2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Belirtileri ve Nedenleri
YAZI #7236 © Yazan Uzm.Psk.İlknur KILIÇ | Yayın Kasım 2021
Vajinismus penis vajina birlikteliğinden hemen önce vajina çevresinde gerçekleşen istemsiz yoğun kasılma ve birleşmenin imkansız hale gelmesi durumudur. İstemsiz ve engellenemeyen bu kasılmalar çoğunlukla bilinç dışı kaynaklanan bit sebeple meydana gelebilir. Vajinismus yaşayan bir kadının anatomik açıdan cinsel organ yapısı normaldir. Ama ne zaman penetrasyon (penis-vajina birlikteliği) girişiminde bulunulsa, vajina sıkı bir şekilde kapanır ve kitlenir ki cinsel birleşme imkânsız hale gelir. Hatta vajinal muayeneler bile zorlaşabilir.

Vajinismus belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat yoğun olarak rastladığımız belirtiler;


*Vajina kısmında pelvik kasların istemsiz bir şekilde kasılması ve cinsel birliktelikte zorlanma
*Bacaklar, kalça hatta tüm bedene yayılabilen kasılma ve ağrı
*Penetrasyondan kaçınma veya reddetme
*Yoğun kaygı, panik ve korku
*Ağrılı cinsel ilişki
*Ön sevişme aşamasında her şey normalken, penis-vajina buluşmasından kaçınma
*İlişki sırasında bacakları açamama, elle ve ayakla partneri iteleme,
*Cinsel ilişkiden kaçınma veya reddetme

Tüm bunları sıklıkla rastlanan vajinismus belirtileri arasında sayabiliriz. Belirtiler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve belirtiler başka şekillerde de ortaya çıkabilir.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismusun tek bir nedeni olamamakla birlikte, yine kişiden kişiye oldukça değişkenlik gösterebilir. Bir vaka da fiziksel nedenler devredeyken, bir diğerinden toplumsal mitler ya da daha bilinçdışı etmenlerin devrede olduğunu görebiliriz. “Neden bu sorunu yaşıyorum?” un cevabını bulabilmek için detaylı bir şekilde kişinin dinamiklerini incelemek, bireyin şimdisini ve sonraki cinsel yaşamını oldukça olumlu etkilemektedir.

Vajinismus Nedenleri arasında kısaca;


*Fiziksel veya Anatomik Nedenler (medikal bir muayene de belirlenen nedenler)
*Cinsel bilgi eksikliği
*Abartılmış ilk gece hikâyeleri
*Toplumsal olarak atfedilen bir takım alakasız bilgiler
*Baskıcı ve Otoriter Aile Tutumları
*Hamile Kalma / Anne Olma Korkusu
*Pasif veya Bağımlı Partner Tipi
*Partnerler Arası Uyum ve Uyumsuzluk
*Travmatik Cinsel Yaşantılar
*Travmatik Jinekolojik Muayeneler
*Travmatik Doğum Öyküleri
*Cinsel Mitler

Her bireyin kendine özgü hikâyesi ve yaşantısı vardır ve bunlar biricik ve özeldir. Her kadının kendine ait bir nedeni vardır. O nedenleri keşfedip, tedavi şekillendirmek mümkündür. Unutulmamalı ki; vajinismus çözümsüz değildir; doğru yöntem ve terapi desteğiyle çözüme ulaşmak bir adımla gerçekleşebilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlknur KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.İlknur KILIÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İlknur KILIÇ'ın Yazıları
► Vajinismus Belirtileri Psk.Ali BIÇAK
► Stres Belirtileri ve Nedenleri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Belirtileri ve Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Olur mu? Kasım 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:23
Top