2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkol ve Madde Bağımlılığında Tedavi
YAZI #7032 © Yazan Uzm.Psk.Ebru TEMELCİOĞLU TUNALI | Yayın Ağustos 2021
Alkol ve madde bağımlılığı hem kişinin kendisini hem ailesini hem de toplumu psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan etkilemesi nedeniyle gittikçe önem kazanan bir beyin hastalığıdır. Bağımlılığın sebebi tam olarak bilinemese de psikolojik, sosyal, biyolojik, davranışsal ve çevresel birçok bileşeni vardır ve bu bileşenler bağımlılığın gelişimi yanı sıra bağımlılığın sürmesine de katkı sağlar. Bağımlılık tedavi edilebilen bir hastalıktır ve fark edildiğinde bir uzmandan yardım almak bağımlılığı sürdüren tüm bileşenlerin değerlendirilmesi için oldukça önemlidir.

Peki bağımlılığı nasıl tanırız?

12 aylık süre içerisinde aşağıdaki 11 kriterden en az 2’sini alkol/madde kullanımında görüyorsak bu bağımlılığı düşündürmektedir.

Planlanandan daha fazla miktarda ya da daha uzun süreli kullanım
Kullanmayı bırakmak ya da kontrol etmek için sürekli istek hissetme ya da sonuç vermeyen çaba
Alkol/maddeyi elde etmek, kullanmak ya da etkisinden kurtulmak için gerekli etkinliklere çok fazla çaba harcama
Madde kullanmak için büyük bir istek duyma (aşerme, craving)
Tekrar eden kullanım nedeniyle çeşitli sorumluluklarını yerine getirememe
Maddenin kullanımı nedeniyle toplumsal ya da kişiler arası yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen kullanıma devam etme
Kullanım nedeniyle iş, eğlence, hobi gibi günlük aktivitelerin bırakılması ya da azaltılması
Tehlikeli durumlarda dahi kullanma
Yineleyici bedensel ya da ruhsal etkilerin olduğunun bilinmesine rağmen kullanmaya devam etme
Tolerans geliştirme yani istenen etkinin ortaya çıkması için madde kullanımının ya da sıklığının artırılması ihtiyacı
Yoksunluk belirtilerinin gelişmesi, yani madde kullanılmadığında maddeden maddeye değişen bulantı, huzursuzluk, titreme, sinirlilik, kas ağrıları, ateş, halsizlik gibi belirtiler gösterme
Bağımlılık tedavisinde ise amaç sadece bağımlı kişinin alkol/madde kullanımını bırakmasını sağlamak değil duyduğu isteği tanıyıp kontrol edebilmesini, yaşadığı olaylarla alkol/madde olmadan baş edebilmesini, duygu ve düşüncelerini tanıyıp alkol/madde olmadan yönetebilmesini ve stresle baş edebilmesini sağlamak da dahil olmak üzere yeniden iyilik haline dönmesini sağlamaktır. Bunun içinde bağımlılık sorunu yaşayan bireyler için bireysel psikoterapiler gerekli ve oldukça etkilidir. Literatür araştırıldığında ise bağımlılık tedavisinde kalıcı etkiyi sağlamak adına danışan merkezli bir yöntem olan motivasyonel görüşmenin ve bilişsel davranışçı terapinin oldukça önemli bir yeri olduğu görülmektedir.

Bir yakınınızda ya da kendinizde bağımlılığı fark ettiğinizde bir uzmandan yardım almak bağımlılık tedavisi sürecinizi kolaylaştıracaktır.

https://www.kalkedonpsikoloji.com/2021/07/31/alkol-ve-madde-bagimliliginda-tedavi/
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru TEMELCİOĞLU TUNALI Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru TEMELCİOĞLU TUNALI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru TEMELCİOĞLU TUNALI'nın Yazıları
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Tamer Numan DUMAN
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
► Alkol ve Madde Bağımlılığı Psk.Gül MERİÇ
► Alkol ve Madde Kullanım Bozuklukları Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alkol ve Madde Bağımlılığında Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:26
Top