2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyin Besinleri
YAZI #6934 © Yazan Dyt.Eda DEDELEROĞLU | Yayın Mart 2021
Anne karnındaki dönemden yaşlılığa kadar gerek annenin beslenmesi gerek ebeveyn bakımı gerekse çevresel stresten etkilenen komplike yapıya sahip bir organımızdır beyin. Beynin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesinin oldukça hassas bir dengesi bulunmaktadır. Tükettiğimiz besinler ve beslenme alışkanlıkları nörotransmitterleri, hormonları ve protein dengesini etkileyebilmektedir. Hücresel haberleşmesi, sinaptik plastisitesi ve biliş sisteminin güçlenmesini sağlayan beyinle etkileşimi bulunan besinlere beyin besinleri demekteyiz.

Vücudun genel sağlığını bozan doymuş yağlardan ve karbonhidrattan zengin beslenme beynimizin sağlığını da bozmaktadır. Vitamin, mineral dolayısıyla da antioksidan içeriği yüksek bir beslenme şekli biliş ve hafıza sistemimi daha güçlü kılmakta, hücresel haberleşmeye olumlu etkileri bulunmaktadır. Sebze, meyve, tam tahıllı ürünler ve beyaz etten oluşan beslenme tarzı aynı zamanda beyin hormonlarının ve nörotransmitterlerin daha düzgün çalışmasını sağlayarak duygu durum değişiklikleri, depresyon, parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini de azaltmaktadır.

Kefir, boza, tarhana ve benzeri ürünlerde bulunan probiyotiklerden, antioksidan ögeleri (çinko, selenyum, A, C, E vitamini) zengin olan besinlerden (koyu yeşil yapraklı sebzeler, mor renkli meyveler, yağlı tohumlar vb.) tüketmeye ve bunu bir beslenme alışkanlığı haline getirmeye hem vücut hemde zihin sağlığımız için özen göstermeliyiz. Aynı zamanda besinlerde düşük oranda bulunan aslında gün ışığının bize sağladığı D vitaminini ihmal etmemeli, günde en az 15 dakika güneşe çıkmalıyız. Yapılan çalışmalar bize D vitamininin bağışıklılık ve zihin sağlığı üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eda DEDELEROĞLU Fotoğraf
Dyt.Eda DEDELEROĞLU
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda DEDELEROĞLU'nun Yazıları
► Besinleri Nasıl Saklayalım Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Beyin Besinleri' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:01
Top