2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geç Saatlerde Yemek Yemenin Zararları
YAZI #6884 © Yazan Merve KABOĞLU | Yayın Ocak 2021
Gece yemek yemeyin! Gece veya geç saatlerde yemek yemenin vücuda oldukça zararları vardır. Geç saatlerde atıştırmalıklardan neden uzak durmanız gerektiğini bu yazımızda anlatacağım…
“Yatmadan önce yemek yemeyin” tavsiyesi, herkesin mantıklı bulacağı doğru bir tavsiyedir. Yeni yapılan araştırmalara göre artık geç saatlerde atıştırmalık tüketirken de dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Meksikalı bilim adamları farklı zamanlarda beslenen farelerde kalp hastalığı ve diyabetle ilişkili bir yağ olan trigliserit seviyesindeki farklılıkları inceledi.

Farelere dinlenme zamanlarının başında gıda verildiğinde trigliserit seviyesinde ani yükseliş gözlemleniyor fakat hareketli oldukları zaman diliminde gıda verildiğinde bir değişiklik görülmüyordu. Her ne kadar bu konuda insan üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerekse de, araştırmacılar, doğal dinlenme döngümüzü göz ardı ederek yemek yediğimizde sağlığımızı riske attığımızı iddia ediyor.

Gece geç yenen yemekler ‘kalp krizi ve felç riskini artırıyor’

Neden akşam 7’den sonra asla yemek yememelisiniz?

• Bir kişi uyuduğunda, genellikle tansiyonu yüzde 10 oranında düşer
• Ancak kişi yatmadan önceki iki saat içinde bir şeyler yediği zaman bu durum değişir
• Bilim insanları bunun, yemek yediğimizde stres hormonlarının salgılanmasından kaynaklandığını düşünüyor
• ‘Geceleri tansiyonu düşük olmayanların’ kalp rahatsızlıkları nedeniyle ölme olasılıkları 3 kat daha fazlaAraştırmacılar, gece geç saatte yenen bir yemeğin, vücudun yavaşlaması gereken zamanda ‘yüksek alarm’ durumuna geçmesine neden olduğunu buldular.
Kalp uzmanları, yetişkinlerin yatmadan önceki iki saat içerisinde ve aslında ideal olarak akşam 7’den sonra asla hiçbir şey yememelerini tavsiye ettiler.

Sağlıklı bir insanın tansiyonu uykuya daldığı zaman en az yüzde 10 oranında düşer.

Araştırmacılar, milyonlarca insanın kendilerini akşam saat 7’den sonra yemek yiyerek kalp krizi ve felç geçirme açısından riske attıkları konusunda uyarıyor.
Yüksek tansiyonu olan 700’den fazla kişinin katıldığı bir araştırmada, yatmadan önceki iki saat içerisinde yemek yiyenlerin tansiyonlarının yüksek kaldığı ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar, vücudun rahatlamaya başlaması gerektiği zamanda yemek yemenin, stres hormonlarının salgılanmasına neden olduğunu düşünüyor.

Gece yemek yeme alışkanlığı nedir?
Gece yeme alışkanlığı ilk olarak 1955 yılında Amerikan bir psikiyatrist tarafından “aşırı yeme bozukluğu” kategorisinde tanımlandı. Bu tanımda gece yemek yeme sendromumu kişinin toplam alması gereken kalorinin %25’inden fazlasını gece öğününde tüketmesi olarak ifade edildi.

Bu tanımlamadan sonra işin ciddiyeti konusunda birçok araştırma yapıldı ve gece yemek yeme alışkanlığının ne kadar sık görüldüğü ortaya kondu.

Bu konu hakkında yapılan birçok araştırmadan sadece birisi İngiltere’de yüz kişiden ikisinin gece yemek yeme sendromuna sahip olduğunu gösterdi.

Geceleri tansiyonu düşmeyen kişiler ‘yüksek tansiyonlu’ olarak bilinir ve kalp kaynaklı ölümlerin oranı bu kişiler arasında yüksektir.

Türk araştırmacılar, gece geç saatte yiyenlerin yüksek tansiyonlu olma olasılıklarının yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu buldular.

Geceleri aşırı yiyor musun?
Gece yemek yeme alışkanlığına sahip olan birçok insan gece yemek yediğini kabul etmez. Bu durum gece yemek yeme hareketini sürekli görmemesi ve bunun tamamen elinde olduğunu sanması ile doğrudan alakalı.

Durum sigarayı bırakmaya çalışmadan önce insanların sigaraya bağımlı olduğunu kabul etmemesine benzer.

Sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamayan insanların ise bağımlılıklarını fark ettiği ama çoğu zaman bu farkındalık için geç kaldığını biliyorsunuz.

Aşağıdaki sorulardan en az birine evet cevabı verdiyseniz gece yemek yeme alışkanlığına sahip olabilirsiniz.

Sabahları aşırı aç yada aşırı tok bir şekilde mi uyanır mısınız?
Gece uykudan uyanıp yemek yer misiniz?
Geceleri kendinizi daha mutsuz ve depresif olarak tanımlayabilir misiniz?
Gece saatlerinde aç olmadığınız halde yemek yediğiniz oldu mu?
GECE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Gün içinde aç kalmayın
Aç kaldığınız her dakika vücudunuz strese giriyor ve bu gidişi durdurmak için önlemler alıyor. Bu önlemlerin çoğu ise sizi gece yemeye teşvik edebilecek değişiklikler içermekte.

İhmal ettiğiniz öğle yemeği ve öğle yemeğinden sonra yapmanız gereken ara öğünler sizin akşam yemeğine aç girmenize sebep oluyor.

Akşam yemeğini doyurucu düzeyde yapsanız bile vücudunuz tekrar aç kalacağını düşünüyor ve sizi yemek yemeye sevk ediyor. İşte gece yemekleri tam olarak bu noktada devreye giriyor.

Yapmanız gereken ise çok basit. Ana öğünleri kaçırmadan (özellikle öğle öğünü) ara öğünlere olabildiğince dikkat etmelisiniz. Bu gece yemek yeme alışkanlığınızı baskılayacaktır.
Besin eksikliklerine dikkat edin
Bazı vitamin, mineral ve yağlar daha aç hissetmenize sebep olur. Bu maddelerin eksikliği ise sizi çoğu zaman gece yemek yemeye teşvik eder.

Bu maddelerden en sık eksikliğini gördüklerimiz ise omega-3, ve D vitaminidir.

Özellikle bayanlarda görülen ve gece saatlerinde daha sık ortaya çıkan tatlı krizleri başlı başına bir problem oluşturmakta.

Bu problem ile ilgili detaylı bilgi almak ve çözüm önerilerine göz atmak için tatlı krizini önlemek için yapmanız gerekenler adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Stresi kontrol edin
Stres birçok insanda kontrolsüz beslenme alışkanlığını tetikler. Yoğun stres ve baskı altındaysanız beslenmenizi kontrol altında tutmaya çalışın.

Gece beslenmek yerine stresinizi azaltmaya yönelik aktivitelerde bulunun ve kontrolü elden bırakmayın.

Uyku düzeninizi bozmayın
Gece geç saatlere kadar uykusuz kalmak acıkmanıza sebep olacaktır. Bu durumda yaşadığınız açlık normal olmak ile beraber bir süre sonra gece atıştırmaları alışkanlık haline gelecektir.

Bunu önlemek için geç uyumamaya ve gece atıştırmalarının sıklığını, yoğunluğunu azaltmaya çalışın. Genel olarak gece atıştırmaları gündüz atıştırmalarına göre daha yoğun ve sağlıksız besin ihtiva eder.

https://gidakurleri.com/gec-saatlerd...nin-zararlari/

Kaynak: https://gidakurleri.com/gec-saatlerd...nin-zararlari/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KABOĞLU
Rize
Gıda Mühendisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Merve KABOĞLU'nun Makale ve Yazıları
► Çocuğum Yemek Yemiyor Sefa TURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Geç Saatlerde Yemek Yemenin Zararları' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:16
Top