2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemi Döneminde Hamilelik
YAZI #6937 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN | Yayın Mart 2021
Şiddetini her geçen gün daha fazla arttıran bir pandeminin ortasındayız. Tüm dünya korona virüs ile mücadele etmeye çalışıyor. Belirsizliğin verdiği endişe ise pandemiye ek olarak herkesi olumsuz olarak etkiliyor.
Kronik hastalığı olanlar,ileri yaştaki kişiler,bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler vs riskli grupta sayılırken hamilelere de bir parantez açmak gerekiyor. Hamilelik dönemi kendisi başlı başına endişe yaratırken korona virüs döneminde olması bu endişeyi ister istemez arttırıyor. Anne adayları hem kendileri hem de bebekleri için korkabiliyor. Hatta pandemi döneminde hamile olduğu için kendini suçlu hisseden kadınların sayısı az değil.
Pandemi Döneminde Hamile Kalınır mı?
Planlı veya plansız olsun her gebelik çok kıymetli bir yolculuktur. Ve her anne hamileliği çok güzel ve huzurlu geçsin ister. Hatta doğum yaklaşırken bebeğine kavuşacağının heyecanını yaşarken aynı zamanda bebeğini artık içinde hissedemeyecek olmanın hüznünü yaşarlar. Anneliğe giden yol en başından beri o kadar mucizevi ki o duyguyu uzaktan yorumlayabilmek pek mümkün bir şey değil. Ancak bundan bir haber kişiler “Pandemide hamile kalınır mı? Olacak iş değil.” diyerek anne adaylarını strese sokabiliyorlar. Korona virüs yokken bile birçok hastalık ve risk vardı. Böyle bakacak olursak kimsenin hamile olmaması gerekirdi. Dolayısıyla dışarıdan gelen bu sözlere sevgili anne adaylarının kulak tıkamasını öneririm. Doktorunuzla da konuşup önlemleri aldığınızda hiçbir sorun çıkmayacaktır.
Sosyal Destek
Mart ayından itibaren mücadele ettiğimiz korona virüs kapsamında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamamız ve sosyal mesafe koymamız gerektiği söyleniyor. Kimin korona virüse yakalanıp yakalanmadığını gözle göremediğimiz için sevdiklerimizle bile toplu görüşmelere ara vermemiz gerekiyor ancak bu durumda insan kendini yalnız hissedebiliyor. Sevdiklerimizle aramıza sosyal değil fiziksel mesafe koyarsak bence bir nebze bu duruma çözüm bulabiliriz. Herkesin bildiği üzere hamilelik döneminde sosyal destek çok önemli. Anne adayının fiziksel sağlığının yanı sıra psikolojik sağlığını da korumak,duygu değişimlerine destek olmak gerekiyor. Pandemi dolayısıyla çok sık yüz yüze görüşülmese bile bir telefonla veya görüntülü konuşma ile sosyal destek devam ettirilebilir.
Araştırmalar Ne Diyor?
Mart ayından bu yana elde edilen veriler sınırlı olsa da korona virüs ve gebelik hakkında fikir verebiliyor. Son yapılan çalışmalar gebeliğin son üç ayında korona virüsün anneden bebeğe geçişinin normal enfeksiyonlarla benzer oranda mümkün olduğunu gösteriyor.(%.3.2)Anneden bebeğe geçen enfeksiyonlarda geçiş oranı ve bebeğin bundan nasıl etkileneceği gebeliğin haftasına göre değişiyor. Ancak iyi haber çok az sayıda geçiş olan yenidoğanlarda bu durum hafif seyrediyor. (Çiftçi,2020)
Pandemi Döneminde Hamilelere Öneriler
Sevgili anne adayları pandemi döneminde hamile olduğunuz için kendinizi suçlamayın. Tüm zorluklara rağmen hamileliğinizin tadını çıkarmaya çalışın. Bu süreçte doktorunuzla irtibat halinde olun ve onun önerilerini dinleyin. Bu bağlamda doktorunuzla planladığınız kontrolleri aksatmamanız önemli. Doktorunuz da onay verirse temiz havada yürüyüşlere çıkmak size iyi gelecektir. Onun dışında sevdiklerinizle online de olsa görüşmeyi ihmal etmeyin. Rahatlamak için evde bazı nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Zorlandığınız anlarda bir uzmandan destek alabilirsiniz. Bebeğinize sağlıkla kavuşmanızı diliyorum.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep CANBAŞ ÖZMEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN'in Makale ve Yazıları
► Pandemi Döneminde Kaygı Psk.Kamil DEMİR
► Pandemi Döneminde Ebeveyn Rolleri Psk.Dnş.Gülden GÖKÇEN
► Kriz Döneminde Hamilelik Psk.Serap DUYGULU
► Pandemi ve Psikolojimiz Psk.Namık ACAR
► Pandemi Sürecinde Travma Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Pandemi ve Ötekiyle İlişki Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Pandemi ve Ekran: Şeytani İkili Psk.Tuğçe ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pandemi Döneminde Hamilelik' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top