2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Siberkondri Nedir?
YAZI #6849 © Yazan Psk.Gizem İKİZ | Yayın Ocak 2021
Siberkondri, bir kişinin, tıbbi bilgileri aramak için interneti kullanarak kendisinde yarattığı veya şiddetlendirdiği sağlıkla ilgili endişesini ifade eder. Bir İngiliz gazetesi bu terimi 2000’li yılların başında hipokondri kelimesi üzerinde bir oynama yaparak icat etmiştir. Hipokondri gibi, siberkondri de sağlıkla ilgili aşırı endişe duymayı içerir. Bununla birlikte, internete erişimin çok yaygın olmasından dolayı, siberkondrinin daha fazla insanı etkilediği aşikardır. Geçmişte, hipokondrisi olanlar sağlıkları hakkında bilgi almak için hekimleri veya kütüphaneleri ziyaret etmek zorunda kalırlarken; günümüzde, bir bilgisayar faresine birkaç tıklama ile çok miktarda bilgiye erişmek mümkündür.
Sağlık sorunu yaşayan birçok kişi kendi kendine teşhis koymak için internete başvurur. Bazı insanlar için bu bilgi, bir rahatlama hissine veya tıbbi durumlarının daha iyi anlaşılmasına yol açabilirken; diğer insanlar için bu bilgi, sağlıkla ilgili endişelerini şiddetlendirir.
Siberkondri terimi, arama sonuçlarının ve internetteki literatürün gözden geçirilmesine dayalı olarak, yaygın semptomatoloji hakkındaki endişelerin temelsiz artışına atıfta bulunmak için kullanılır. Çevrimiçi sağlık bilgilerine erişim, insanları belirli sağlık koşullarının doğası, nedenleri, önlenmesi ve tedavisi hakkında eğitmek gibi potansiyel faydalara sahiptir. Bununla birlikte, sağlıkları konusunda sıkıntılı veya endişeli olan bazı insanlar için, kendi kendine teşhis veya güvence elde etmek amacıyla internete erişilebilir. Web, özellikle Web araması bir teşhis prosedürü olarak kullanıldığında, tıbbi eğitimi çok az olan veya hiç olmayan kişilerin endişelerini artırma potansiyeline sahiptir. Cyberpsychology and Behavior dergisinde yayınlanan Baumgartner and Hartmann (2011), sağlıkları konusunda daha endişeli olan insanların, sağlık bilgileri için internette daha sık arama yaptığını belirtmişlerdir. Ayrıca, siberkondri, sağlıkla ilgili bilgiler için internette aşırı veya tekrarlanan aramalarla ilişkili artan sağlık kaygısı veya distress olarak tanımlanmıştır (Starcevic ve Berle, 2013). Siberkondri, yalnızca çevrimiçi sağlık bilgisine ulaşmayı değil, aynı zamanda sıkıntı ve endişeye neden olan ve / veya bunlara yol açan aşırı miktardaki aramaları da içerir. White ve Horvitz (2003) araştırmasında 515 kişinin sağlıkla ilgili arama deneyimlerinden oluşan,bir anketle desteklenen, insanların çevrimiçi tıbbi bilgileri nasıl aradıklarına dair bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonuçları, web arama motorlarının tıbbi endişeleri artırma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Artışın, kullanıcılar tarafından görüntülenen tıbbi içeriğin miktarı ve dağılımı, ziyaret edilen sayfalarda yükselen terminolojinin varlığı ve bir kullanıcının rahatsızlıklar için daha makul açıklamalar aramaya karşı yükselme eğilimi ile ilişkili olduğunu göstermişler. Ayrıca, bu yükselişleri takiben oturum sonrası kaygısının sürekliliğini ve bu tür kaygıların birden çok oturumda kullanıcının diğer etkinliklerini kesintiye uğratma üzerindeki etkisini de göstermişlerdir.
Depresyon veya anksiyetesi olan kişilerin siberkondri eğilimi daha yüksektir. Ayrıca yeni bebekleri hakkında çevrimiçi araştırma yapmaları çok yaygın olduğundan, ilk kez anne-baba olan ebeveynler de siberkondriye eğilimlidir.
İnternette çok fazla miktarda bilgi bulunsa da bu bilgiler her zaman doğru veya gerçek değildir. Bloglar ve çevrimiçi destek grupları genellikle kanıta dayalı araştırmalar sunmak yerine üyelerin görüşlerine ulaşılabilmesini sağlar. Bu faktörler, insanları yaygın veya belirsiz semptomların ciddi tıbbi teşhisleri temsil ettiğine ikna edebilir. Siberkondrili insanlarda zaten vücut farkındalığı çok yüksektir. Yanlış bilgiler de kaygılarını artırabilir ve bu da semptomlarının etkili bir şekilde daha kötü görünmesine neden olabilir.
Psk. Gizem İkiz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem İKİZ Fotoğraf
Psk.Gizem İKİZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gizem İKİZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Siberkondri Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:54
Top