2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuşlar Aminoasitler ve Proteinler Kuş Veteriner
YAZI #7161 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
iyikus.com - Kuşlarınıza iyi geleceğiz
Giriş Yap Kayıt Ol
iyikus.com'a Hoş geldiniz!

Burada olmana sevindik!


Forum sitemize kayıt olarak, topluluğumuzun diğer üyeleriyle iletişime geçebilir, paylaşımlarda bulunup destek alabilirsiniz.
Kayıt Ol Oturum Aç

Kuşların Beslenmesi / Diyetleri
Proteinler/Amino Asitler
Konuyu başlatanTaha Aktaş Başlangıç tarihi7 Nis 2021


7 Nis 2021 Cevaplar: 2
1617796652151.png
Normalde karbonhidratlar ve yağlar tarafından üretilen metabolize edilebilir kaloriler, vücudu sıcak tutmak ve yaşamsal faaliyetleri yürütmek için gerekli enerjiyi sağlar ancak vücutta yeterli miktarda karbonhidrat veya yağ bulunmamasından kaynaklanan kalori eksikliği durumunda vücuttaki proteinin bir kısmı da enerji üretmek için kullanılacaktır.

Protein, vücutta bir enerji kaynağı olarak kullanılsa da öncelikle bir amino asit kaynağıdır ve hücrelerin büyüyüp gelişmesinde kullanılan maddeleri içerir. Bu nedenle büyüme ve hücrelerin yenilenmesi için gereklidir. Bir organizma, aminoasitlerden kendi yapısal ve işlevsel proteinlerini oluşturur. Ne karbonhidratlar ne de yağlar bu işlem için gerekli nitrojeni içermediğinden proteinin yerine geçip bu işlevi yerine getiremezler.

Fazla protein vücutta yağlar ve karbonhidratlar gibi depolanamaz ve vücut sürekli protein tükettiğinden dolayı protein eksikliği kısa sürede vücutta belirti verir.

Bu anlattıklarımız her şeyden önce, vücut proteinini yeterli seviyede tutmak için yeterli miktarda proteinin diyet tarafından sağlanması gerektiği anlamına gelir. Kaslardaki kuru maddenin yaklaşık %70 ila %75'i proteinlerden oluştuğundan ve hayvanlardaki kıl, yün, tüy, tırnak, boynuz ve toynak gibi dokular büyük ölçüde proteinden oluştuğu için büyüme, gelişme zamanlarında canlılar daha fazla proteine gereksinim duyar. Bu dönemlerde hızlı protein tüketimi nedeniyle canlıların protein bakımından zengin besinlerle desteklenmesi gerekir. Buradan hareketle bebek ve genç canlıların yetişkinlere göre daha yüksek protein gereksinimine sahip olduğunu çıkarabiliriz.

Şimdiye kadar esas olarak protein ve protein gereksinimlerinden söz ettik ancak proteinin en önemli faktörü amino asit yapısıdır. Günümüzde her evcil hayvan sahibi, hayvanı için gerekli proteinlerin kendisine uygun olmadığını bilir. Bu, herhangi bir besin protein bakımından değerlendirilirken besindeki protein miktarından daha çok içerdiği amino asitlere göre değerlendirilmesi gerektiği anlamına gelir. Hayvansal protein, genellikle bitkisel proteinden daha fazla çeşit amino asitleri içerir. (Kinoa gibi bazı istisnalar hariç.)

Uzun zamandır çeşitli proteinlerin biyolojik değerlerinin neden farklı olduğu bilinmiyordu ancak günümüzde bir proteinin kalitesini ve biyolojik değerlerini proteindeki aminoasit zincirinin çeşitliliği ve aminoasitlerin birbirine oranları ifade ediyor. Aminoasit çeşitliliği ne kadar fazlaysa ve oranlar bir türün fizyolojik ihtiyaçlarına ne kadar yaklaşırsa proteinin kalitesi o kadar yüksek olur.

Proteinler mide, onikiparmak bağırsağı ve ince bağırsakta enzimler tarafından aminoasitlerine ayrılır ve bu çözünür bileşikler, bağırsak astarından kan dolaşımına geçerek hücreye dönüştürülmek üzere taşınmaya başlanır.

Proteinler, bir veya daha fazla aminoasit zincirinden oluşur.

Aşağıdaki tablo keşfedilmiş aminoasitlerden 20'den fazlasını göstermektedir.

AMİNOASİTLER
Alanin
Arjinin
Asparajin
Aspartik asit
Sitrülin
Sistein
Sistin
Glutamin Asit
Glutamik Asit
Glisin
Histidin
Hidroksiprolin
İzolösin
Lösin
Lizin
Metiyonin Ornitin
Fenilalanin
Prolin
Serin
Treonin
Triptofan
Tirozin
Valin

Bazı aminoasitler vücutta uygun bir karbon kaynağından ve amino grupları diğer aminoasitlerden sentezlenebildiğinden dolayı yukarıda listelenen aminoasitlerin tümü kuşun diyetindeki besinlerde bulunmak zorunda değildir. Bunlara vazgeçilebilir ya da esansiyel olmayan aminoasitler denir ancak bu demek değildir ki kuşunuz bu aminoasitlere ihtiyaç duymaz. Kuşunuz bu aminoasitleri kendi vücudunda rahat bir şekilde sentezeleyebildiği için besinlerden bu aminoasitleri alması zorunlu değildir.
Vazgeçilmez, temel, esansiyel aminoasitler ise vücudun fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayacak kadar hızlı sentezlenemeyen veya vücut tarafından sentezlenmeyen yani bu nedenle besinlerden alınması gereken aminoasitlerdir.

İyi dengelenmiş bir diyet, çeşitli esansiyel aminoasitleri bol miktarda sağlayan yüksek kaliteli proteinler içermelidir.

Daha önce de belirtildiği gibi, keşfedilmiş 20’den fazla birbirinden farklı aminoasit vardır ve bunların her bir proteinde birleştirilme şekli proteinin biyokimyasal özelliklerini belirler. Ancak bir proteinde bulunan çeşitli aminoasitlerin miktarları onun besin değerini belirler. Bununla birlikte belirli bir proteinin besin değeri, diyetteki diğer tüm proteinlerle ilişkili olarak hesaplanmalıdır çünkü bir protein 5000 farklı aminoasit kombinasyonundan oluşabilse de nadiren tek bir izole aminoasit de içerebilir. Belirli bir türün ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitlerin doğru dengede olması gerekir. Örneğin tahıl tanelerinin proteinleri Lizin ve Treonin bakımından eksiktir. Oysaki soya fasulyesi gibi baklagil tohumlarının proteinleri Lizin ve Treonin bakımından nispeten daha zengindir ancak Metiyonin gibi kükürt içeren amino asitlerden yoksundur. Bu aminoasitlerden sadece biri bile eksikse veya gereksinim seviyesinin altındaysa vücut kendi proteinini üretemez. Diğer aminoasitler gereksinimleri aşan seviyede mevcut olsa bile proteinde “bir zincir" eksiktir ve bu tek aminoasit, protein üretimini sınırlayacaktır. Böyle bir durumda bu eksik olan aminoasit “sınırlayıcı amino asit” olarak adlandırılır.

Beslenmede aminoasit kaynağı olarak ihtiyaç duyulan protein miktarına, kalitesine ve aminoasit türüne bakılmalıdır. Aminoasitlerin vücutta izleyebileceği üç farklı, birbiriyle ilişkili metabolik yolu unutmamalıyız:
1- Protein sentezi için kullanılır.
2- Kolin ve Tiroksin gibi nitrojen içeren bu tür bileşiklerin sentezinde öncü olarak görev almak.
3- Bir enerji kaynağı olarak.

Besinlerde bulunan proteinlerdeki aminoasitler görünüşte tatmin edici bir seviyede ve dengede görünse de besinin kuş tarafından tüketilmesi her zaman bir kuşun aminoasit gereksinimlerinin karşılanacağı anlamına gelmeyebilir. Belirli koşullar altında, besinlerdeki proteinler bazen tam olarak sindirilmediğinden veya bitkisel protein kaynaklarında hücre duvarlarının bulunması da hücredeki proteinleri sindirim enzimleri tarafından erişilemez hale getirdiğinden vücut bazı aminoasitlerden yararlanamayabilir. Örneğin soya fasulyesindeki tripsin inhibitörü gibi inhibitörlerinin varlığı bazı durumlarda sindirimi bozabilir. Ayrıca hastalık veya tedavi sırasında aminoasitlerin emilme miktarı azalabilir.

Dolayısıyla protein konusu biraz karmaşık bir konudur ve bu konuda söylenecek çok şey vardır. Bu tür katkılarda/premikslerde proteinin %90'ından fazlasının sindirilmiş formda, aminoasitlerde vücudun kullanabileceği tek form olan doğal L formunda olması gerektiğini unutmayınız. Bu; ürünlerdeki proteinlerin sindirim zorluğu olmadan bakım, büyüme, üreme ve vücut için bir enerji kaynağı olarak farklı işlevleri aynı anda yerine getirebileceği anlamına gelir..
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuşlar Aminoasitler ve Proteinler Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:33
Top