2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sarılmak İnsana İyi Gelir mi?
YAZI #6991 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mayıs 2021
Sarılmak sevginin yegane ulaşım aracıdır. İnsanlar birbirleriyle aralarındaki bağı ve sevgiyi en kolay şekilde ve sıklıkla sarılarak gösterirler. Aşk, arkadaşlık , özlem , şefkat gibi pek çok duygu tek bir hareketle gösterilebilir. Sarılmak sevdiklerimizle aramızdaki bağı kuvvetlendirir, yalnız olmadığımızı, bize destek olan birileri olduğunu hissetmemizi sağlar.

Sevginin gücünün iyileştirici etkileri olduğunu hep duymuşsunuzdur. Buna inanmayanlar, sevginin ilaçlar gibi bir etkisi olmadığını düşünenler elbette vardır ancak sevginin bedenimizdeki etkisi bilimsel bir gerçektir. Yapılan araştırmalar birbirini seven iki insanın 20 saniye boyunca sarılmasının insan bedenine olumlu bir çok etkisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Sarılmak sağlığımıza iyi gelir,bağışıklığımızı güçlendirir

Sevdiğimiz biriyle sarıldığımızda vücudumuz “oksitosin” salgılamaya başlar. Sağlık açısından vücudumuza etkisi oldukça fazla olan oksitosin, hem erkekler de hem de kadınlarda hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan ve mutluluk, aşk, sevgi gibi duyguların kaynaklarından biri olan bir hormondur.
Sarıldığımız zaman salgılanan oksitosin hormonu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yol açar. Bağışıklığı güçlenen beden hastalıklarla, enfeksiyonlarla daha kolay savaşır. Doktorlar kanserle savaşan hastaların bağışıklığını güçlendirmek ve onları iyileşmeye motive etmek için sevdiklerinin bu süreçte yakın bir alanda olmasını tavsiye ederler. Bu sebeple oksitosin salınımının dolayısıyla da sarılmanın sağlığımıza etkisi olduğunu söylemek mümkündür.

Ayrıca oksitosin salınımının kadınlarda döllenme sürecini ve daha sonrasında doğum sürecini kolaylaştırdığı görülmektedir.
Sarılmak kalp sağlığımıza da iyi gelen bir eylemdir.Yapılan araştırmalarda sarılma esnasında yayılan oksitosinin kalp hastalıklarına yakalanma riskini azalttığı ortaya konmuş. 20 saniye boyunca gerçekleşen sarılmanın kan basıncını düşürdüğü ve kalp atışlarını yavaşlattığı görülmüştür.
Acıya karşı direncinizi kuvvetlendirir

Sarılma anında salgılanan oksitosin hormonu kişileri daha olumlu ve pozitif düşünmeye yönlendirir. Bu da günlük hayatımızda karşımıza çıkan olumsuzluklara karşı daha sakin kalabilmemize ve stres altında kalmamamıza olanak sağlar. Böylece sarılma eylemi depresyon, sinirlilik gibi zihinsel problemlerin önüne geçer ve zihnimiz korunmuş ve güçlenmiş olur. Sevdiğimiz birine sarılma daha mutlu ve huzurlu hissetmemize yardımcı olur Mutluluk seviyeniz arttıkça acıya karşı direncinizde aynı oranda artar. Oksitosin salınımı bağışıklığınızı güçlendirdiği gibi acıya karşı bağışıklığınızı da güçlendirir. Sarılma eylemi hissettiğimiz acının, üzüntünün azalmasına yardımcı olmaktadır. Öyle ki sevdiği birinin ölüm acısını yaşayan kişileri en iyi sakinleştiren şeyin sarılmak olduğu ortaya konmuştur. Yaşadığımız her türlü sorun ve üzüntüyü kısacık bir sarılmayla daha kolay atlamamız mümkündür.
Sarılma anında gerçekleşen küçük donuşlar, beyinle doğrudan iletişimde olan “afferent c “ denilen tensel sinirleri harekete geçiriyor.. Bu sinirler beyinle bağlantı kurarak endorfin salgılanmasını sağlıyor. Bir ağrı kesici etkisi yapan endorfinler daha az acı çekmemizi ve sakinleşmemizi sağlıyor.

Çocuklarınızla ve eşinizle iyi ilişkiler kurmanıza yardımcı olur
Çocuklarınızı yetiştirirken onlara sık sık sarılıp sevgi göstermeniz ileriki yaşlarında çocuğunuzun çevresine karşı daha sevgi dolu, daha sakin ve toleranslı bir birey olmasına yardımcı olur. Çocuklarınıza sarılarak onların yanında olduğunuzu, her zaman destek olduğunuzu hissettirmek çocuklarınızın daha kendine olan güvenlerinin artmasına ve korkularını, endişelerini daha kolay atlatmalarına zemin hazırlayacaktır. Ayrıca sarılırken hissettikleri güven duygusu sayesinde çevreye karşıda daha güven dolu bireyler olacaklardır.

Sarılmak, dünyanın saygın aile terapistlerinin yaptığı araştırmalara göre uzun ve mutlu bir evliliğin sırrı. Birbirleriyle çok iyi anlaşan ve iyi bir cinsel yaşamı olan çiftler gün içerisinde belli aralıklarla birbirlerine sarılıyor. Bu sebeple eşinizle birbirinize gün içerisinde sık sık sarılmanız iletişiminizin kuvvetlenmesine son derece yardımcı olacaktır.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
► Sana Ne İyi Gelir? Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
► Elden Gelmeyen Zihinden Gelir mi? Psk.Emre ŞENGÜR
► Dert Daima İnsana Yol Gösterir Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sarılmak İnsana İyi Gelir mi?' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:38
Top