2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anoreksiya Nervoza
YAZI #6888 © Yazan Psk.Tuba ŞENMAN | Yayın Ocak 2021
ANOREKSİYA NERVOZA
Anoreksiya Nervoza (AN) kilo kaybına yönelik davranışlarda bulunma, kilo kaybı, beden değerlendirme algısının bozulması ve yoğun kilo alma korkusu içeren bir çeşit yeme bozukluğudur. Bu bozukluğun kişinin bedenine pek çok fiziksel zararı vardır. Bunlardan başlıcaları; adet döngüsünün düzensizleşmesi ya da kesilmesi, kansızlık, kabızlık, böbrek sorunları, tırnakların kolay kırılması, vücutta tüylenmenin artması, kemik erimesi gibi sorunlara yol açmaktadır fakat bu fiziksel etkiler birden gözlenmez. Anoreksik kişilerin okul başarısı yüksektir, yemek yapmayı severler, mutfakta oldukça vakit geçirirler ve sosyal insanlar olduklar için bu rahatsızlığın başlangıçta anlaşılması oldukça zordur. Bu kişiler kilo vermek için öncelikle diyet yaparlar. Daha sonraki aşamalarda aşırı spor yapma, yediklerini kusma, müshil gibi farklı yöntemlere başvurdukları görülmektedir.
Anoreksiya kadınlarda erkeklere göre oran görülme yüzdesi daha fazladır. Bu yeme bozukluğu en çok ergenlik dönemindeki kızlarda görülür. Kızlarda vücuttaki değişimlerin artmasıyla kendini beğenmeme hali ortaya çıkar çünkü normal kiloda olsa bile kişi kendini kilolu olarak görür. Böylece kontrol edilemez kilo verme eylemine dönüşebilir, eğer tedavi edilmez ise ölüme kadar gidebilir. Diğer depresif bozukluklar, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları, madde kullanımı gibi psikolopatalojik rahatsızlıklar içinde en çok ölümle sonuçlanandır. Kronik olduğu için tekrarlaması yüksektir bitse bile tetikleyici faktörler ile yeniden ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkması ardında psikolojik etkenler vardır. Örneğin ebeveynlerin boşanma sürecindeki zorluklar, fazla kontrolcü ve çatışma çözmede yetersiz aile yapısı veya annenin hayata geçiremediği arzularını kızı üstünden yerine getirmeye çalışması bu yeme bozukluğuna zemin oluşturan psikososyal faktörlerdir. Yapılan araştırmalar göre kişi çevresindeki olayları kontrol altına alamadığı için kilosunu kontrol edebileceği inancı ile kilo vermek için elinden geleni yaparlar kontrolü böyle eline alabileceğini düşünür. Bu kişilerin özelliklerine baktığımızda mükemmeliyetçilik, kompulsif davranışlar ve katı kişilik özellikleri olduğu görülmüştür. Diğer ayırıcı özelliği genellikle yüksek sosyoekonomik durumu olan kişilerde görülmektedir.
Anoreksiya nervoza tanısı koyulmasında en önemli faktörlerden biri vücut kitle endeksidir bu endeks 20nin altında olması risk taşımaktadır. Anoreksik kişilerde içgörü yok denecek kadar azdır, endekste ortalamanın altında olduğu gösterilse bile algılanan vücut algısı değişmez ve bir deri bir kemik hallerde somut olarak gösterilen kendi fotoğraflarında bile kendini şişman bulabilir. Bu yüzden böyle bir durumda uzman yardımına başvurmak gerekir. Kişinin hem fiziksel hem ruhsal hem de beslenme ile ilgi süreçlerinin profesyonel kişiler tarafından düzenlenmesi gerekir. Kişinin kendi isteğiyle tedaviye yönelmesi şarttır ve böylece süreç kısalır.
Psikoterapiler, nasıl başa çıkılacağı ve kendiyle barışıklık için gereklidir. Bunun yanında aile terapisiyle tetikleyicilerin ortadan kalkması ve aileyle birlikte bu süreci sürdürmek son derece önemlidir. Gerekli terapilerle bu sürecin üstesinden gelmek mümkündür yeter ki geç kalmayın.
Psikolog Tuba ŞENMAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tuba ŞENMAN'ın Yazıları
► Anoreksiya Nervoza Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yeme Bozukluğu: Anoreksiya Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
► Bulimia Nervoza ve Tedavisi Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anoreksiya Nervoza' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top