2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkiler
YAZI #7254 © Yazan Psk.Dnş.Sena ÖZ | Yayın Aralık 2021
İlişkiler söz konusu olduğunda hepimiz mutlaka tekrar eden döngüleri dinlemişizdir. Gerek arkadaş ortamımızda gerek profesyonel yaşantımızda ilişkiler her zaman önemli bir yer tutar.

İlişki içerisindeyken veya ilişki sonrasında 'Hep aynı şeyleri yaşıyorum' 'Bu seferki de onun gibi çıktı' 'Oysa onu a kişisinden çok farklı zannetmiştim halbuki aynılarmış' 'Niye sürekli aynı insanları çekiyorum anlamıyorum' gibi yakınmaları sıklıkla duyuyor olabiliriz.

İlişki içerisindeyken kişi ne kadar rahatsız olduğu bir şey olsa da bu ilişkiyi devam ettirebiliyor. Veya aynı örüntü -yani rahatsız olduğu durum- karşısındaki partneri değişse de devam edebiliyor. Kıyafet konusunda kontrolcü yapıya sahip biriyle birlikte olan kişi bu sebepten partnerinden ayrılsa da bir sonraki partneri arkadaşları konusunda kontrol sağlamak isteyen birisi olabiliyor veya fiziksel şiddet gördüğü için ilişkisini bitiren kişi bir sonraki ilişkisinde duygusal ve psikolojik şiddete maruz kalabiliyor. Bazen ne kadar şekil değiştirse de aynı şeyi farklı şekillerde yaşayıp döngüyü tekrar edebiliyoruz.

Bunların sebepleri kişinin ebeveynleriyle kurduğu ilişki, çevresinde uzun dönem boyunca gözlemlediği ilişki türleri ve yaptığında onay alan davranışları olabilir. Kişi ona bilindik ve tanıdık gelen duyguyu/durumu seçip onu zorlasa da bu ilişkiyi devam ettirebiliyor, bilinmeyen ve tanınmayan duygu ise kişiyi korkutup geri çekebiliyor.
Romantik ilişkilerimizde diğer tüm ilişkilerimizde de olduğu gibi ilk kurduğumuz ilişkinin bir benzerini devam ettiriyoruz aslında. Buradaki birincil bakımverenimiz ile kurduğumuz ilişkimiz dünyayı algılamamızın ve diğer ilişkilerimizin temellerini atıyor. Bağlanma stilimiz hayatımızda farkında olmadığımız kadar çok şeyi etkileyebiliyor.
Kişinin çocukluğunda ebeveyniyle kurduğu ilişkide ihtiyaçlarının karşılanacağından eminse ve ebeveynlerini güvenli bir dayanak olarak görüp dünyayı keşfetmeye hazır hale gelebiliyorsa kurulan ilişki sağlıklı ve güvenlidir. Bu da kişinin ileriki hayatında kuracağı ilişkilerde güvenli bir ilişki tarzı edineceğini gösteren temel işaretlerdendir. Güvenli bağlanma stiline sahip olan kişiler sevilebilir olduklarına inanırlar ve ihtiyaçlarının karşılanacaklarını düşündükleri için ihtiyaçlarını dile getirmekten çekinmezler, düşündüklerini ve hissettiklerini kolayca ifade edebilirler. İletişime açık ve karşı tarafın ihtiyaçlarına duyarlıdırlar. Levine ve Heller, kişinin ne kadar güvenli bir bağ kurduysa o kadar bağımsız olabileceğini ‘Bağımlılık Paradoksu’ ile ifade eder. Kişi karşındakinden ne kadar eminse o kadar kendi gibi davranabiliyor, korkusuzca –hareketlerini karşısındakine göre şekillendirmeden- olduğu kişiliğiyle bir ilişki yaşayabiliyor.
Ancak kişinin ebeveyniyle kurduğu ilişki güvensiz bir ilişkiyse bu kişinin romantik ilişkilerinde kaygılı veya kaçıngan bir tutum sergileyebileceğini gösteriyor.
Kişi ebeveyniyle kurduğu ilişkide eğer ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmayacağından emin değilse, ebeveyninin ruh haline göre bazen karşılanıyor bazen karşılanmıyor ise veya ebeveyni kendiyle ilgili olumlu bir durum olduğunda çok mutlu olup kişiye tüm mutluluğunu yansıtıyor ve olumsuz bir durum yaşadığında tüm mutsuzluğunu kişiye yüklüyorsa bu kişinin ileride kuracağı romantik ilişki kaygılı bir bağlanma stiliyle olabilir ve çoğu zaman karşısındakinin hissettikleri, yaptıklarına göre şekil alır ve bu da kişinin zihninin sürekli partneriyle meşgul olmasına neden olup kişinin özgürce hareket etmesini engeller.
Kişilerin ebeveyniyle kurduğu ilişkide ihtiyaçları karşılanmıyorsa, duygusal olarak sevilme duygusunu ebeveyninden hissedemiyorsa bu kişilerin ileride kuracağı ilişkilerde kaçıngan bağlanma stiliyle ilişki kurma olasılığı yükseliyor. Ve kurduğu ilişkilerde sürekliliğin olmadığı, yakınlığın ve bağlanmanın onlara korkutucu geldiği durumlar yaşayabiliyorlar. Kişiler partnerlerini ne kadar sevse de yakınlık arttıkça geri çekilmeye başlayabiliyorlar.
Bildiğimiz örüntüyü tekrar etme eğilimini yaşımız ne kadar ilerlese de devam ettiriyoruz. Bize tanıdık ve bilindik gelen duygu/durumlar, bizi zorlayacak değişmek için çabalamamızın gerektiği kurmak istediğimiz ilişki tarzı yerine benzer ilişki kurma sebeplerimiz olabiliyor.
Kurduğunuz ilişki tarzını fark edebilmek ve değiştirebilmek için psikoterapiye başvurabilir, gelişmek için bir adım atabilirsiniz.



Sena ÖZ
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena ÖZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Sena ÖZ
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Sena ÖZ'ün Yazıları
► Aşk ve İlişkiler Psk.Umut ÇİÇEK
► Şemalar ve İlişkiler Dr.Psk.Bahar KÖSE
► Yakın İlişkiler ve Bağlanma Psk.Serap BİLGEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İlişkiler' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Duygu Düzenleme Aralık 2021
◊ Yeme Bozukluğu Aralık 2021
◊ Yas Aralık 2021
◊ Kaygı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:06
Top