2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Evliliğin 11 Maddesi!
YAZI #6896 © Yazan Psk.Elif COR | Yayın Ocak 2021
Tabii ki bir şeyleri öğrenirken sayılarla sınırlayamayız bunları.
Hepimiz hayatın ufakta olsa sırrını öğrenmeye ihtiyaç duyarız. Bu yüzden ''evliliğin 7 sırrı, iletişimin 8 formülü '' gibi yazılar ve kitaplar daha çok dikkatimizi çeker.

Gelelim ciddi bir müessese olan evlilik kurumuna!
Bir çoğumuzun evliliğe dair düşleri, beklentileri vardır. Evliliğin başları bazı çiftler için sorunsuz geçer ama sonrası birçok çift için bir hüsran ve hayal kırıklığı olabilir.

Peki neden hüsran ve hayal kırıklığına uğrarız?

Beklentilerimizi evlilik öncesi paylaşmadığımızda, evlilik öncesi halı altına süpürüp sorun olarak görmediklerimizde ve düşlediğimiz bir hayale kapılıp o yönde gitmediğini gördüğümüzde gerçek suratımıza çarpar. Sadece hayal kırıklığına uğrayanlar değil de tüm çiftlerin ilişkilerine dahil etmesi gereken maddelerdir.

Peki sağlıklı bir evliliğin 11 maddesi nelerdir? Evlilikte hayal kırıklığına uğramamak için neleri yapmak gerekir?

1)İLETİŞİM
iletişim başlı başına hayatımızdaki rolü büyükken evlilikte de bir o kadar önemli bir yere sahiptir. Konuşma sıranızın sadece size gelmesini beklemeden ve sadece söylemek istediklerinizi söylemek için iletişim kurmadan yalnızca anlamak için partnerinizi dinleyin. Her konuşmanızın sonunda bir uzlaşma beklentiniz olmasın. Çünkü iletişim anlamak ve paylaşmak amacıyla yapılır uzlaşmak için değil. Uzlaşma beklentisiyle yapıldığında partnerler bazı tartışmalarda durumu tam anlamadan sırf o an konu kapansın diye olayı üzerine alır ve konuyu o an kapatır. Tabi durum daha sonra tekrar nükseder çünkü uzlaştığını sanan çiftlerden biri bu durum karşısında hayal kırıklığına uğrar.

2)Özel alanlarınıza müdahale etmeden saygı duyarak. Yalnız kalma ihtiyacı çok doğaldır. Sosyal çevrelerinizin ayrı olması, farklı alanlarınız olup ortak noktalarda buluşmak ilişki dinamiğinize hem farklılık katar hem de besler.

3)Partnerinizin sevdiği bir uğraş, etkinlik olabilir siz sevmeseniz dahi partnerinizin bu ilgisine karşılık verip en azından onun değer verdiği şeye sizde eşlik edebilirsiniz.

4)Ev içinden ki rolleriniz belirli olsun ve bazen rahatsız olduğunuz durumları uygun bir dille ifade edin. ''Ben dili'' ile.

5)Aileleriniz hakkında olabildiğince saygı çerçevesinde konuşup ailelere sınır koymayı bilin. Unutmayın evliliğinizi fanusta korumak sağlıklı bir evlilik için önemlidir.

6)Partnerinizi övmeyi asla ihmal etmeyin.

7)Öz bakıma önce kendiniz için sonrada eşiniz için ihmal etmeyin.

8)Öfke anında o duyguyu yönetmeyi bilip ''şuan öfkeliyim biraz sakinleşip daha sonra yanına gelip konuşacağım'' diyerek ortamdan biraz uzaklaşmak kırıcı bir söz söylemekten daha sağlıklıdır. Bazen öfke ile söylenen bir söz söylemek istediğinizden daha fazlasını ifade eder.

9)Cinsel yaşam en az iki çifti de mutlu edecek düzeyde olup haz alıp haz verebilme sanatını gerçekleştirmesi. ''Cinsellik evliliğin sigortasıdır. Sigorta attı mı evlilikte atar.''

10)Evlilik öncesi bir kaç seans dahi olsa çift olarak bir uzmandan destek alınması. Hem bireysel hem çift farkındalığı kazanarak, beklentiler netleşirse daha da sağlıklı evliliğin temelleri atılmış olur.

11)Eğer çocuğunuz varsa ebeveyn rolleriniz bir yana karı-koca rolleriniz bir yana bunu ihmal etmeyin.
     17 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif COR Fotoğraf
Psk.Elif COR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif COR'un Makale ve Yazıları
► Sağlıklı Evliliğin Kuralları Psk.Nazan PARLAK
► Evliliğin Ömrü Psk.Şahika AKKUŞ SERT
► Evliliğin Üç Sigortası Psk.Şanver YEREBAKAN
► Evliliğin Aşamaları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Mutlu Evliliğin Sırları Psk.İshak BÜYÜKYILDIRIM
► Mutlu Evliliğin Sırları Psk.Atakan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Evliliğin 11 Maddesi!' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Grup Terapisi Nedir? Nisan 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top