2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Grup Terapisi Nedir?
YAZI #6965 © Yazan Psk.Elif COR | Yayın Nisan 2021
Grup Terapisi Nedir?

Alanında yetkin bir psikoterapist eşliğinde birtakım benzer problemler yaşayan insanların bir arada toplandığı terapilerdir.

Grup Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Grup terapisi bireysel terapiye göre daha kolay sorunları yüz üstüne çıkarır. Çünkü gruba dahil olan danışan, kendisi ile benzer sıkıntılar yaşayan kişileri görüp onlarla konuştukça yaşadığı sorunla ilgili yalnız olmadığını görür ve rahatlar.

Aynı zamanda yaşadığı sıkıntıları farklı bakış açılarını görür sorunları ele almanın birden fazla yolu olduğunu fark eder. Başkalarını dinlediği için de farkındalığı artar.

Bir gruba ait olma durumu, grup tarafından kabullenilmekte danışan için oldukça iyileştirici bir etkiye sebep olur. Bunun dışında, diğer gruptaki kişilere de destek olabildiğini hissetmek bireye güven duygusu verir ve diğer kişilerin sorunlarını çözebildiklerine şahit olmaları yaşanan sıkıntıların üstesinden gelebilme konusunda kişiye umut sağlar.

Grup terapisin de özellikle yeme bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, panik bozukluk, cinsel istismar gibi konular üzerinde daha etkilidir. Bu konuları konuşurken terapist eşliğinde danışanın geçmişinde yaşadığı olayları ya da etkilendikleri olayları anlatarak ilerlenir.

Gruplar yaklaşık olarak 6-10 kişiler arasında gerçekleşip sadece ruhsal hastalıkları değil kişisel gelişim, hayattan örneklerle de terapi süreci ilerleyebilir. Haftada bir kez 90 dakika süren seanslar yapılır gruba göre değişkenlik gösterse de ortalama 12 hafta sürer.

Grup Terapisine Uygun Olan Hastalıklar Nelerdir?

Duygu durum bozuklukları,
cinsel sorunlar,
yeme bozuklukları,
çocukluk travmaları,
cinsel istismar,
ihmal ve şiddet gibi hastalıklar grup terapisine uygunluk gösterir.

Grup Terapisine Uygun Olmayan Ruhsal Rahatsızlıklar Nelerdir?

Paranoid kişilik bozukluğu olanlarda,
sosyopatlarda,
narsistik kişilik bozukluğunda,
akut psikotik bozukluklarında pek uygun olmayabilir.

Grup Terapisinin Ekolleri

1)Psikodrama Grup Terapisi; Psikodrama yöntemi ile hedeflenen amaç bireylerin hayatta kaybettikleri benliklerini ve yaratıcılıklarını farkına varıp tekrar kazanmalarını amaçlar. Her türlü sorunu, duyguyu somutlaştırıp bunu sahnede görselleştirmeyi amaçlar. Yalnızca seanslardaki konuşmalar yetersiz olup bunları eyleme dökme ihtiyacı da hissedilir. Bu grup terapisinde ise bireyler tamamen kendi içsel süreçleriyle ilgili bir yolculuğa çıkarak kendi benliklerine keşifler yapmaktadırlar. Bunları da oyun ile bireylere sunar. Çünkü oyun ile kendi içsel süreçlerimizi fark edebiliriz.

2)Sanat Grup Terapisi; Sanat terapisin de gelen gruba dile getiremedikleri duyguları düşünceleri ya da travmalarını resim yaparak, dans ederek ya da yazılı ifade ile dökülmesini amaçlar. Bu süreçte danışanlarda direnç gösterme, gerileme gibi durumlar da görülebilir.

3)Bilişsel Davranışçı Grup Terapisi; Bilişsel Davranışçı Grup Terapilerinde ise, bireylerin düşüncelerini, algılarını ve inançlarını bilişsel süreçlerine odaklanarak ve davranışçı yaklaşarak davranışı değiştirmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır.

Grup içerisinde psiko-eğitim, gruba dahil olma, öğrenme gibi deneyim ve değişimleri hedef alır. Grup Terapileri, haftada 1,5 - 2 saat süre ile toplamda 10-15 oturum ile süren bir çalışmadır. Grup oturumlarında katılımcı sayısı 8 ile 12 kişi arasında değişir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif COR Fotoğraf
Psk.Elif COR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif COR'un Makale ve Yazıları
► Grup Terapisi Nedir Ne Değildir? Psk.Özlem AKKEL
► Kum Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Grup Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:18
Top