2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #7295 © Yazan Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM | Yayın Ocak 2022
Çocuklar kendi duyguları ve yaşadıkları olaylar hakkında yetişkinler gibi konuşamazlar. Yetişkinler için doğal iletişim aracı kelimeye dökmek iken çocuklarınki oyun ve aktivitedir. Bu yüzden yetişkinler için uygulanan konuşma terapileri çocuklara uygulanamaz. Oyun ise duyguların ifade edilmesi, ilişkileri keşfetme ve kendini gerçekleştirme için etkili bir araçtır. Çocuk günlük yaşam deneyimleri oyunla yeniden kurar ve yüzleşemediği zorluklarla oyunda yüzleşir, üstesinden gelemediği sıkıntıları oyunda alt eder, böylece hayata dair bir tür hazırlık yapmış olur.
Oyun terapisi de terapistin oyunu kullanarak çocuğun kendi dünyasını yönetmesini ve deneyimlerini daha iyi işlemesini sağlar. Oyun terapisi bilişsel, duygusal ve davranışsal zorluklara karşı kullanılan etkili bir terapi türüdür. Oyun terapisinde çocuğun duygularını ve deneyimlerini dışa vurmasını sağlayacak oyuncaklar özenle ve dikkatle seçilir. Oyuncakların ve kurgulanan oyunların terapötik anlamı vardır. Terapist de oyun terapisinde, çocuğu ve oyunu izler. Çocuğun oyuna yüklediği anlam ve çağrışımları gözlemler. Çocuk oyunda öfke, kaygı, sevgi, şefkat…vb. duygulanımları sahneleyerek kendini ifade eder. Terapist ise oyunda çocuğun çizdiği rotaya bakar ve o rotaya yönelir. Çocuk yaşadığı zorluğa oyun terapisi seansında temas eder. Bu temas beraberinde iyileşme ve deşarj olmayı getirecektir. Oyun terapisi, çocuğun kendini ve duygularını keşfettiği, içine dönebildiği, kendini ve çevresini daha iyi izleyip, yorumlayabildiği alandır. Terapistiyle kurduğu iletişimde, bastırdığı ya da farkında olmadığı tüm duyguların ortaya çıktığı bu süreçte, çocuk karşısında onu şartsız, koşulsuz kabul eden terapistin varlığıyla güvende hisseder. Kurulan bu bağ ile birlikte çocuğun bireyselleşmesi ve bağımsızlaşması gerçekleşir.
Aynı zamanda oyun terapisi ile çocuklarda
• Çocuğun duygularını ve deneyimlerini daha rahat bir şekilde ifade etmesine olanak sağladığından çocuğun kendine güvenen bir birey olarak yetişmesini kolaylaştırır
• Çocuğun stresini ve kaygı düzeyini hafifletir
• Yaratıcılığını arttırır
• Olumlu bir benlik algısı artar,
• Empati kurma yeteneğine katkı sağlar ve sosyal bir birey olarak yetişmesine katkıda bulunur.
• Sorumluluk bilinci oluşur
• Kendini kabul eder.
• Bağımsızlaşır ve bağımsız kararlar alabilmeye başlar.
• Yeni deneyimlere açık olur.
• Diğerleriyle ilişki kurma kapasitesini geliştirir Çocuğun sosyalleşmesine aracılık yapar.
• Uyum sağlamasına yardımcı olur
• Başa çıkma becerisini geliştir.
• Problemlerini çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine olanak sağlar.

Oyun terapisi; Kaygı bozuklukları, Boşanma, Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, Gelişimsel bozukluk, Bağlanma problemleri, Travma sonrası stres bozukluğu, Mükemmeliyetçilik/obsesif kompulsif bozukluk, Ergenlikte yaşanan ciddi travmalar, Akut travma, Karşıt olma, karşıt gelme bozukluğu vb sorunlar yaşayan çocuklarda etkili ve iyileştirici sonuçlar vermektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüya Dilara YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Adler ve Tek Çocuk Ocak 2022
◊ Ergenlerle Konuşmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:24
Top