2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi
YAZI #7299 © Yazan Psk.Ali ÇETİN | Yayın Ocak 2022
OYUN TERAPİSİ

Bu hafta sizinle oyunun çocuğun dünyasındaki yerini konuşmak istiyorum. Ama öncelikle yetişkinlere sormak istiyorum. Bugün oyun oynuyor musunuz? Bu soruya evet diyenler kendini şanslı hissetmeli. Yoksa o yaşları çoktan geçtik mi diyorsunuz. Küçükken toprağın içinde doğal ortamlarda oyun oynayan belki de son nesiller olabilirsiniz. Şimdiki nesillerde ise oyun alanlarının az oluşuyla ve doğal ortamların azalmasıyla oyun anlayışı da akıllı telefon tablet oyunlarına kaydı gibi gözüküyor.

Çocuklar için uyku ve yemek temel ihtiyaçsa oyunda temel bir ihtiyaçtır. Her çocuğun oyunu deneyimlemesi gerekir. Çünkü oyun yetişkin hayatı için bir prova sahnesidir. Oynadığımız evcilikler, takım oyunları, doktor hasta oyunları ileride gerçek hayatın bir parçası olacaktır.

Aileler terapistlere davranışlarla gelir. Çocuğum okula gitmek istemiyor, Çocuğum yeni doğan kardeşine vuruyor, çocuğum uyumuyor, çok tablet oynuyor, yemek yemiyor, kaç yaşına geldi tuvalet eğitimi kazanmadı, geceleri altına kaçırıyor… Sonra şu lafı işitiriz: Çocuğun mu var derdin var. Bizde şunu söyleriz: Bu derdin bir dermanı var. Terapistler bu sorunları anlamak için oyun terapisi yöntemiyle 2-11 yaş arasındaki çocukların davranışlarının altında yatan etkenlere odaklanır. Bu davranışın altında ne gibi bir eksiklik var? Kontrol, güç, onur, sevgi, şefkat… Terapiye gelen çocuklar eksiklikleri oyun terapisiyle keşfeder ve eksikliği tamamlar. Terapist burada ona eşlik eden kişidir. Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Oyun terapisi sokakta oynanan oyundan da farklıdır. Çünkü duygusal gelişim, çocuğun güçlü bir ilişki kurduğu terapist ile oyun terapisinde gelişir. İyileşmenin olması için profesyonel birisinin onun oyununa eşlik etmesi gerekir. Çünkü oyun terapisi odasında çocuk oyunu sembollerle oynar. Oynadığı oyuncağın, seçimlerinin, çıkardığı seslerin, oynadığı rollerin metaforik bir anlamı vardır. Çocuğun yaşadığı travmalar metaforlar aracılığıyla anlamlandırılır ve travmatik ifadeler bedendeki bedensel ifadelerle anlam bulur. Aslında şöyle benzetme yapabiliriz. Yolculuğa çıktınız arabanızın motor sinyal ışığı yanmaya başladı ve arabanızı kenara çektiniz. Yolculuk yarım kaldı. Bir süre sonra tekrar çalıştırmaya çalıştınız motor çalışmadı ve sistem kendini kapadı. Psikolojik gelişim anlamında yola çıkan çocuktada, yanan sinyal lambalarını fark etmeye ve sinyalin (olumsuz davranışların) altındaki dinamikleri bulmaya çalışırız. Çünkü çocuğumuzun fiziksel gelişiminin yanında duygusal olarak da gelişimini tamamlayabilmesi için oyun terapisi yapılır.

Oyun terapisi
• Travmalarda
• Üzüntü korku, kızgınlık
• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
• Kendi canını ya da diğerlerinin canını acıtma yumruk atma
• Boşanma ve ayrılıklarda
• İçe kapanma
• Güven eksikliği / depresyon
• Ailede değişimlere uyum sağlayamama
• Sebebi anlaşılmayan baş ve karın ağrılarında kullanılır.

Psikolog Ali ÇETİN
İnstagram: kulapsikolog
pskalicetin@gmail.com

kulapsikolog kulapsikoloji
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali ÇETİN Fotoğraf
Psk.Ali ÇETİN
Manisa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ÇETİN'in Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alışveriş Psikolojisi Aralık 2021
◊ Öfke Şubat 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top