2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Muhabbet Kuşlarında Aspirin Kullanımı Kuş Veterineri Kuş Doktoru
YAZI #7106 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021 ÇOK OKUNUYOR
Muhabbet kuşlarında aspirin kullanımı🩺👨⚕
İlk olarak şunu belirtmek isteriz ki çok gerek olmadığı sürece muhabbet kuşlarında aspirin kullanılmamasını öneririz. Aksi halde aspirin muhabbet kuşumuzun içinde tahribata yol açarak uzun ve acılı bir ölüme sebep olabilir. Örnek verecek olursak muhabbet kuşuna Parasetamol ilacından verip dozu kuşumuza fazla gelirse muhabbet kuşumuzun gözlerine perde iner, ve sonucunda yine hayatını kaybetmesine neden olur. Bu sebepten dolayı bu ve buna benzer ilaçları kullanmamanızı tavsiye ederiz. Kesinlikle kortizon veya kortizon içerikli; deltacortil, dekort, diclomec, dikloron, voltaren gibi veya fenitoin sodyum içeren epanutin, epdantoin, epitoin gibi oldukça tehlikeli ilaçlar muhabbet kuşunuza vereceğiniz ilk ilaçlar arasında yer almasın ve bu ilaçları etkileşim sağlayabileceği başka ilaçlar ile karıştırmamanızı tavsiye ederiz.
Bu tip ve bunlara benzer ilaçlar yalnızca sinirsel semptom giderici ya da belli bir süreliğine doping etkisi yapan ilaçlar olduğu için tedavi anlamında herhangi bir etkisi bulunmaz. Eğer mutlaka aspirin ve benzeri ilaçları kullanmak zorundaysanız ilaçların içeriğindeki maddeleri reçetesinden detaylı bir şekilde okumanız gerekir. Yukarıda belirttiğimiz ilaçları tedbirsiz bir şekilde kullanmanın olumlu ve olumsuz çeşitli bilgilerine internetten ulaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak; Flagyl ve Epanutin ilaçları içerisinde metronidazol içeren ilaçlardır. Diğer ilaçlarla birlikte kullanılması oldukça sakıncalıdır. İlk olarak hastalığın veya enfeksiyonun tedavi edilmesi, belli bir süre ve vitamin desteğinden sonra kuşun dışkısı normal halini almış ise belirlenen dozda kullanılması mümkün olur. Bu tarz ilaçların kullanımı sürecinde bir veteriner hekime danışarak oldukça düşük dozda tabletleri toz haline gelinceye kadar ezip bir* pirinç veya mercimek tanesi büyüklüğünde yemlere katılarak kullanılabilir. Bunun yanında bu tarz ilaçların kullanımını hemen kesmemeniz gerekir. Dozlu kademeli olarak düşürerek, yavaş yavaş kesmeniz daha sağlıklı olacaktır. İlacı kuşumuza verirken mercimek veya pirinç büyüklüğünde ki multi vitamin toz karışımlarını 1-2 ml bitki çayı ya da mısır kitlesinde karbonat + kombu çayı ve magnezyum sulfat karışımı + 3-5 damla saf bal veya pekmezle iyice karıştırarak uygun miktarlarda ağız yoluyla verilmelidir. Çok zor durumda kalmadığınız sürece bu ilaçları suya katmamanızı öneririz. Muhabbet kuşunuzu sade ve temiz bir sudan kesinlikle mahrum bırakmayın.
Eğer muhabbet kuşunuzda kabarma, durgunluk, dışkısında hastalık belirtisi gibi sorunlar görürseniz vermiş olduğunuz ilacı hemen kesip kuşunuzu dikkatli bi,r şekilde gözlem altında tutmanız gerekir. Muhabbet kuşlarının dışkıları toparlak, minik ve açık kahve veya yeşil renkte olmalıdır. Bunların haricindeki dışkılar bariz hastalık belirtisi olduğunu gösterir. Açlık yaşayan kuşlarda ise sindirim sistemi problemlerinde veya dozu gereğinden fazla uygulanmış ilaç kullanımlarında geçici diğer renklerin yanında beyaz rengi daha baskın olan mukuslu dışkı görülebilir. Bunun yanında stres veya açık havada fazla kalmış kuşlarda geçici değişik dışkılar da görülebilir. Buna benzer durumlarda hastalığın diğer belirtilerinde de dikkat edilerek ilaç karışımlarının haricinde multi vitamin desteğinin de sağlanması gerekir. Yeni hastalığa maruz kalmış kuşlar için ön karantina ve kuşun durumuna bağlı önleyici tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra, kuşun kafese veya kafes uygun değilse alternatif bir alana alınması gerekir. Size muhtaç olan hiçbir hayvana kesinlikle sırtınız dönmeyin. Muhabbet kuşu için korunaklı, hava akımı olmayan ve rahat bir şekilde hareket edebileceği alternatif bir kafes gayet uygun olacaktır. Eğer muhabbet kuşunuz üşüyorsa onu daha sıcak bir ortamda tutmanız gerekir. Hasta kuşunuzu banyo için kesinlikle zorlamayın. Bu hastalığını daha kötü hale getirebilir. Son olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz aspirin kullanımı hakkındaki bilgilere çok dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
Muhabbet kuşlarında aspirin kullanılması gereken hastalıklar ve ilaç türlerine bakacak olursak;
MANTAR
Belirtilerine bakacak olursak, kuşlar sanki bitlenmiş gibi kendini tiftikleyerek tüylerinde dökülmeler meydana gelir. Vücudunda kızarıklıklar, kellikler ve görünen yerlerde pullanmalar meydana gelir ve oldukça bulaşıcıdır.
Nizoral Şampuan: Şampuanı köpürterek mamalıklar, suluklar, yemlikler ve kafes çevresinin tamamı yıkanır.
Nizoral Tablet: 1 litre su içerisinde 1 adet hap atılır. Bu işleme 7 gün boyunca devam edilir. İçme suyuna her gün taze bir şekilde karıştırılır. Eczacının hazırlamış olduğu solüsyon, açık bir şekilde görünen kızartıların, pullanmaların ve beneklerin üzerine pamuklu çubuk yardımıyla 7 gün boynunca sürülür. İyot solüsyonu 100cc olacak şekilde hazırlanarak 50cc su ve 2 tablet Rabenzole katılıp, karıştırılacak ve pamuklu çubuk yardımı ile sürülecek.
SOLUNUM YOLLARI BOZUKLUĞU
Kuşlar sanki boğazına birşey takılmış gibi ağzını açıp kapatmaya başlar; sanki kuyruğundan nefes alırcasına kuyruğunu sallamaya başlar.
Tedavisi: İçme sularının içine tedavi süreci boyunca vitamin eklenir ve her gün ağız yoluyla 1-2 damla olacak şekilde %2,5 Baytril ilacı 5 gün boyunca verilir.
Not: Antibiyotik tedavilerinde ise veterinerin vermiş olduğu süreye muhakkak uyulması gerekir. Aksi halde ileride ilaca bağışıklık kazanan kuş tedaviye cevap vermemeye başlar.
KURUMA
Bu hastalığı ise genellikle göğüste kuruma ve halsizlik olarak ölüm hallerinde görülür. Kesin tedavisi olan ilaçların yanında Baytiril ilacının çözemediği sorunlar içinde oldukça etkilidir. Yani etkisi çok yüksek birçok hastalığa iyi gelen bir antibiyotik çeşididir.
Biteral Tablet:Tabletin 1 tanesi 8 eşit parçaya ayrılır ve bir parça suluğun içinde eritilerek 8 gün boyunca kuşa verilir.
AYAK ŞİŞLİĞİ
Hastalığın belirtilerine bakacak olursak; kuşun ateşi çıkmaya başlar, ayak bileklerinde şişmeler meydana gelir, parmaklarını kapatamamaya başlar ve ayak tabanlarında yaralar çıkmaya başlar. Bu hastalığın tedavi sürecinde “Teramycn” merhem kullanılabilir. Aspirin toz haline getirilerek merhemle karıştırılır ve sabah ayak ve tabanlara sürülür. Akşam olduğunda ise kuşun ayakları vanodine sokulur ve ağız yoluyla 1-2 damla baytril verilir. Bu tedaviye bir hafta devam edildiğinde kuşta gözle görülür bir iyileşme meydana gelir.
İSHAL
Gıdaya ve mikrobik duruma bağlı olarak iki türde meydana gelir. Mikrobik olmayan ishal hastalığında diyet programı uygulanır. Yumurta maması verilmez ve sadece yulaf ve ince yem verilir. Mamalığın içinde devamlı haşlanmış patates bulundurulması ve kuşun kaybettiği su kaybı için marulun kart yapraklarından ya da az miktarda ıspanak verilmelidir.
Mikrobik ishal halinde, kuş pisliğinden çıkan tahlil sonucuna göre ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır. Bazı ishal ilaçları ise şöyledir: koksidin, sulfamazettin, niflodin.
İshal hastalığının önüne geçmenin en etkili yolu, kafes ekipmanlarının temizliği ve temiz su kullanımı, temiz yem ve mama kullanımı ile mümkündür. Haspır ve buna benzer tohumlar elenerek temiz ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ara ara koklanıp kokusunun normal olduğu gözlemlenmelidir. Küf kokusu bulunan tohumların kesinlikle kuşa yedirilmemesi gerekir.
BRONŞİT
Nedenleri: Soğuk algınlığı ve şiddetli üşütme sonucunda meydana gelen, solunum yollarının iltihap kaparak tıkanması halinde belirtileri mümkün olan bir hastalık çeşididir. Nezleye ve soğuk algınlığına neden olan faktörlerin erken önlem alınıp önüne geçilmediği takdirde bronşite dönme ihtimali oldukça kuvvetlidir.
Tedavisi: Nezle ve soğuk algınlığı hastalığına paralel özellikleri taşır. Alınabilecek ilk önlem olarak kuş daha sıcak bir ortama alınır. Gagasını açarak bir damla bal damlatılarak kuşun susaması sağlanır. Ardından suyuna bi damla TERRAMCINE katılarak ılıklaştırılmış su verilir. Nezle hastalığında da olduğu gibi B ve C vitaminlerinin iyileştirici ve direnç arttırıcı özelliklerinden faydalanılır.
SOĞUK ALGINLIĞI
Nedenleri: Muhabbet kuşları oldukça duyarlı yapıya sahip canlılardır. Bu kuşlar 16-17 derecelik sabit bir ısı sağlandığı takdirde sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler. Ancak 22-23 derece ısıdan ani sıcaklık düşüşleri kuşlarda hastalığa neden olabilir. Gece ve gündüz arasındaki ani ısı değişimleri veya kafesin sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama alınması gibi sebeplerin yanında soğuk suyla banyolar soğuk algınlığına yol açan faktörlere neden olabilir.
Tedavisi: İlk olarak muhabbet kuşu normal sıcaklıktaki bir odaya alınması gerekir. Muhabbet kuşunun ağzı ucu inceltilmiş bir tüy sapı ile açılarak az miktarda bal verilir. Bu bal muhabbet kuşunun susamasına neden olacak ve su içmek isteyecektir. Kuşun su ihtiyacını gidermek için içeceği suyun içine az miktarda TERRAMYCİNE ilave edilerek ilk tedavi aşaması tamamlanmış olur.
Bu tedavi süreci içerisinde kuvvetli ve karma yem verilmemesi gerekir ve kısa süreliğine haşlanmış patates kürü verilmelidir. Tabi bu süre içeriside TERRAMYCİNE uygulanmaya devam edilmeli ve muhabbet kuşu mümkün olduğu kadar sabit oda sıcaklığında korunmalıdır. Bu süreç içerisinde ilk günler için kafesin içine hava girmesine engel olmayan örtü kullanılması ve kafes çevresinin bu örtü ile sıkıca muhafaza edilmesi oldukça etkili bir tedbir olacaktır.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kafes Kuşlarında Zoonoz Hastalıklar Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Muhabbet Kuşlarında Aspirin Kullanımı Kuş Veterineri Kuş Doktoru' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:29
Top