2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon
YAZI #6938 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021
DEPRESYON
Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde pek çoğumuzun deneyimlediği ama belki de bazen yanlış kullandığımız bir konu: Depresyon. Depresyon ve depresif duygulanım, günlük dilde çoğunlukla karıştırılan iki benzer ifade. Depresyon klinik bir tabloyu anlatırken, depresif duygulanım çökkünlük, mutsuzluk gibi duyguları aktarmak için kullanılan bir ifade. Depresif duygulanımı da kapsayan depresyon tanısı nedir, en sık kimlerde görülür tedavi yöntemleri nelerdir, tedavi edilmesi niçin önem taşır?
Depresyon nedir?
Günlük yapılan işlerde ilgi kaybı ve isteksizlikle gözlemlenen, çökkünlük, mutsuzluk, enerji ve motivasyon kaybı, hayattan zevk alamama, karamsarlık, değersizlik, suçluluk gibi duyguların eşlik ettiği bir psikolojik durumdur. Bunlara ek olarak uyku problemleri (uyuyamama, sık sık uyanma, aşırı uyumak isteme) veya iştah problemleri (aşırı yemek yeme isteği veya yemek yemek istememe, buna bağlı olarak kilo artışı veya kaybı) mevcuttur.
Birey kendini değersiz, geleceği karamsar ve değişmeyecek olarak ve şuanı anlamsız bulma eğilimdedir. Bu sürecin hiç bitmeyeceği, sonsuza kadar bu karamsarlık ve çökkünlük içinde kalacağı fikrine kapılabilir. Bununla birlikte suisid fikirler oluşabilir, kişi intihar girişimde bulunabilir.
Bu belirtiler, bireyde neredeyse her gün olmak koşuluyla 15 gün kadar devam ediyorsa, klinik gözlem sonucu depresyon tanısı alabilir.
En Sık Kimlerde Görünür?
Yapılan çalışmalara göre, kadınlarda depresyon oranı erkeklere kıyasla 2 kat daha fazladır. ayrıca 25-44 yaş arası bireylerde daha sık rastlanırken, 65 yaş üstü erkek bireylerin depresyona yakalanma ihtimalleri daha fazladır.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Depresyon, psikoterapi ve ilaçla tedavi edilen ruhsal bir rahatsızlıktır. Yapılan bazı ölçekler ve klinik gözlem sonucunda hafif ve orta şiddetli depresyon psikoterapi süreciyle tedavi edilebilirken, şiddetli depresyon ve kendine zarar verme ve intihar fikirleri içeren durumlarda ilaç tedavisi gerektirir. Verilen ilacın etki etmesi 2-3 haftalık bir zaman dilimini içerir. Bu nedenle ilacın kendi kendine kesilmesi doğru değildir.
Tedavi Neden Önem Taşır?
Depresyon, kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren, iş ve ilişki hayatına olumsuz yansımaları olan bir rahatsızlıktır. Bireyin daha kaliteli ve keyif aldığı bir hayat yaşaması toplum ruh sağlığı açısından önem taşır.
Ayrıca suisid fikirlerin olduğu durumlarda, depresyonun tedavi edilmemesi bireyin kendine zarar vermesine, ölüme kadar giden süreçlere sebep olabilir. Bunun yanı sıra uzun süre tedavi edilmeyen depresyon (ister hafif düzey ister şiddetli düzeyde olsun) ileriki yaşlarda demans, Alzheimer gibi hafızayla ilgili problemlerin en temel kaynaklarından biridir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
► Hayır Diyememek Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:21
Top