2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ampute Fizik Tedavi | Ampute Rehabilitasyonu
YAZI #6893 © Yazan Fzt.Abdulkadir TURAN | Yayın Ocak 2021
Amputasyon, belirli bir bölge ciddi şekilde hasar gördüğünde veya hastalandığında etkilenen bölgenin altındaki alt ekstremiteyi çıkarmak için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Çoğu amputasyon (% 60-% 70) periferik vasküler hastalıktan veya alt ekstremitedeki dolaşım hastalığından kaynaklanmaktadır. Zayıf dolaşım, yaralanmaya karşı iyileşmeyi ve bağışıklık tepkilerini sınırlar; Bunun sonucunda ayak veya bacak ülserleri oluşabilir. Bu ülserler iyileşmeyebilir ve kemiğe yayılarak yaşamı tehdit edebilecek bir enfeksiyon geliştirebilir. Hastalıklı dokuyu çıkarmak ve enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için ampütasyon yapılır. Ampute fizik tedavi ise bu hastalar için olmaz olmazdır. Ampute rehabilitasyonu olarak ta bilinen bu yöntem cerrahi öncesi ve sonrası alınması gerekmektedir.

Amputasyon ameliyatı genellikle ortopedi cerrahı tarafından yapılır. Uzvun hastalıklı veya ciddi şekilde yaralı kısmı, mümkün olduğunca sağlıklı uzuv tutularak çıkarılır. Cerrah, iyileşmeden sonra protez bacağın en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak için kalan uzvu şekillendirir.

Amputasyon genellikle aşağıdaki koşullardan kaynaklanır:
Periferik vasküler hastalık (zayıf dolaşım)
Diyabet
Enfeksiyon
Ayak ülserleri
Alt bacağın ezilmesine veya kopmasına neden olan travma
Tümörler

Ampute Fizik Tedavi Nasıl Yardımcı Olabilir?
Fizik tedavi uzmanları, diz altı amputasyonu geçiren kişilerin ameliyata hazırlanmalarına ve ameliyat sonrasında güç, hareket ve işlev kazanmalarına yardımcı olur.

Ampute Rehabilitasyonu
Fizyoterapistlerimiz, ampütasyondan sonra iyileşirken sizinle birlikte çalışacak, protezinizin takılmasına yardımcı olacak, gücünüzü ve hareketinizi mümkün olan en güvenli şekilde yeniden kazanmanızı sağlamak için rehabilitasyonunuza rehberlik edecektir. Tedavileriniz şunları içerebilir:

Kontraktürlerin önlenmesi
Kontraktür, eklem hareketini sınırlayan yumuşak doku gerginliğinin gelişmesidir. Durum, kaslar ve yumuşak dokular hareket eksikliğinden sertleştiğinde ortaya çıkar. Transtibial amputasyonu takiben en yaygın kontraktür dizde fleksiyona geldiğinde ve düzeltilemediğinde ortaya çıkar. Kalça da sertleşebilir.

Şişliği azaltmak için önlemler
Ameliyat sonrası şişlik olması normaldir. Fizyoterapistlerimiz, şişliği azaltmak, kontrol etmek ve iyileşmesine yardımcı olacaktır. Önlemler şu şekilde gerçekleşir:

Uzvun elastik bandajlarla sarılması
Elastik bir daralan çorap giymek
Bu yöntemler aynı zamanda uzvu protez bacağa uyacak şekilde hazırlamak için önemlidir.

Ağrı Yönetimi
Fizyoterapistlerimiz ağrı yönetimine aşağıdakiler dahil çeşitli şekillerde yardımcı olacaktır:

Dolaşımı ve eklem hareketini iyileştirmek için yumuşak doku (yani, kas, tendon) mobilizasyonu, eklem manipülasyonu veya hafif hareket açıklığı egzersizleri dahil olmak üzere fizyoterapistlerimiz tarafından gerçekleştirilen “uygulamalı” tedavileri içerebilen manuel terapi uygulanacaktır.

Protez yerleştirme ve eğitim
Fizyoterapistlerimiz, yaşam durumunuz ve aktivite hedefleriniz için en iyi protezi sipariş etmek için bir protez uzmanıyla birlikte çalışacaktır. İlk 6 ila 9 aylık iyileşmenin ardından kalan uzvunuz iyileşmeye ve küçülmeye / şekillenmeye devam ederken, ilk başta geçici bir protez alacaksınız. Protez, bu süre zarfında gerektiği şekilde değiştirilecektir.

Amputasyon Önlenebilir mi?
Vasküler ampütasyonların% 60 kadarı önlenebilir. Amputasyonun önde gelen nedenleri, periferik vasküler hastalık (zayıf dolaşım), açık yaralar ve enfeksiyon gibi diyabet komplikasyonlarıdır. Diyabetin ve alt ekstremite dolaşım sorunlarının önlenmesi ve yönetimi, alt ekstremite ampütasyonuna ihtiyaç duyulmasına neden olan durumların gelişme riskini büyük ölçüde azaltabilir. Yeterli ve uygun ayakkabı giyerek ayaklarınızı koruduğunuzdan emin olun. Alt ekstremitelerinizi ve ayaklarınızı, kızarıklık veya renk değişikliği, şişme, kabarcıklar, çizikler veya açık yaralar gibi cilt problemleri belirtileri açısından günlük olarak incelemek önemlidir. Bir sorun fark ederseniz derhal birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışmanız önemlidir. Enfeksiyonun önlenmesi, amputasyonu önlemenin son derece önemli bir yoludur.

Sigarayı bırakmak da önemlidir. Sigara içmek, burada bahsedilen alt ekstremite problemlerinden herhangi birinden etkilenen uzuvların iyileşmesini önemli ölçüde engelleyebilir ve geciktirebilir. Daha önce amputasyonu olan sigara içenler, içmeyenlere göre 25 kat daha fazla yeniden ampütasyon riskine sahiptir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Abdulkadir TURAN'ın Makale ve Yazıları
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Kamil YILMAZ
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Yeni Trend Evde Fizik Tedavi Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ampute Fizik Tedavi | Ampute Rehabilitasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:48
Top