2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyonda Olan Bir Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?
YAZI #6950 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021
Aslında sadece depresyon değil, tüm ruhsal rahatsızlıklar, bireyin yaşadığı ve sorun olarak tanımladığı durum karşısında baş etme gücünün zayıfladığını, ruhsal gücünün düştüğünü bize anlatır. Yani deneyimlediğimiz rahatsızlık ister depresyon, ister panik atak/panik bozukluk, ister bir dürtü kontrol sorunu olsun tüm bunlar ruhumuzdan bize gelen sinyallerdir, yani iç veya alt dünyada bir şeyler ters gidiyor, bir kaos var ve sahip olduğumuz baş etme stratejilerimiz yetersiz kalıyordur. İşte bu nedenle sadece depresyonda olan biri değil, psikolojik olarak hassas bir dönemden geçen birine nasıl yaklaşmalıyız, nasıl destek sağlayabiliriz? Biz bu yazıda daha çok depresyonda olan bir bireye nasıl yaklaşabiliriz üzerinden gideceğiz.

1. Her şeyden önce bu kişiyle duygusal yakınlığınız nedir? Bu kişinin iç dünyasına ne kadar hakimsiniz, bunu belirleyin. Yani bu kişi size ihtiyacı olduğu an arayabilir mi, mesafeniz nedir? Bu ruhsal mesafe üzerinden bu kişinin koşulsuz olarak yanında olduğunuzu gösterin hissettirin. Depresyonda olan bir bireyin, yaşam enerjisinin düşmüş, hayata karşı isteksiz ve mutsuz olabileceğini ve bu nedenle size karşı olumsuz bir tavır sergilerse bunun kendisinin içinde bulunduğu çökkün ruh haliyle ilgili olabileceğini unutmayın. Yani size ve önerilerinize karşı isteksiz bir tavır sergiliyorsa, bu sizinle ilgili olmayabilir.
2. Önemli noktaların başında bu kişinin intihar fikirlerinin olup olmadığı, bunu sorgulayın. Kişinin sürekli intihar etmeye yönelik istek ve söylemleri olduğunu gözlemliyorsanız, kesinlikle profesyonel bir desteğe başvurulmalı.
3. Sevip değer verdiğiniz bu kişiye yardım etmek, onun yanında olmak istiyor hatta bir an önce onu bu durumun içinden çekip çıkarmak istiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki her şeyin bir zamanı var ve her değişimin ve iyileşmenin bir döngüsü bu döngünün de zamana ihtiyacı var. Ona zaman verin ve sadece yanında olduğunuzu hissettirin. Hiçbir şey yapamıyorsanız iletişimde kalın. Ne zaman isterse size ulaşabileceğini ona söyleyin ve bunu ona gösterin.
4. Ayrıca bu kişinin yardıma ne kadar açık olduğunu bilmek de önemli. Çünkü kendini yardıma kapattıysa ona ulaşmak çok da kolay olmayabilir. Bu durumda yine profesyonel bir destek almak iyi olabilir.
5. Eğer açık kapılar görüyorsanız, onu yargılamadan ve eleştirmeden yalnızca dinleyin. Size açılmasına yardımcı olun.
6. Eğer mümkünse birlikte sosyal aktivitelere katılın. İsteksiz bile olsa onu dışarı çıkmaya ikna etmeye çalışın. Sosyal bir ortamda olmak istemiyorsa, birlikte haftada 2-3 defa yürüyüşler yapabilir, doğada olabilirsiniz.
7. Bunun geçici bir süre olduğunu unutmayın. Kişiye eskiden güçlü olduğu anıları hatırlatın veya anlatmasını sağlayın. Bunu yaparken dikkatli olun, şuan kendini daha zayıf olarak görüp çökkün duygulanımı artabilir. Eğer bunlar işe yaramıyor ve eskilerden her konuştuğunda daha da depresif bir hal alıyorsa, bu durumda da profesyonel bir yardıma başvurmak iyi bir seçenek olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Makale ve Yazıları
► Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı? Psk.Gülşah ÖZTÜRK ERTEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyonda Olan Bir Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
► Hayır Diyememek Mart 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:26
Top