2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma (Prematüre Ejekülasyon)
YAZI #7250 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Aralık 2021
ERKEN BOŞALMA (PREMATÜRE EJEKÜLASYON)

Erken boşalma nedir?
Erken boşalma DSM-V’te (Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı) eşli cinsel etkinlik sırasında, sürekli ya da yineleyici olarak, vajinaya girdikten sonra yaklaşık bir dakika icinde ve kişinin isteğinden önce boşalması olarak açıklanır. Erken boşalma erkeklerde en sık rastlanılan cinsel işlev bozukluğudur. Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda çeşitli araştırma ve kaynaklarda değişmekle birlikle ortalama dünyada %20 ila %30, Türkiye’de ise %25 %35 arası civarında olduğu söylenebilir.

DSM-V’e göre erken boşalma tanısı şu durumlarda konulur:
• Tanı belirtilerinin en az, yaklaşık altı aydır sürmesi ve her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel etkinlikte (yaklaşık % 75-100’unde) (belirli durumlarda ya da yaygın ise her durumda) olmalıdır.
• Tanı ölçütündeki belirtiler, kişide, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya neden olmalı.
• Bu cinsel işlev bozukluğu, cinsel kökenli olmayan bir ruhsal bozuklukla daha iyi acıklanamaz ya da ağır bir ilişki bozukluğundan ya da gerginlik yaratıcı önemli başka etkenlerden kaynaklanmamalı ve bir maddeye/ilaca ya da başka bir sağlık durumuna bağlı olmamalı.
Erken boşalma türleri?
Erken boşalmanın yaşam boyu veya sonradan edinilmiş; yaygın veya durumsal olabilir. Bu da tedaviyi direk olarak etkiler.
• Yaşam Boyu: kişinin cinsel açıdan etkin olduğundan beri var olması
• Edinsel: Oldukça olağan bir cinsel işlevsellik evresinden sonra başlaması
• Yaygın: Belirli tür uyarımlar, durumlar ya da eşlerle sınırlı olmaması
• Durumsal: Yalnızca belirli tür uyarımlar, durumlar ya da eşlerle ortaya cıkar.
• Ağır olmayan: Vajinaya girdikten sonra 30 saniye-bir dakika icinde boşalma olur.
• Orta derecede: Vajinaya girdikten sonra 15-30 saniye icinde boşalma olur.
• Ağır: Cinsel etkinlikten önce, cinsel etkinliğin başında ya da vajinaya girdikten sonra 15 saniye icinde boşalma olur.

Nedenleri
Erken boşalmanın nedenlerini açıklamaya yönelik çeşitli biyolojik ve psikolojik teoriler olmakla birlikle tek ve kesin nedeni olduğunun söylenmesi doğru değildir. Boşalma ile ilgili duyumların farkındalığındaki yetersizliğe veya erken dönemdeki yaşantılara bağlı olarak gelişen bir koşullanmalara dayanabilir.

Sonuçları
Erken boşalma çiftlerin yaşam kalitelerinde bozulmalara, erkeklerin kendilik imgeleri ve cinsel özgüvenlerinde düşüşe, cinsellikten ve de yakın ilişkiler kurmaktan kaçınmaya kadar sonuçlar doğurabilir. Ayrıca çiftlerin cinsel tatmini azalabilir ve ayrılmalara kadar gidebilir. Bunun yanında kadınlar partnerlerinin kendilerine önem vermediklerini düşünebilir, durumun üstesinde gelmek için yeterince uğraşmadıklarını düşünerek öfkelenip kızabilirler.
Tedavi?
Erken boşalmanın tedavisinde farklı yöntemler uygulanabilir. Öncelikle tıbbi bir değerlendirme yapılır. Durum tıbbi ise gerekli ilaç tedavileri yapılır. Durum psikolojik ise bir cinsel terapiste yönlendirilerek tedaviye başlanılır. Cinsel terapi çift ile birlikte gerçekleştirilir.

Erken boşalma sorununda kadın ve erkek partner nasıl etkilenir?
• Erkek partner;
o Hayal kırıklığı, üzüntü, yetersizlik vb. duygular hissetme
o Zamanla düzeleceğini düşünerek bekleme
o Günlük hayatta erken boşalma ile ilgili düşünceler, cinsel performansı ile uğraşma ve bu konuda huzursuzluk
o Tekrar aynı şekilde erken boşalacağı korkusu
o Cinsel ilişki sırasında aklına farklı şeyler getirmeye çalışmak, dikkatini dağıtmak, sevişmeden birleşme yaşamak, cinsel ilişki öncesinde mastürbasyon yapmak gibi kendince çözüm yöntemlerini deneme
o Kendisini “erkeklik yapamama veya yarım erkek” gibi hissetme
o Cinsel ilgisizlik ve isteksizlik
o Cinsellikten kaçınma, uzak durma ve cinselliğin yaşanabileceği ortamlardan ve zamanlardan uzak durma veya bahane bulma
o Bu durumdan utandığı için bir destek sürecine başlamaktan geri durma
• Kadın partner
o Partnerinin kendisini beğenmediğini veya istemediğini düşünebilir
o Parnerinin “yarım erkek” gibi görüp öyle davranabilir
o Partnerine kızgınlık ve öfke duyabilir
o İlişkisinde üzgünlük, mutsuzluk ve hayal kırıklığı hissedebilir
o Eşini tedavi arayışı için ikna etmek durumunda kalabilir

Yararlanılan Kaynaklar
Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı, Beşinci Baskı (DSM-5), Tanı Olcutleri Başvuru Elkitabı’ndan, cev. Koroğlu E, Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2013.
Akkoyunlu, S., Türkçapar, M., H., & Akkoyunlu C. (2013).Prematüre Ejakülasyon ve Bilişsel Yöntemlerin Kullanılması. Journal of Cognitive Behavioral Psychotherapy and Research 2013, 2: 47-52
Cüceloğlu, E. A., Hoşrik, M. E., Ak, M., & Bozkurt, A. (2012). Sünnet Yaşının Erken Boşalma Üzerindeki Etkisi. Türk Psikiyatri Dergisi 2012;23(2): 99-107
Danışman-Sonkurt, M. (2019). Erken boşalma etiyolojisinde gen polimorfizmleri. Yayımlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Semans JH. Premature ejaculation: a new approach. South Med J. 1956;49(4):353-358.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma (Prematüre Ejekülasyon)' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Cinsel İsteksizlik Konusunda Yapılabilecekler! ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top