2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Trikotilomani Nedir ?
YAZI #6911 © Yazan Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK | Yayın Şubat 2021
TRİKOTİLOMANİ NEDİR¿
🖍
DSM-5'te "Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Iliskili Bozukluklar" başlığı altında yer alan bir rahatsızlıktır. Kişinin saçlarını tekrarlayan bicimde kellik derecesine gelene kadar koparmasi davranışıyla karakterizedir. Davranış öncesinde yoğun gerginlik yaşayan kişinin saç yolma esnasında #haz, #doyum ve rahatlama yaşaması söz konusudur. Hasta saçlarını koparmaya karşı direndiginde gerginligi artmaktadır. Genellikle saçın belirli bir bölgesinde yoğunlasıldıgi gözlemlenmektedir. Sıklıkla ergenlik döneminde başlar ve bir #stresör tarafından tetiklenir. Saçların koparılması en sık rastlanan türü olmakla beraber sırasıyla; kirpik ve kaş yolma da bu rahatsızlığın içerisindedir. Hatta bazı hastalar başkalarının kıllarını koparma, oyuncak ya da hali tüylerini yolma, evcil hayvan tüylerini koparma gibi örüntüler sergilemektedir. Nadiren görüldüğü düşünülse de yapılan araştırmalar yaklasik her yüz kişiden dördünde bulunduğu yönündedir. Çocuk ve ergenlerde yetişkinlere göre yedi kat ve kızlarda erkeklere göre ikibuçuk kat daha fazla görülmektedir.
.
⤵️
Problemli ebeveyn-çocuk ilişkileri, birinci çocuk olmak, #akademik başarısızlıklar, #kayıp ve ayrılıklar zemin hazırlayan faktörlerdir. Hastalar çoğunlukla yalnız kaldıklarında bu davranışı gerçekleştirir ve sonucunu gizlemeye çalışırlar. Ortaya çıkan görüntüden rahatsizdırlar ama davranış esnasında dürtülerini kontrol edememektedirler.
💡
Yaşamımızın herhangi bir dönemindeki travmatik yaşantılar, zorlu yaşam koşullarına maruz kalmak, ciddi bir hastalıkla mücadele etmek, depresyon geçmişine sahip olmak, cok sevdigimiz birini kaybetmek, gibi olumsuz yaşam olaylarından sonra mutlaka psikolojik destek alınmalı ve eşlik edebilecek diğer rahatsızlıkların önüne geçilmelidir...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra BAL ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra BAL ÇELİK'in Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Trikotilomani Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınav Kaygısı Şubat 2021
◊ Sağlıklı Çocuklar Şubat 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:33
Top