2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Derin Nefes Egzersizi
YAZI #7312 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA | Yayın Ocak 2022
Nefes bizim için hayatidir. Nefessiz yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değildir. Günlük rutin içinde nefes alıp verme döngümüz ve yeterince nefes alma düzenimiz bozulur. Bu yüzden basit ve kısa bir nefes egzersizi bu döngüyü düzenlemeye yardımcı olur.
Birkaç dakika odaklanarak nefesimizi burundan alıp ağızdan vermek en basit ve en güçlü gevşeme tekniğidir. Neredeyse her zaman ve her yerde; oturarak veya uzanarak yapma imkanımız var. Böylece gerginliğimizi azaltabilir, kaygımızı kontrol altına alabiliriz.

Uygulama
En doğru nefes alıp vermeyi çocuklarda görebiliyoruz. Nefes aldıklarında karınları şişer ve nefes verdiklerinde karınları iner. Bu yüzden bizim de öncelikle doğru nefes almayı bilmemiz gerekiyor. Derin ve doğru nefes almanın anahtarı nefes aldığımızda öncelikle karnımızın şişmesine izin vererek ciğerlerimize mümkün oldukça fazla hava almak ve nefesi ağzımızdan vererek karın kaslarımız yardımıyla verebildiğimiz kadar çok nefesi dışarı vermektir. Yeterli ve derin nefes alıp verdiğimizde nefes alma-verme döngümüz düzenlenir, varsa gerginlik ve kaygımız azalır.
• Sırtınız düz olacak şekilde rahatça oturun ya da uzanın. Ayak tabanlarınız yere bassın (oturuyorsanız). Sırtınız, üzerine oturduğunuz kaslar ve ayak tabanlarınızın değdiği yerleri hissedin. Bir elinizi göğüs kafesinizin üstüne ve diğerini karnınızın üzerine koyun.
• Burnunuzdan yavaş ve derin nefes alarak karnınızın şiştiğini ve karnınızın üstündeki elinizin yükseldiğini fark edin. Karnınız şiştikten hemen sonra göğsünüz de biraz yükselecek ve yukarı çekilmiş gibi hissedeceksiniz.
• Nefesinizi (1-3 saniye tutarak da yapabilirsiniz) yavaşça ağzınızdan verin. Karnınızın yüksekliği normale indiğinde karın kaslarınızı içeri doğru kasarak dışarı daha fazla nefes vermeye çalışın. Böylece daha fazla nefes vermiş ve nefes almak için daha fazla yer açmış olacaksınız.
• Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermeye devam edin. Böyle birkaç derin nefes alıp verdikten sonra kendinizi zorlamadan nefes alıp vermeye devam ederken karnınızın yükseldiğini ve alçaldığını fark edin. Doğal nefes düzeninize izin vererek yavaşça nefes alıp verin ve nefes verirken kendinizi nefes vermenin hafifliğine/gevşemesine bırakın.
• Nefes alıp verirken nefes alma/tutma/verme kısımlarını parçalara da bölebilirsiniz: nefes alırken içinizde 4’e, tutarken 2’ye ve verirken 8’e kadar sayabilirsiniz. Bu sayılar 3-3-3 veya 4-2-6 veya başka oranlarda da olabilir. Nefes ritmi ve düzeninize ve size iyi gelecek duruma göre değiştirebilirsiniz.
• Nefes verirken bir muma söndürmek istemeden üflermiş gibi yavaşça yapmak hem bedenimizi gevşemeye ve rahatlamaya bırakmaya hem de nefesimizin farkındalığına olumlu etki eder.
• Bulunduğunuz yer ve vaktinize göre yapacağınız 3, 5 ya da 10 dakikalık nefes egzersizi nefes döngünüzü düzenlemenizi, gerginlik ve kaygınızın azalmasını sağlayarak gün içinde kısa bir mola vermiş olursunuz. Böylece nefes ve beden farkındalığınız da artmış olacaktır.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Şirin AKÇA Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mehmet Şirin AKÇA'nın Yazıları
► Gevşeme Egzersizi Psk.Merve EKŞİ
► Ruhumdaki Derin Yara - Travma Psk.Abdullah ALPASLAN
► Oedipus Kompleksi (Derin Psikoloji) Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Başarmak Nefes Alıp Vermektir Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Derin Nefes Egzersizi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Unutulan Bedenlerimiz! Aralık 2023
◊ Cinsel İsteksizlik Konusunda Yapılabilecekler! ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
◊ Kontrol Etme İhtiyacı: Belirsizliği Yenmek! ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:41
Top