2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlarda Çiçek Hastalığı Kuş Veteriner
YAZI #7140 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Kuşlarda Çiçek Hastalığı

Kuş ölümlerine neden olan son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır. Halk arasında frengi olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa yakalanan kuşlar kitlesel olarak çok çabuk ölürler. Hastalık ortalama 7 ve 15 gün arasında diğer kuşlara da bulaşır ve etkilerini göstermeye başlar. Eğer kuşlarda çiçek hastalığı tespit ederseniz ve gerekli tıbbi müdahaleleri yapmazsanız kuşlar ağzını sürekli açarak ve çırpınarak can verir.
Hastalığa Poxviridae familyasından Avipox virüsleri neden olur.
Belirtileri

Çiçek hastalığı diğer hastalıklara benzediği için belirtileri veteriner hekim anlayabilir.
Hastalığın Tedavisi

Hastalık süresinde A vitamini vermek faydalıdır. Viral bir hastalık olduğu için antibiyotikler tedavide işe yaramayacaktır. Kuşlar bir defa bu hastalığı atlatırsa ömür boyu bağışıklık kazanabilir.
Kuşlarda çiçek hastalığının insanlara bulaşma riski yoktur.
Bu hastalık yaz dönemlerinde ve çok sıcak bölgelerde daha çok görünür.
Bulaşma Yolları

Virüse yakalanmış kuşların solunumundan dahi bulaşabilir. Ortak alan kullanımı, dışkı ve ortak mama kapları yoluyla diğer kuşlara çok çabuk bulaşır. Yavru bulunan kümeslere başka kümesten kuş almak tehlikelidir. Dışarıdan gelen kuşta hastalıklar kolayca yavrulardan başlayıp diğer tüm kuşlara etki edebilir. Bu virüs hemen hemen her kümeste bulunur. Kümes nemli ve sıcak ise virüs çok hızlı yayılır ve aşı yapılmamışsa kuşların tümü ölür.

Hastalıktan Korunma

Çiçek hastalığı bir virüstür. Tedavisinde antibiyotikler faydalı olmayacaktır. Tek yapılacak şey kümese yabancı kuş getirmemek, ziyaretçileri yasaklamak, eğer kümese ziyaretçi almak zorunda iseniz üst baş değiştirmek, en azından üzerine önlük, başına şapka giydirip ayakkabısını çıkartıp terlik ya da galoşla sokmak gerekir. Kümesi temiz tutup sık sık değişik dezenfektanlarla yerleri duvarları ve malzemeleri temizlemek gerekir.
Hastalığın Aşısı

Kuşlarda çiçek hastalığı aşısının adı kanereien’dir ve bu aşı yurt dışından temin edilmektedir. Tüm kuşlar yılda en az 1 defa aşılanmalı ve kuş eğer altı haftadan küçük ise aşı yapılmamalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Kuşlarda Aspergillosis Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kuşlarda Hastalık Belirtileri Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuşlarda Çiçek Hastalığı Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:35
Top