2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ulnar Sinir Sıkışması ve Tedavisi
YAZI #7268 © Yazan Uzm.Fzt.Cihat SEYREK | Yayın Aralık 2021
nar sinir sıkışması, karpal tünelden sonra en çok görülen sinir sıkışmasıdır. Ulnar sinin, kolda, dirsek arkasında, humerus ve ulna kemiğinin eklem yaptığı bölgedeki kübital tünelde sıkışır. Ulnar sinir bu bölgede yüzeye çok yakın geçtiği için sıkışma durumu çok sık yaşanır.

Klinik

Elde serçe parmak ve yüzük parmağında ve bu bölgeden dirseğe giden bölgede uyuşma, ağrı ve elektriklenme hissine neden olur. Parmakları birbirine yaklaştırmada güç kaybı yapabilir. Muayenede son iki parmak bölgesinde şişlik hissi ve duyu kaybı hatta fazla hassasiyet olabilir. Gece yatış pozisyonuna bağlı ağrı artabilir. Karıncalanma ilk belirtilerden biridir.

Tanı

Hastanın hikayesi ve muayenesi tanı koydurucudur. Tanı çekilen sinir ileti çalışması (EMG) ile doğrulanır. Nadiren, boyun fıtıkları, boyunda dar kanal, median sinir sıkışması ve polinöropati ile ayırıcı tanı yapmak gerekebilir.

Tedavi

Tedavide asıl amaç ağrıyı azaltmak, elde güç kaybını ve kas atrofisini önlemek ve uyuşukluğu gidermektir. Bilekteki sinirdeki ödemi azaltmak, ağrıyı azaltmak, hareket açıklığını artırmak ve el bileği kaslarını güçlendirmek gerekir öncelikle fizyoterapi yöntemleri kullanılır. Hastalığın bu tedavilere rağmen ilerlediği durumlarda ise cerrahi tedavi önerilir.

Fizyoterapi: Manuel terapide amaç sinirin sıkıştığı bölgede buna sebep olan etkenleri ortadan kaldırıp, sinirin rahatlamasını sağlamaktır. Eklem mobilizasyonları, traksiyon ve gliding gibi özel teknikler kullanarak yapılır. Güçlendirme ve eklem stabilizasyon egzersizleri uygulanır. Bantlama tedavisinde amaç en ağrısız pozisyonu bulup hassasiyet ve ağrıyı azaltmaktır. Tedavi sonunda hastaya ev egzersiz programı verilir.

Cerrahi tedavi: Uzun süreli, güç kaybının olduğu durumlarda, sinirin dirsekteki basısını ortadan kaldırmak amaçla uygulanır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Kübital tünel sendromu olan hastaların, tedavi öncesi ve sonrası, günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bu hastalar elleri ile aşırı yük taşımamalıdır. Gece dirsek üstünde ters pozisyonda yatmamaları gerekir. Masa çalışmaları süresince dirseklerin masa üzerinde basınç altında kalmasından ve ezilmesinden kaçınılmalı. Dinlenirken ya da seyahatlerde koltukta uyuma esnasında dirseklerin basınç altında kalmamasına çalışılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihat SEYREK Fotoğraf
Uzm.Fzt.Cihat SEYREK
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in Makaleleri
► Dirsekte Sinir Sıkışması Fzt.Vedat ÜLKER
► Tuzak Nöropatiler-Sinir Sıkışması Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Dördüncü (Troklear) Sinir Felci Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Fasiyal Sinir Reanimasyon Teknikleri Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Diyabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dıabet ve Sinir Hasarı (Nöropati) Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ulnar Sinir Sıkışması ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz ve Tedavisi Aralık 2021
► Ortopedik Manuel Terapi Aralık 2021
► Siyatik ve Tedavisi Aralık 2021
► Osteopati Aralık 2021
► İnme (Felç) Tedavisi Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:31
Top