2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İneklerde Aktinomikoz ( Yumru Çene ) Hastalığı
YAZI #7324 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Ocak 2022
YUMRU ÇENE (AKTİNOMİKOZ - JUMPY JOW)

🔸Aktinomikoz gram (+) bakterilerin oluşturduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Sığır ve domuzlar başta olmak üzere koyun, at ve insanların kronik (sürekli) seyirli bir hastalığıdır. Bu hastalık 'Yumrulu Çene' olarak da adlandırılır. Aktinomikoz sert dokuda alt ve üst çene kemiklerinde ve burun boşluklarında ortaya çıkan irinli abselerle karakterize bir hastalıktır.

🔸Hastalık etkeni Actinomyces Bovis'dir

BULAŞMA

🔸Etkenle bulaşık olan yem, ot, su vb. alınması sonucu, sindirim yolu ile bulaşma şekillenir. Ağız boşluğu mukozası, dil, dudak, diş etlerinde meydana gelen her türlü sert cisim ve infeksiyon yaraları etkenin kolayca vücuda girmesine neden olur. Sığırlarda daha çok diş etlerindeki yaralardan organizmaya giren bakteriler diş köklerinde irinli bir yangı meydana getirir. İrin buradan çene kemiğine geçerek şişmesine ve süngerimsi bir durum almasına neden olur. Daha sonra çene kemiğindeki irin bir fistülle dışarı açılır.

HASTALIK BELİRTİLERİ (SEMPTOMLAR)

🔸Hasta hayvanlarda bir veya iki dudakta kalınlaşma görülür. Bu kalınlaşma yanaklar üzerinden çeneye doğru uzanabilir. Daha sonra birçok küçük apsecikler oluşur. Bu apseciklerin içeriği koyu yeşilimtırak renkte olup deriden dışarı sızan kabuklar oluşturur. Özellikle dil, dudak, yutak ve üst çene lenf yumrularının şişmesi ve apseleşmesi ile karakterizedir. Hayvanlarda salivasyon, yutma ve çiğneme güçlüğü vardır. Dişlerde gevşeme ve düşmeye bağlı beslenme bozukluğu ve zayıflık şekillenir.

TANI

🔸Klinik belirtiler tanıya yardımcı olarak kullanılır. Kesin tanı laboratuvar muayeneleri ile yapılır.

TEDAVİ

🔸Yara tedavisi yapılır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Şap Hastalığı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kuduz Hastalığı Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Kuş Gribi Hastalığı Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Köpeklerde Cushing’s Hastalığı Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İneklerde Aktinomikoz ( Yumru Çene ) Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top