2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Kurarken 'ben Dili' Ni Kullanın
YAZI #6910 © Yazan Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK | Yayın Şubat 2021
İlişkilerde yaşanilan problemli durumun ne kadar sürede ve ne şekilde çözülebileceğini ya da çözümlenemeyecegini belirleyen en önemli unsurlardan biri, kurulan iletişimin şeklidir. Suçlayıcı, yargılayıcı ve negatif eleştiri ile dolu problem çözme modeli, yükselen ses tonunun da eklenmesiyle yasanan sorunları içinden cıkılamaz bir noktaya getirir. Muhtemelen böyle başlayan bir tartışma; soruna çözüm aranmaktan çok birbirlerinin hatalarının bulunmaya çalışıldıgı ve en çok kimin hatalı olduğunu ispat etme gayreti içerisinde devam eden bir mücadeleye dönüşecektir. Kişi bir savaş algısına sahip oldugunda tabi ki bu savasi kazanmak icin çabalayacaktır. Fakat kuşkusuz ki bu savaşın bir kazananı olmayacaktır.

🌴Karşınızdaki kişiyle bir problemi çözmeye çalışırken, karşıdaki bireyin davranışının sizde hangi duygu ve düşüncelere sebebiyet verdiğini vurgulamanız iletişimin olumlu ve sorun çözücü şekilde devam etmesini sağlayacaktır.

✔Örneğin:

▪"Bana hiç yardım etmiyorsun."
gibi suçlayici bir ifade yerine;

▪"Bana yardım etmene ihtiyaç duyuyorum, etmediğinde çok fazla yoruluyorum ve bu da beni gergin biri yapiyor."

gibi bir cümle ile;
kendinizi ifade etmenizin önünü açacak ve kişiye düzelmesi gereken tutumu ve davranışı ile ilgili açık bir öneri sunmuş olacaksınız.

🌴Literatürde "Ben dili" olarak ifade edilen bu iletişim modelini benimsemeniz ve sağlıklı ilişkiler kurabilmeniz dileğiyle...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BAL ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK'in Makale ve Yazıları
► İletişim ve Ben Dili Psk.Zehra BİNİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişim Kurarken 'ben Dili' Ni Kullanın' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınav Kaygısı Şubat 2021
◊ Trikotilomani Nedir ? Şubat 2021
◊ Sağlıklı Çocuklar Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:13
Top