2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamile Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?
YAZI #7013 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Haziran 2021
HAMİLE KEDİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

🔹Kediler insan yaşamının bir parçası haline gelmiş hayvanlardır. Köy yaşantılarında bahçelerde beslenebilen kediler, şehir hayatlarında insanlarla aynı apartmanda aynı yaşam alanını paylaşabilmektedir. Bazı kediler ise sahipsizdir sokaklarda ve doğada yaşamlarına devam etmektedirler. Tarihte hep insanlarla karşılıklı faydalara dayanarak ilişkilenen kediler günümüzde her geçen gün artan bir popülasyon ile yaşamlarına devam etmektedirler.Kediler her canlı gibi doğar, beslenir, üremeye çalışır. Doğada bu döngüyü her canlı gibi sağlayan kediler, evlerde nasıl bir yolla ürerler ve nasıl bir hamilelik süresi geçirirler gibi detayları bu yazımızda bulabileceksiniz.

🔹Kedi besleyen veya kedi sahiplenen her insanın dikkat etmesi gereken bir konu olan kedi bakımı, hamilelik döneminde daha önemli bir hale gelir. Gebelik süresince bir kedi için gerekli olan bakım ve beslenme şekli konusunda sahibinin dikkatli ve özverili olması gerekmektedir. Zira her canlıda olduğu gibi, insanların gebelik sürecini düşünebiliriz, kedilerinde gebelik süreci hassas bir dönemdir. Bu süreçte kedinin beslenme alışkanlığı gibi yaşamsal ihtiyaçları değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun için beslenme gibi hayati konularda kedinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Hamilelik döneminde verilen birçok şeyi yiyen ve yemek isteyen kedilerin kilo artışı, doğum esnasında zorluklar çıkarabilen sorunlardır. Yeterli beslenemeyen bir kedinin doğum süreci daha zorlu geçebilmekte veya daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden gebe olan bir kedinin besin kaynaklarının ve beslenme düzeninin dikkatli takip edilmesi gerekmektedir.

Hamile Kedinin Bakımı ve Doğum Hazırlığı

🔹Hamile olan bir kedi birçok ihtiyacını kendi kendisine giderebilecektir. Karnındaki yavruların güveni için kendi sağlığına dikkat edecektir ve sürekli kendini korumaya alacaktır. Kediyi sahiplenmiş olan kişinin bu süreçte dikkat etmesi gereken şeyler kedinin beslenme noktası olacaktır. Bu süreçte besin değeri daha yüksek mamalar tercih edilebilir. Kediye verilen suyun temizliğine dikkat etmek ve suyu sık sık değiştirmekte önemli bir diğer noktadır. Olası tüm sağlık sorunlarında hızlıca ulaşılabilecek veteriner iletişim numaraları telefon rehberinde hazır bulundurulmalıdır.

🔹Hamile kedi için doğum günü yaklaştıkça ihtiyaçlar artabilmektedir. Özellikle doğuma iki hafta veya daha az süre kaldığı zamanlar çok daha önemlidir. Bu süreçte kediye verilen mama değerinin artırılması gerekebilmektedir. Bu tür mama artışlarının belirlenmesi için veteriner desteği almak çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Mamanın yaş veya kuru olmasına bağlı olarak bu mama artışının seviyesi de değişebilmektedir.

🔹Doğumun yaklaşmasıyla birlikte kedinin en çok yardıma ihtiyaç duyacağı zamanlar başlayacaktır. Örneğin doğumun yapılacağı yerin belirlenmesinde hamile kediye yardımcı olunabilir. Kedi için doğum yatağı hazırlanabilir. Bu yatağın etrafının kapalı olması kediyi daha güvende hissettirecektir. Yatağa yumuşak bir battaniye veya polar gibi yumuşak bir şeyler koymanız iyi olacaktır. Kedi için kutu veya kap gibi etrafı ve üstü kapalı olacak şekilde bir doğum yeri de hazırlanabilir. Bunda da dikkat edilmesi gereken kutunun veya kabın temiz olması ve içine yine yumuşak bir battaniye vb. konulmasıdır. Kedi için doğum sırasında kendini güvende hissetmesi çok önemlidir. Bunun için hamile kedi sahiplerinin yapması gereken şey; sessiz, sakin, güvenli, az kalabalık olan yerler tercih etmektir. Kedinin böyle bir alanda doğum yapması kedinin ve yavrularının sağlığı için hayati bir önem arz etmektedir. Doğum için hazırladığınız yerin doğum yapan kedi tarafından kullanılmaması da söz konusu olabilmektedir. Kedi sizin hazırladığınız yerden daha güvenli bir yer bulması durumunda orada doğum yapması çok normaldir. Kedi için bu güvenli yerler; elbise dolabı, yatak altı gibi yerler olabilmektedir. Bu durumda doğumdan sonra kedinizin yavrularını ve kediyi hazırlamış olduğunuz yere taşıyabilirsiniz. Doğum esnasında sizin yapmanız gereken tek şey doğum yerini hazırlamak veya yerin en sağlıklı şekilde olmasına ön ayak olmaktır. Kediniz doğum sürecini tek başına halledebilecek yeterliliktedir. Aksi durumlarda ise veteriner kontrollü doğumların daha sağlıklı olacağını söylemek gerekir. Bir doğum esnasında her şeyin sağlıklı yürüyor olması sizi rehavete kaptırmasın. Kedi doğum süreleri değişmekte veya istenemeyen bazı durumlar oluşabilmektedir. Bu yüzden arada kontroller yapabilir ve sorun oluşan durumlarda müdahale etmeniz gerekebilir.

Doğum Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

▪️Kedini doğuma başladığı kasılmalardan belli olacaktır. Kasılmaların artmasıyla birlikte ilk yavrunun doğumu 15-20 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Kasılmalar ile birlikte kedinin bu süre içinde ilk yavruyu doğuramaması üzerine hemen veteriner hekim ile irtibata geçilmeli ve yardım alınmalıdır.

▪️İlk yavrunun doğmasından sonra 15-30 dakika içinde ikinci yavrunun doğumu gerçekleşmelidir. Anne kedinin yorulmasından dolayı dinlenme ihtiyacı duyması gayet normaldir. Dinlenme sebebiyle ikinci yavrunun doğumu biraz daha gecikebilir. Ancak 2 saati aşan bir gecikmede yine veteriner hekimin aranması en sağlıklı durum olacaktır.

▪️Yavru kedinin bir kısmının dışarı çıkması ve bunun üzerine doğumun gerçekleşmemesi durumunda acilen veteriner hekime başvurulmalıdır. Bunun sebebi yavru kedinin içerde sıkışmış olmasıyla birlikte birçok başka nedende olabilmektedir.


Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

🔹Her canlının hamilelik ve doğum süreçlerinde olduğu gibi kedilerinde bu süreçleri dikkat edilmesi gerekilen zamanlardır. Gerektirdiği her an veteriner hekime başvurulması anne kedinin ve yavru kedilerin sağlığı için önemlidir. Doğum sonrası anne kedinin yavru kedi maması ile beslenmesine devam edilmesi daha iyi olacaktır.Hamilelik dönemi boyunca sağlıklı bir beslenme geçirmiş olan anne bir kedininyavrularına süt sağlaması da daha kolay olacaktır. Yavru kediler sütten kesilinceye kadar yavru kedi maması ile beslenmesi anne kedinin vücudunu daha diri tutacaktır. Yavru kediler sütten kesilince yavru kedi maması tüketmeye başlayabilir. Anne kedide bu süreçten sonra normal maması ile beslenmesine başlaması gerekmektedir.


Kedilerde Hamilelik Ne Kadar Sürer? Ve Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

🔹Kedilerin ortalama hamilelik süreleri 58 gün ile 62 gün arasında değişmektedir.Ancak bazı durumlarda bu süreler değişkenlik gösterebilmektedir. Kedilerde bazı gebelik süreleri 70 saate kadar çıkabilmektedir.

🔹Kedilerin gebe olduğunun anlaşılması ise ilk dört haftada anlaşılması güç bir süreçtir. Davranış ve fiziki olarak ilk dört haftada belirgin bir değişiklik göstermeyen kedinin gebe olduğu anlaşılması zordur. Davranış olarak çok küçük değişikler veya yeme isteğinde bir artış gözlemlenebilir. Kedilere ilgisi olan insanlar dışında bir kedinin bir aylık veya daha uzun bir süre gebe olduğunu anlayabilen insanlar çok yoktur. Böyle bir şüphe duyuluyorsa veteriner hekimden bu konuda destek alınabilir.

Hamile Kedinin Beslenmesi

🔹Hamile bir kedinin iki üç haftalık gebelik sürelerinden sonra, daha dengeli yağ içeren besinler, bol vitaminli, protein ve mineral bakımından zengin mamalar ile tüketmesi daha sağlıklıdır. Gebelik durumu anlaşılıncaya kadar normal maması ile beslenmesi çok büyük problemlere sebep olmayacaktır. Ancak gebelik sürecinde besin ihtiyaçları artacak olan kediler için bu tür mamalar veya yavru kedi mamaları çok daha sağlıklı besinler olacaktır. Yavru kedi mamaları da zengin besin değerli bakımından hamile kediniz için yeterli olabilecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Su Kaplumbağalarının Bakımı Nasıl Olmalı ? Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Hamile Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:37
Top