2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavlara Hazırlık Aşamasında Nasıl Beslenilmeli?
YAZI #7226 © Yazan Dyt.Selin ŞEN | Yayın Ekim 2021
 Bu dönemde kahvaltıyı altın öğün olarak düşünebiliriz. Yapılan çalışmalarda kahvaltının atlanması sonucu gün içinde ihtiyaçtan fazla kalori alımı ve yetersiz vitamin, mineral alımı gözlemlenmiştir. Miktarlar ve besinin türü kişiye göre değişmekle beraber yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, süt, taze sebzeleri içeren bir kahvaltı oldukça besleyicidir. Gün içinde taze meyve tüketilmiyorsa meyvenin kahvaltıya eklenmesi de mümkündür.
 Haftalık denge. Bu aşamada ailelere haftalık menü planlamalarını, alışveriş listesi yapmalarını önerebilirim. Her hafta balık, tavuk, hindi, kıyma, sebze, kurubaklagilin dengeli bir şekilde tüketilmesi uygundur.
 Balık, içerdiği çoklu doymamış yağ asitleri EPA ve DHA ile bilişsel fonksiyona katkıda bulunur fakat son kaynaklar denizlerdeki kirlilik gibi nedenlerden balıkların ağır metal içeriğinin artığını belirtiyor. Bu nedenle miktar ve sıklık konusunda bir uzmana danışınız. Bitkisel omega-3 kaynağı olarak ceviz, keten tohumu beslenmeye eklenebilir.
 Çinko eksikliği popülasyonun %40’ını etkileyerek dünyada bir problem haline gelmeye başlıyor. Vücudun işleyişinde 200den fazla enzimin çalışmasında kofatör olan çinko kırmızı et, kurubaklagiller, tavuk, kabak çekirdeği, yumurta, yoğurt, kajuda bulunmaktadır. (Kurubaklagillerdeki çinkonun emilimi için mutlaka suda bekletiniz.)
 B12 bilişsel fonksiyon ve sinir miyelinizasyonu için gerekli bir mineraldir. Kırmızı et, balık, tavuk, hindi, yumurta, süt ürünleri besinsel kaynaklarıdır.
 Mevsiminde ve yerel sebze tüketimine özen gösteriniz. Sevilmeyen bir sebze yemeği varsa çorba olarak, sebzeli kiş olarak, sebze köftesi olarak, fırında üzerine biraz peynir serperek sevebileceği hale getirebilirsiniz.
 Tuza dikkat! 7-18 yaş aralığında tuz alımı günlük 5 gram ile sınırlandırılmalıdır. Paketli ürünlerin içinde tuz olduğunu unutmayın, etiket okuyun.
 Temel enerji kaynağımız olan karbonhidratlardan korkmayın, yanlış karbonhidrattan korkun. Günlük olarak tam tahıllı ekmek, bulgur, bazen makarna ve patates tüketilebilir. Miktar ve sıklık yine bireye göre değişir.
 Sevgili evebeynler; çocuğunuzun sağlığı kadar sizinki de önemli. Sürekli fast-food, şekerli içecekler tüketilen bir evde çocuktan buharda pişmiş brokoli yemesini beklememelisiniz. Beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı hale getirerek onlara rol model olabilirsiniz. Özellikle küçük yaş gruplarında düzenli yeme alışkanlığı kazanmak, yemeği aynı anda sofrada yemek oldukça önemlidir.
 Pişirme yöntemlerinize dikkat edin. O köfteyi, patatesi, güzelim sebzeleri kızartmayın mesela. Patates fırında da pişiyor. Köfte ızgarada da pişiyor. Sebzeler tencerede de pişiyor, fırında da.

DİYETİSYEN SELİN ŞEN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selin ŞEN Fotoğraf
Dyt.Selin ŞEN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selin ŞEN'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınavlara Hazırlık Aşamasında Nasıl Beslenilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyet Kültürü Ocak 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:44
Top