2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zekâ Geriliği Nedir - Neden Olur?
YAZI #6898 © Yazan Uzm.Psk.Onur KÖK | Yayın Şubat 2021
Çocuklarda Zekâ Geriliği (Mental Retardasyon)


Zeka Geriliği kişinin ilk yıllarından itibaren farklı şiddetlerde belirtiler gösterir. Kişinin zeka düzeyine göre gelişiminde birtakım gecikmeler görülür. Zeka geriliği olan çocuklar, öğrenmelerinde, hatırlamalarında, dikkatlerinde yaşıtlarına oranla odaklanmakta zorluk çekerler. Sosyal yaşantılarında kendilerinden daha küçük çocuklarla oyun oynamayı, iletişim kurmayı tercih ederler.


Zeka Geriliği Nedir?

Zekâ Geriliği (Mental Retardasyon), kişinin gelişim düzeyi ile bilişsel fonksiyonlarının aynı düzeyde olmadığı anlamına gelir. Yani kişinin bellek süreçleri (Dikkat, algı, hafıza, akıl yürütme, problem çözme ve muhakeme becerileri), kendi akran yaşıtlarının altında bir performans sergiler. Bunun yanında kişinin öz bakımında, iletişiminde, sosyal – dil – motor becerilerinde, akademik yaşamında birtakım bozukluklar gözlenir.


Zeka Geriliği Ne Sıklıkla Görülür?

Zeka geriliği, erkek çocuklarda görülme sıklığı kız çocuklarına göre daha fazladır. Zeka geriliği (Mental Retardasyon) vakalarında %75′i hafif, %10′u orta, %5′i ağır şiddette görülür. Bu dağılım kişinin yaşına, sosyo – ekonomik faktörlere ve kültürel faktörlere göre değişkenlik gösterir.

Zeka Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?

Zeka geriliğinin nedenleri arasında birçok faktör rol oynamaktadır. Bu faktörleri sıralayacak olursak; öncelikle annenin doğum süreci, biyolojik ve tıbbi nedenler ve psiko – sosyal süreçler olarak düşünülmelidir.

Zeka Geriliğine Sebep Olabilen Doğum Öncesi Nedenler:

Annenin doğum öncesi döneminde kötü ve yetersiz beslenmesi, bulaşıcı hastalık veya zehirlenmenin olup olmadığı, alkol – kötü madde kullanımının olup olmadığı önemlidir. Aynı zamanda, ailede kalıtımsal bir geriliği olan kişi varsa zeka geriliği riskini arttırır.

Zeka Geriliğine Sebep Olabilen Doğum Esnası Nedenler:

Doğum esnasında prematüre veya geç doğum, doğum sırasında oluşacak kafa travmaları zeka geriliğinin nedenleri arasındadır.

Zeka Geriliğine Sebep Olabilen Doğum Sonrası Nedenler:

Doğum sonrasında, yetersiz beslenme, çocuk istismar ve ihmalin zeka geriliğinin oluşmasına katkı sağlar.

Zeka Geriliğine Sebep Olabilen Biyolojik – Tıbbi Nedenler:

Biyolojik – Tıbbi nedenler arasında; kromozom anomalileri, beyne oksijenin yeterli düzeyde gitmemesi veya gitmemesi olarak nitelendirilir. Psiko – sosyal süreçlerde; kişinin sosyal, davranışsal ve eğitsel anlamda karşımıza çıkar.

Zeka geriliği birçok bozukluklara neden olmaktadır. Bu bozuklukların başlıcaları Hidrosefali, Cerebral Palsy, kan uyuşmazlığı gibi bozukluklar başlıcalarıdır.

Zeka Geriliğinin Belirtileri Nelerdir?

Zeka Geriliği kişinin ilk yıllarından itibaren farklı şiddetlerde belirtiler gösterir.

Tablo: Dünya Sağlık Örgütüne Göre Zeka Seviyesi Sınıflandırması

(79 ve üzeri belirtilmemiştir).

SINIR ZEKA (70 – 79) :

Akademik Performans: İlkokulu bitirmesi beklenir.
Günlük Aktiviteler: Bağımsız yaşamını sürdürebilir.
Hareket Yeteneği: Normal
Çalışma Yeteneği: İleri düzeyde eğitim gerektiren işler dışında çalışabilir.


HAFİF ZEKA (52 – 69)

Akademik Performans: İlkokul 3 – 4 sınıfı seviyesinde okuma – yazma öğrenmesi beklenir.
Günlük Aktiviteler: Bazı aktivitelerde destek alabilir
Hareket Yeteneği: Eğitim ile ulaşım araçlarını kullanabilir.
Çalışma Yeteneği: Özel eğitimle beceri kazanarak çalışabilir.


ORTA ZEKA (36 – 51)

Akademik Performans: 1.sınıfı okuyabilmesi beklenir.
Günlük Aktiviteler: Kendi bakımını yapacak kadar bakabilir. (Tuvalet, Giyinme vs.)
Hareket Yeteneği: Özel eğitimle ulaşım araçlarını kullanabilir.
Çalışma Yeteneği: Desteklenerek çok özel ve basit işlerde faydalı olabilir.


AĞIR ZEKA (20 – 35)

Akademik Performans: Okuma – yazma öğrenemez.
Günlük Aktiviteler: Tuvalet, giyinme yardımla yapabilir.
Hareket Yeteneği: Yardımla seyahat edebilir.
Çalışma Yeteneği: Basit işleri kontrol altında yapabilir.


ÇOK AĞIR ZEKA (20 - <)

Akademik Performans:
Günlük Aktiviteler: Tamamen bakım gereklidir.
Hareket Yeteneği: Özel hazırlık yapılması gerekir.
Çalışma Yeteneği: Ses çıkartırlar.


Kişinin zeka düzeyine göre gelişiminde birtakım gecikmeler görülür. Zeka geriliği olan çocuklar, öğrenmelerinde, hatırlamalarında, dikkatlerinde yaşıtlarına oranla odaklanmakta zorluk çekerler. Sosyal yaşantılarında kendilerinden daha küçük çocuklarla oyun oynamayı, iletişim kurmayı tercih ederler. Bu çocuklarda uyum ve davranış problemleri sıklıkla gözlenir.

Donuk Zeka Nedir?

Donuk zeka , zihinsel becerilerde ortalamaların çok hafif altında olduğu durum olarak karşımıza çıkar. Bu düzeyde olan çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri zeka geriliği olan çocuklara göre daha yüksektir. Bu çocuklar geç kavrar ve çabuk unutma eğilimindedir. Akranlarını birkaç yıl geriden takip ederler fakat normal eğitim alabilecek durumdadırlar.

Zeka Geriliğinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zeka geriliğinin (Mental Retardasyon) tespitinin yapılabilmesi için bir takım test ve ölçeklerden faydalanmak gerekir. Bu testlerin en güvenirliği ve geçerliği olanları, Stanford – Binet Ölçeği ve Wisc – IV) ölçeği olarak karşımıza çıkar. Bu test ve ölçekler yardımıyla çocuğun zihinsel işlevlerinin düzeyi hakkında bizlere bilgi verir. Bu düzey belirlendikten sonra belirli bir kategoriye tabii olunur. Buna göre eğitsel bir programlama yapılır.

Zeka Geriliğinin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Zeka geriliği şüphesi olan aileler ne kadar erken davranırlarsa o kadar iyi olur. Çünkü burada, özel eğitimden ve okul eğitimi en fazla düzeyde fayda sağlanmaktadır. Burada çocuğun zayıf ve güçlü yönleri belirlenir. Çocuğun gerekli görüldüğü alanlar desteklenerek ihtiyacı karşılanmaya çalışılır. Tüm bunlarla birlikte çocuğa uygun bir eğitim programı hazırlanmalı, ev ve okulda yapılacak egzersizler hakkında öneriler verilmeli, ailenin de desteğiyle uygulanmaya çalışılmalıdır.

Gerekli görüldüğünde psikiyatri ile işbirliğine gidilip ilaç tedavisi olmalıdır. Önemli olan burada aile – çocuk – psikolog ile işbirliği içerisinde olmaktır. Verilecek bu programları özenle uygulandıktan sonra birtakım alanlarda iyileşmeler gözlenir. Öğrenme kabiliyetinde gelişme, eğitilebilir oldukları gözlenir. Bunun için büyük miktarda çaba ve emek gerekir.


https://www.cocukludunya.com/uzman-yazilari/zeka-geriligi.html
(Çocuklu Dünya Platformu)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur KÖK Fotoğraf
Uzm.Psk.Onur KÖK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Onur KÖK'ün Yazıları
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Gece Neden Panik Atak Olur? Psk.Cem GÜMÜŞ
► Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Neden Olur Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Zekâ Geriliği Nedir - Neden Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:53
Top