylaştırıcı besinlerle beslemek kabız olma riskini azaltmaya ve acımadan kakayı bırakmasına destekleyici olacaktır.

-Kitaplardan yaşına uygun hikayelerden destek almak bir diğer seçenek olabilir.

*Problemin devam etmesi halinde bir uzmandan destek istemek yardımcı olacaktır. Oyun terapisi ve EMDR bu konuda çocuklarla çalışılan işlevsel terapilerdendir.

Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
Psikolog/Aile Danışmanı
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ Fotoğraf
Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ'ın Makaleleri
► Çocuklarda Kaka Kaçırma Psk.Saadet ELEVLİ
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Yeme Problemi Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Duygu ÇALIŞIR
► Çocuklarda Uyku ve Yeme Problemi Psk.Eda GÖKDUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kaka Tutma Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendromu Eylül 2019
► Okula Uyum Süreci Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:34
Top