2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meslek Seçerken
YAZI #7022 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ | Yayın Temmuz 2021
Meslek, insanın yaşamak için para kazanma yollarından değildir sadece, doğuştan getirdiği yetenekleri kullanabilme, kendine has özel imzasını atabilme alanıdır aynı zamanda. Bütün bir yaşamımız boyunca var olmaya çalışırız. Seçtiğimiz meslek bizim var oluş biçimimizi sunma alanı sağlamıyorsa, para kazanıyor bile olsak, içimizde bir yerlerde ışığımız sönmeye, yaşam enerjimiz azalmaya başlar. Mesleğinde çok başarılı insanlara başarılarının sırrını sorduğunuzda hep aynı yanıtı alısınız. “Mesleğimi seviyorum”.Yani evet ben bu meslekte kendimi yaşayabiliyorum kendi cevherimi , öz ışığımı kullanabiliyorum ve mesleğimi yaparken biliyorum ki doğru yerdeyim diyor.

Yaşamımızı bu kadar derinden etkileyen meslek seçimi ile ilgili kararlar alınırken, gençlerimiz ne kadar kendi yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda seçim yapıyor? Size uymayan bir ayakkabıyı ayağınıza geçirip, nasıl yol alırsanız,yetenek ve ilgilerinize uymayan bir meslekle de öyle yol alırsınız. Yarı yolda ayakkabılarını çıkarıp vazgeçenler, çıplak ayakla yürümek zorunda kaldıklarında ancak ,aileler fark ediyor o ayakkabının çocuklarının ayağına uymadığını….

Çok başarılı bir eşit ağırlık öğrencisi olabilecekken, ailesinin isteği ile fen okuyan öğrencilerin istediği meslekte olamamak dışında ki kaybı ise başarı duygusuyla tanışmadığı bir öğrencilik dönemi..Uyum sorunlarıyla, çalkantılı bir ergenlikte yitiriyor çoğu genç güven duygusunu, yaşamda var olma arzusunu... Ellerindeki gitara aşık gençler anımsıyorum, Güzel Sanatlar Lisesinde olması gerekirken, Anadolu Lisesine gelmiş, anne babalarının kendileri için seçtiği fen alanını okurken,YKS ile ilgili hayallerini yitirmiş…

Doğru meslek seçimini önündeki tek engel değil aslında, anne babanın yanlış yönlendirmeleri. Aileler seçimi çocuklarına bıraksalar bile, yetenekleri ve ilgileri ile ilgili olarak gerekli farkındalık kazanamayan gençler, hangi mesleği seçebilecekleri konusunda fikir sahibi olamıyorlar. Yani ilgi ve yetenekleri konusunda kendilerini tanıma şansları olmamış, çicek olmuş çocukluklarında uslu olmayı öğrenirken, hiç deney yapmamış, hiç öykü yazmamış, hiçbir sosyal faaliyete katılamamışlar. İlgi ve yetenekleri desteklenen gençler meslek seçerken daha bilinçli olabiliyor..Nerede olmak istediği ile ilgili farkındalığı yüksek olan gençler elde ettikleri YKS puanı çok yüksek bile olsa daha alt puanda bir fakülte seçebiliyor. Önemli olan elde edilen puana göre bir üniversite de olmak değil, kendi yetenek ilgi ve yaşam amacınıza uygun bir meslekte olmanız.
Bazen de anne ya da baba belirgin bir baskı yapmazken, kendisi ister gencin anne ve babasının istediği bir meslekte olmayı. Onları mutlu etmenin, onların hayallerini gerçekleştiren olmanın kahramanlığını yaşamaktır amacı. Kendisi için seçim yapmadıklarını yıllar sonra anlar çoğu…

Seçtiğiniz mesleğe uygunluğunuz sadece sizin mutluluğunuzu sağlamaz, sizden yararlanan insanları da mutlu eder. Mesleğini severek yapan birinden hizmet aldığınızda, emin ellerde olduğunuzu bilirsiniz. Seçiminiz olan mesleklerde, ışık olmanız dileği ile. Sevgiyle kalın kendinize yol alın..



Uzman Psikolojik Danışman

Müjgan SONUÇ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müjgan SONUÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ'un Makaleleri
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Çocuğunuza Bakıcı Seçerken… Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meslek Seçerken' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojik Şiddet Ağustos 2021
► Bebekte Güven Duygusu Temmuz 2021
► Kendimiz Olabilmek Temmuz 2021
► Sınav Kaygısı Temmuz 2021
► Klonlanmış Yaşamlar Temmuz 2021
► Affetme Temmuz 2021
► Ergenlik Temmuz 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:13
Top