2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Patellar Tendinopati ve Fizyoterapisi
YAZI #7052 © Yazan Fzt.Vedat ÜLKER | Yayın Ağustos 2021
Patellar tendinopati (koşucu dizi) özellikle sporcularda yaygın olup patellar tendona tekrarlayıcı aşırı yüklenmelerden kaynaklanan bir sorundur. Jumpers knee olarak da bilinen patellar Tendinopatisinde aşırı tekrarlayıcı aktiviteler sonucu Patellar tendonda dejenerasyon oluşur. Patellar tendinitte akut inflamasyon mevcut iken tendinopatide mikro dejenerasyonlar mevcuttur.
Dizde yaşa ve dizin dejenerasyona bağlı birçok faktörden dolayı dizde ağrı hissedilebilir.Dizde osteoartroz,,bursit,tendinit,menisküs sorunları,kondromalazi patella vb. sorunlar dizde ağrı yaratan rahatsızlıklardır..Diz tedavisinde ve fizyoterapisinde patellar tendinopatinin diğer rahatsızlıklardan ayırt edilmesi tedavi başarısını arttırır ve iyileşme süresini kısaltır.
Tendinopatide diz ağrısı yoğunlukla patellar tendonda olup dizin iç tarafında ve dizin yan bölgesinde ağrı oluşmaz. Dizde patellar tendona dokunulmayla patellar tendonda ağrı hissedilmesi ve diğer ayırt edici faktörlerle patellar tendinopatiyi diğer rahatsızlıklardan ayırır.
.
Patellar tendinopati fizyoterapisinde akut evrede istirahat ve buz uygulaması yapılır. Ağrının azalmasında devamında da uygun izometrik,açık kinetik zincir ve kapalı kinetik zincir hareketlerinin olduğu güçlendirme egzersizlerini içeren bir fizyoterapi ve egzersiz programı programlanır.
Patellar tendinopatide akut diz ağrısında tavsiyeler ;
Diz ağrısının akut evresinde evde tedavide ağrının yoğun olduğu ilk 2-3 gün saat başı 10-12 dakika buz uygulanabilir. İlk birkaç gün istirahat edilmeli ve ağrı yaratmayan aktiviteler yapılmalıdır.
Diz ağrısı azalması ve patellar tendondaki yüklenmenin azaltılması için kinezyobant uygulamaları da yapılmaktadır .

📍Yeterli süre istirahat gereklidir. Akut dönemde tekrarlayıcı zorlayıcı hareketler yırtığa dahi sebebiyet verebilir. Dinlenme bitişi rehabilitasyon süreci;
.
📍Faz 1 izometrik yüklenme
⚡İzometrik qdc egzersizi
⚡İspanyol squatı
⚡Wall sitt egzersizi
⚡Ayakta eksantrik topuk kaldırma
.
📍Faz 2 izotonik yüklenme
⚡izotonik diz ekstansiyonu
⚡Leg press
⚡Split squat
⚡Goblet squat
.
📍Faz 3
⚡Zıplama egzersizleri
⚡Hızlanma-yavaşlama egzersizleri
⚡Ani yön değiştirme egzersizleri
⚡İzometrik egzersizlere devam
.
📍Faz 4 spora dönüş
.
⚡Haftada 2 kez ilgili spora özgü antrenmanlar
⚡Faz 3 egzersizlerine devam
⚡Rezistif güçlendirme çalışmalarına devam.
.
📍Rehabilitasyon sürecinde egzersiz ve diğer uygulamaların sırası kişiden kişiye göre farklılık arz edebilir. Rehabilitasyon süreci bir fizyoterapist gözetiminde olmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat ÜLKER Fotoğraf
Fzt.Vedat ÜLKER
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Vedat ÜLKER'in Makaleleri
► Diz Çıkığı (Patellar Dislokasyonu) Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Fzt.Vedat ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Patellar Tendinopati ve Fizyoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz Fizyoterapisi Ağustos 2021
► Kalça Protez Ocak 2021
► Bel Fıtığı Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:20
Top