2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağlayan Çocuğa Nasıl Yaklaşmalıyız?
YAZI #6923 © Yazan Uzm.Psk.Ahmet SERT | Yayın Şubat 2021
AĞLAYAN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALIYIZ?

Geçen gün Instagram’da takipçilerime “Ağlayan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız?” sorusunu sordum ve gelen cevaplardan yola çıkarak bu konuda bir şeyler yazma ihtiyacı hissettim.

Ağlayan çocuğa yaklaşım konusunda pek çok farklı tarz olduğunu gördüm.
Örneğin çocuğu susturmaya çalışmak, dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışmak, nasihatte ve telkinde bulunmak, ağlamasını görmezden gelmek ve ağladığında kızmak gibi sayamayacağımız pek çok farklı yöntem kullanılıyor. Bu yazının konusu “Ağlayan çocuğa yaklaşım” gibi görülse de “çocuğu kabul edebilmeyi” tartışıyor olacağız.

Bizler ne kadar korumaya çalışırsak çalışalım yaşamın içerisinde olumlu ve olumsuz pek çok duygu var. Üzüntü, korku, öfke gibi olumsuz duygular biz yetişkinlerin hoşuna gitmediğinden, genellikle yaptığımız, bu duyguları inkar etmektir. Özellikle çocuklarda bu duyguları algıladığımızda isimlendirmekten ve konuşmaktan korkarız. Eğer böyle yaparsak bu duyguların kalıcı olacağına inanırız.
Olumsuz duygular yaşamın bir parçasıdır. Oyuncağını evde unuttuğu için ağlayan çocuğa; “yaşamda daha büyük ve ciddi üzüntüler” var diye çocuğunkini küçümsemek, “bunda ağlayacak ne var” demek çocuğu kabul etmediğiniz anlamına gelmektedir. Üstelik ağlamayı daha da şiddetlendirecektir. Kültür olarak olumlu/olumsuz duyguları görüp kabul etmediğimiz için pek de sağlıklı iletişime sahip değiliz sanki. Ona dakikalarca nasihat vermek işe yaramaz. Onun dünyasında o an en büyük üzüntü odur. Tek yapmamız gereken “Oyuncağını evde unuttuğun için çok üzgünsün” demek. Eğer müsaade ediyorsa sarılmak.
Temel mantık bu.

Neden ağladığını bilmiyorsunuz, peki o zaman ne yapmalı?
Gayet sakin ve şefkat dolu bir tutumla;
“Seni bir şey üzmüş/sinirlendirmiş. Bunun için ağlayabilirsin, bitince konuşalım. Sana yardım etmek istiyorum.” dediğinizde büyük ihtimal çocuğun iletişim kanalına gireceksiniz.
Diyelim ki giremediniz. İlk kurduğunuz iletişim şekli bu olmadığı için sabırla yukarıdaki tutuma devam etmelisiniz.

Çözümsüz kaldığınız durumlarda beni aramaktan çekinmeyin lütfen.

Ahmet Sert
Psikolog / EMDR Uygulayıcısı / Oyun Terapisti
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet SERT Fotoğraf
Uzm.Psk.Ahmet SERT
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ahmet SERT'in Makaleleri
► Boşanma Çocuğa Nasıl Açıklanmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğa Özgüven Aşılama Nasıl Olmalıdır? Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Çocuğa Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı? Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
► Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► Kaygılı Çocuğa Nasıl Yardım Edilir? Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ağlayan Çocuğa Nasıl Yaklaşmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ebeveyn Tutumları Ocak 2020
► Çocuklara Sınır Koyma Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:57
Top