2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özel Eğitim (Tanımlara Genel Bir Bakış 1)
YAZI #6997 © Yazan Hatice Aslı ŞEN | Yayın Mayıs 2021
Nasıl ki yetişkinler olarak hepimiz, bedensel özelliklerimiz ve öğrenme yeteneklerimiz açısından birbirimizden farklıysak çocuklar da birbirlerinden farklılar.
Çeşitli nedenlerle, gelişim alanlarının birinde ya da daha fazlasında + veya - yönlerde sapmalar görülen ve akranlarından belirgin vaziyette bireysel yeterlilikler ile eğitim anlamlarında farklılıklar gösteren çocuklar, özel gereksinimli çocuklardır. Bu çocuklar, eğitimden yararlanmaları ve gereksinimlerinin karşılanması için kendilerine özel olarak hazırlanmış eğitim programlarına ve hizmetlere gereksinim duyarlar. Bunlar da özel eğitim hizmetleri adı altında toplanır, diyebiliriz.
Özel eğitimi daha iyi anlayabilmek ve anlatabilmek için bazı kavramları bilmek gerekir:

Zedelenme: Bireyin; (doğum öncesi, doğum anı ya da sonrasında) psikolojik, fizyolojik, anatomik özelliklerinde geçici ya da kalıcı türden bir kayıp, bir yapı ya da işleyiş bozukluğu olması durumudur.

Yetersizlik/ Güçlük: Zedelenmelerin sonucu organın işlevini yerine getirememesi ve bireyin bedensel ve zihinsel davranışlarının sınırlanması durumudur.

Özür/Engel: Bireyin yetersizlik yüzünden yaş, cinsiyet, sosyal ve kültürel faktörlere bağlı olarak normal kabul edilen bir rolü yerine getirmede sınırlılıklara yol açan ya da bireyi bundan alıkoyan bir problem durumudur.
Hayatın her alanında olduğu gibi özellikle böylesi hassas konularda da doğru sözcüklerle, tanımları doğru yapmamız bile, iletişimde ve problemlerin çözümünde bizlere yol gösterici olacaktır.

Bunların yanında bahsedilmesi gereken diğer bir kavram da risk taşımadır. Halen bir yetersizliği belirlenemeyen ancak ileride yetersizlik gösterme ihtimali normalde beklenenden daha fazla olan anlamında kullanılır. Ayrıca, öğrenme, sosyalleşme, olgunlaşma güçlükleri nedeniyle genel eğitim sınıflarında akademik başarısızlık yaşayan ya da özel eğitim hizmetleri açısından tanı alma riski bulunan çocuklar için de kullanılmaktadır.
Risk taşıma kavramı, erken müdahale programları, erken eğitim, erken çocukluk özel eğitimi gibi okulöncesi özel eğitim uygulamaları için önemli bir kavramdır.
Burada erken müdahale kavramına da bakmak gerekir ki; gelişimsel gecikme ya da yetersizliği olan veya risk grubunda olan bebek ve küçük çocukların (36 aya kadar) ailelerine yönelik olarak geliştirilen programları ifade etmektedir.
Erken müdahale, 3-5 yaş gelişimsel destek gereksinimi olan çocuklar için “erken çocukluk özel eğitimi” adı altında devam eden bir süreçtir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice Aslı ŞEN Fotoğraf
Hatice Aslı ŞEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hatice Aslı ŞEN'in Yazıları
► Genel Anksiyete'ye Klinik Bir Bakış Psk.Doğancan GÖKÇE
► Ergenlik Dönemine Genel Bir Bakış Psk.Ayşegül COŞKUN
► Fobilere Genel Bir Bakış ve Belirtileri Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Pozitif Psikoloji Nedir? Genel Bir Bakış Psk.Dnş.Kübra DÖRTYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Özel Eğitim (Tanımlara Genel Bir Bakış 1)' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Anne Babalara... Haziran 2021
◊ Okuma Yazma Problemlerı Haziran 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:52
Top