2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Parmak Emme
YAZI #6887 © Yazan Psk.Tuba ŞENMAN | Yayın Ocak 2021
ÇOCUKLARDA PARMAK EMME
İnsanlara emme davranışı, doğuştan emme refleksiyle gelmektedir. Bebekler anne karnından itibaren emmeyi öğrenirler. İlk olarak bebeklerde meme emmek için gerçekleşir ardından emme davranışı çevreyi merak ile devam eder el ve ayak parmaklarını emebilir. Bazen bu davranış genelleşebilmektedir. Çocuklar parmak dışındaki oyuncak, battaniye gibi çeşitli nesneleri emmeye başlayabilir.
Emme davranışı aslında zararsız olan bir davranıştır çünkü parmak emme davranışı haz ve rahatlama duygularıyla ortaya çıkabilmektedir. Fakat 3-4 yaşa kadar normal karşılanabilir durumdadır. 4 yaşından sonra hala devam ediyor ise patolojik bir problem olmaya başlayabilir.
Ortaya çıkış nedenleri
Aileler genellikle parmak emmenin acıkınca gerçekleştiği düşünülür bu görüşün aksine parmak emmenin yemekle ilgili bağlantısı bulunamamıştır. Genellikle uykuya geçiş esnasında, dişleri çıkmaya başladığında dişleri kaşındığından, çocuğun güvensizlik, ilgisizlik, kaygı, korku gibi duygular yaşadığı zamanlarda, kendisine bir kardeş geldiğinde tekrar kendini sevdirebilmek amacıyla, sütten erken kesilmesiyle gibi pek çok sebepten dolayı parmak emme ortaya çıkabilmektedir.
Ne yapılmamalı
Bu davranışını engellemek için ceza vermek, eline vurmak, eline acı bir şey sürmek gibi şeylerden kaçınmak gerekir. Bu gibi yöntemler daha kötü sonuçlara yol açabilir çocuğunuzda olan güvensizliğini daha da arttırabilir.

Ne yapılmalı
Yapmanız gereken çocuğunuza o emme davranışının yerine koyabilecek başka bir şeyler bulabilmektir. Parmak emme davranışını emzik verilerek emme ona yönlendirilebilir, güven duygusunu sağlamak için fiziksel temas eksik edilmemelidir, alışkanlık haline getirmemesi için uyurken eli ağzındaysa elini ağzından çekilmelidir, kardeş doğmadan önce çocuğa uygun şekilde açıklanmalı ve çocuk kardeşe hazırlanmalıdır. Çocuğun dikkatini başka yöne vermesini sağlayacak hamur, boyama gibi ellerini kullanabileceği çeşitli aktiviteler yapmasını sağlayabilirsiniz. Eğer emme davranışının yanında başka problemlerde yaşıyor ise mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekmektedir.
Psk. Tuba ŞENMAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuba ŞENMAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Parmak Emme Psk.Sadık SUN
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Evren Evrim ÖNAL
► Çocuklarda Parmak Emme Davranışı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Parmak Emme Problemi Sümeyye BÜYÜK
► Parmak Emme ve Tırnak Yeme Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Emme Refleksi, Anne Sütü ve Ruhsal Yansımaları Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Çocuğum Parmak Emiyor! Sibel ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Parmak Emme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Anoreksiya Nervoza Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:35
Top